< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A Demokrácia Napja Tétényi Éva felveszi a kesztyűt: Egymillióan mellette

| Mobile | RSS

A Demokrácia Napja Tétényi Éva felveszi a kesztyűt: Egymillióan mellette

Első közös fellépésük szombaton lesz a Városligeti Sörsátorban

A pártokkal szembeni alternatívaként pártsemleges, szakmai alapon szerveződő civil összefogást és újfajta közpolitikát hirdet mások mellett Tétényi Éva, Esztergom polgármestere és az Egymillióan a demokráciáért egyesület (EMD). Első közös fellépésük szeptember 17-én, szombaton lesz a Városligeti Sörsátorban.
A Demokrácia Nemzetközi Napja apropóján szeptember 17-én, szombaton délután egy és hat óra között a Városligeti Sörsátorban tartja első közös fellépését Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere és az Egymillióan a demokráciáért egyesület (EMD). „Terítéken” gazdasági és emberjogi témák szerepelnek majd.

A meghívó szerint „A mindennapi életünket meghatározó demokrácia lényege a párbeszéd útján kialakult vélemény- és érdekbeszámítás. Törekvés arra, hogy állampolgári, munkavállalói, lakópolgári, civil egyesületi, vásárlói stb. létünket szabályozó viszonyok alakításának résztvevői lehessünk. Ezáltal megértjük, meggyőződéssel gyakoroljuk és könnyebben fogadjuk el a közreműködésünkkel kialakított szabályok adta korlátokat is”.

Az EMD ugyanis úgy látja: a “jelenlegi tekintélyuralmi kormányzás” felszámolja az érdekegyeztetés csatornáit. Ezért “a társadalmat kirekesztő politizálással szemben” arra van szükség, hogy a zavarokat, az ebből eredő megosztottságot kibeszéljék, és megoldásokat javasoljanak.

– Három hónapja a liberális klubban léptem oda Évához, és megbeszéltünk egy találkozót – emlékszik vissza Székely Sándor, az Egymillióan a demokráciáért egyesület társelnöke. – Most már együtt próbáljuk felrázni az embereket és példát mutatni abból, hogyan lehet együttműködni. A szervezetünk tagjai önkéntes alapon dolgoznak, fórumokat, eseményeket, kerekasztal beszélgetéseket szervezünk. Körbenéztünk, ki hogy áll a sakktáblán, és hol éri támadás a demokratikus intézményeket. Ma nincsenek válaszok, nincs ellenzék, csak jobb és baloldal közötti harc van.

Tétényit is sokan megkeresték az ország minden tájáról.

– Az Egymillióan a demokráciáért egyesület viszont a főváros és környékén élőket tudják jobban mozgósítani. Így együtt, hálózatban léphetünk fel. Mi Esztergomban a mindennapokért küzdünk, rég nem érdekel, ki milyen pártnak a tagja. Itt ügyek, emberi sorsok, megoldandó feladatok vannak. Csak egy példa: ha az önkormányzat nem szavaz meg egy összeget az intézményeknek, azok októberben nem kapnak fizetést. Ha pedig megszavazza, a város az adósságait nem tudja törleszteni. Ami az országban nagyban történik, azt mi kicsiben megéljük. És előbb-utóbb mindenki rájön, hogy esztergomi.

Székely szerint ahhoz, hogy a nagy összefogás megvalósulhasson, az kell, hogy minél többször és minél intenzívebben fejezzék ki: sokan vannak és segítik egymást.

– Csak együtt lehet fellépni. Országos hálózatot szeretnénk kiépíteni azokkal, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak. Tartalommal töltenénk meg a demokráciát. Hisz veszélyben a demokratikus alapértékek, munkavállalói jogok, sajtószabadság – magyarázza a társelnök.

Így aztán most szombaton várnak mindenkit, aki változtatna a kialakult helyzeten és beszélne is róla. Vitaindítóként mások mellett Vásárhelyi Mária, Ungár Klára, Tétényi Éva, Nacsa Beáta, Árok Kornél, Kónya Péter, Csákó Mihály, Székely Tamás, Miszlivetz Ferenc, Derdák Tibor, Orsós János osztja meg nézeteit a jelenlegi társadalmi folyamatokról. De ahogy az invitálóban áll: “A meghívást elfogadó minden civil szervezet, véleményközösség felhasználhatja az eseményt nézetei terjesztésére, tagtoborzásra”.
forrás:168 óra

Leave a Reply 466 megnézve, 1 alkalommal mai nap |