< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Nem sok humora volt Orbán Viktornak

| Mobile | RSS

Nem sok humora volt Orbán Viktornak

Az elemzés Obama, Orbán és Merkel közel egyidőben elhangzott beszédeit veti egybe

A magyar, az amerikai és a német vezető közelmúltban elhangzott beszédeit hasonlítja össze friss elemzésében a Méltányosság Politikaelemző Központ. Orbánt humortalan, Merkelt pedig “szürke” politikusként jellemzi az írás, amely közös pontként a gazdasági válság elleni küzdelmet emeli ki. A magyar miniszterelnököt jó szónoknak, de beszédét tartalmilag hiányosnak találták a szakértők.

Az elemzés Barack Obama, Angela Merkel és Orbán Viktor közel egyidőben elhangzott beszédeit veti egybe. Zárásként a további kormányzati cselekvések várható irányát boncolgatták a szakértők.

Leszögezik: abban mindhárom ország közös, hogy szembe kell nézniük a nemzetközi gazdaság újabb viharaival. Majd hozzáteszik: számunkra Merkel kancellár reakciói a legérdekesebbek, mivel ő az EU legnagyobb gazdaságát adó Németország vezetője, amely Magyarország kiemelt kereskedelmi partnere.

Háborús példa

Orbán és Merkel egyaránt az euróválság hatásaiban látták a legnagyobb kockázatokat. Ám amíg Merkel azt hangsúlyozta, hogy az euró kudarca Európa kudarca is lenne, addig Orbán folytatta háborús retorikáját: a magyar kormányfő az “euróválság támadásáról” beszélt.

Orbán harciassága másutt is megmutatkozott: “a magyarokkal ma már nem érdemes tengelyt akasztani” kitétel egyenes folytatása a március 15-i beszéd azon félmondatának: “nem engedjük, hogy Brüsszelből diktáljanak nekünk”.

A szakértők szerint Obama előadásában is megfigyelhető volt némi harciasság. Az elnök érvelése szerint ugyanis a munkahelyteremtés hozzásegíti az USA-t ahhoz, hogy megőrizze a Föld vezető nemzetének státuszát.

Obamát utánozzuk?

Az amerikai és magyar vezető annyiban hasonlóan járt el, hogy a felszólalásuk központi elemeként szereplő intézkedéscsomagoknak adtak egy címet. A tengerentúli változat az Amerikai Foglalkoztatási Törvény (American Jobs Act), a magyar pedig az Országvédelmi Terv elnevezést kapta. Ez a kommunikációs stratégia nem új, arra viszont alkalmas, hogy a sokféle intézkedést összefüggésbe helyezi, erősítve a választópolgárban azt az érzést, hogy a szónoknak határozott víziója van – mutattak rá a szakértők.

Hozzáteszik: a magyar címadás alátámasztja a korábban mondottakat, ugyanis amennyiben országvédelmi programot alakít a kormány, akkor feltételezni kell, hogy valamiféle erők (spekulánsok, külföldi nyomásgyakorló csoportok) fenyegetik a hazát, ami ellen védelem kell.

Nincs humora Orbánnak

A három politikus közül kétségtelenül Angela Merkel német kancellár a legkevésbé tehetséges szónok, noha mintegy hat éve áll Németország élén. Obama elnök ezzel szemben a kommunikációs eszközök széles választékával élt mostani megszólalása során is. Fellépései alkalmasak érzelmek kiváltására, bár népszerűségének csökkenése miatt jócskán kijut neki a negatív előjelű emocionális környezetből is.

Nemzetközi összehasonlításban is jó szónoknak számít Orbán Viktor – írják az elemzők. Bár feltűnő különbség, hogy a magyar miniszterelnök beszédének tartalma sötét, már-már fenyegető tónusúra sikeredett. Tekintete kemény volt, a humor nem nagyon fordult elő megszólalásában. Viszontválaszában élcelődött ugyan, méghozzá ellenfele (Mesterházy Attila) kárára: “Higgye el, a magunkfajta számára nincs szebb annál, amikor egy MSZP-s komcsizik”.

Az Orbán-beszéd belpolitikai üzenete

Az “ország újjászervezése” óta a Fidesz jelentős számú szavazót vesztett. Ennek ellenére Orbán nem hagyott fel a folytatással. A kilátásba helyezett intézkedéseknek azonban ezúttal több pontja is kimaradt megszólalásából. Nem esett szó például az iskolák állami kezelésbe vételéről, az önkormányzati reformról, vagy az egészségügyi szerkezetátalakításról. Ez már csak azért is érdekes, mert a Fidesz-KDNP hajdúszoboszlói frakcióülésén ezekről a témákról szó volt. Ráadásul nem tett említést a felsőoktatás reformjáról, vagy a jövőre várható újabb költségvetési elvonásokról.

Az Orbán-beszéd olyan képet próbált kialakítani a kormányról, hogy egyfelől igyekszik megvédeni Magyarországot a külföldi válság káros hatásaitól, másfelől az egykulcsos adórendszer révén pénzt hagyni az emberek zsebében – szögezi le a jelentés.
forrás:origó

Leave a Reply 346 megnézve, 1 alkalommal mai nap |