< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Hódmezővásárhely vezetésével készült el az uniós stratégia A hagyományos kézműves kismesterségek jövője Európában

| Mobile | RSS

Hódmezővásárhely vezetésével készült el az uniós stratégia A hagyományos kézműves kismesterségek jövője Európában

2011. szeptember 16. | hozzászólás | Közélet

A kerámia-művesség, a kézműves kismesterségek eltűnő értékei Európának. A globalizáció, a mesterek elöregedése és a változó gazdasági környezet okozta nehézségek ellensúlyozása érdekében Hódmezővásárhely vezetésével 8 európai országból 11 szervezet fogott össze, hogy közös stratégiát dolgozzon ki. A nemzetközi CeRamICa projekt eredményei 2011. szeptember 15-én konferencia keretében kerülnek részletesen bemutatásra, amelyet 12 órakor sajtótájékoztatón foglal össze Szőcs Géza államtitkár, Erika Fulgenzi a programnak támogatást adó európai hatóság vezetője, Alan Gumiel polgármester, valamint Lázár János polgármester.

Sok európai város büszkélkedhet mélyen gyökerező kulturális hagyományokkal a kerámia-művesség és a kézműves kismesterségek terén. A kulturális értékek és kulturális örökség megőrzése régóta prioritás az Európai Unióban. Ugyanakkor, a megőrzés mellett a kulturális örökség a gazdaság egyik fő eszköze is az európai régiókban: munkahelyeket teremt, és erősíti a helyi gazdasági fejlődést. Ennek ellenére a kerámia-művesség és kézműves kismesterségek terén gazdag művészeti örökséggel és hagyományokkal rendelkező városok komoly problémákkal küszködnek: a globalizáció és a kézműves mesterek elöregedése egyaránt nehéz helyzetbe hozzák az ágazatot.

A most záruló, három éves CeRamICa projekt egy hosszú együttműködés eredménye Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata (Magyarország), mint vezető partner és tizenegy európai partnere között, melyek közös kulturális örökséggel rendelkeznek és ugyanazokkal a nehézségekkel kell szembenézniük, hogy megőrizzék és megerősítsék a kerámia-művességet és a kézműves kismesterségi ágazatot Európában. A partnerek – Franciaországból Vallauris városa, Portugáliából Alcobaça városa, az Adere – Penada-Geres Nemzeti Park, az INTELI Kutatóközpont, Spanyolországból egy 7 várost tömörítő fejlesztési szervezet a Hoya-Bunol Chivas régióban, Görögországból a Kavalai Iparkamara (Chamber of Kavala) és South Pelion városa, Szlovéniából Velika Polana, Olaszországból az Abruzzo Fejlesztési Ügynökség, Romániából Nagybánya és Torda csatlakoztak Hódmezővásárhely kezdeményezéséhez – annak érdekében fogtak össze, hogy megosszák egymással már bevált, jó gyakorlataikat, hogy közösen helyi és regionális fejlesztési stratégiai javaslatokat és eszközöket dolgozzanak ki a kerámia és kismesterség ágazatának támogatására és erősítésére.

A jó gyakorlatok átadása egyedülálló lehetőséget kínált az egymás tapasztalataiból való tanulásra, az új módszertanok, folyamatok vagy technológiák elsajátítására, melyek elősegítik új termékek kifejlesztését, új piacok megnyitását vállalkozások és kézművesek számára, megismertetnek hatékony marketing- és képzési eszközökkel vagy új munkahelyek és vállalkozások teremtését támogatják.

Az uniós támogatással megvalósult projekt utolsó eseménye a tapasztalatokat, eredményeket összegző záró konferencia, amelyre 2011. szeptember 15-én kerül sor Hódmezővásárhelyen, a Városháza Dísztermében. Itt kerülnek bemutatásra a projekt fő eredményei, azaz azok a szakpolitikai ajánlások és helyi akciótervek, amelyek számos területen – gazdasági- és jogi szabályozás, kutatás, technológia és innováció, tudás és képzés, turizmus és kulturális örökség, valamint PR és marketing – összegzik a szükséges tennivalókat az ágazat megőrzése és gazdasági megerősítése érdekében. A konferencián részt vesznek a CeRamICa partnervárosok polgármesterei, illetve szakmai vezetői, hasonló európai projektek képviselői. Az esemény fontosságát jelzi, hogy Szőcs Géza, Kulturális Ügyekért Felelős Államtitkár (Nemzeti Erőforrás Minisztérium), Erika Fulgenzi, a projekthez támogatást nyújtó európai program felelős hatóságának képviselője és Charles Fillit, a Francia Kerámia Városok Szövetségének igazgatója is előadóként vesznek részt, valamint az Európai Kerámia Szövetség is képviselteti magát.

A projekt az INTERREG IVC Program keretében, az Európai Unió és a Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.

A sajtótájékoztatón részt vesz Szőcs Géza Kulturális Ügyekért Felelős Államtitkár (Nemzeti Erőforrás Minisztérium), Erika Fulgenzi a projekthez támogatást nyújtó európai program (INTERREG IVC) felelős hatóságának képviselője, Alan Gumiel a franciaországbeli Vallauris város polgármestere, valamint Lázár János Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármestere.

Tisztelettel:

Göbl Vilmos

Sajtóreferens

Hódmezővásárhely

Megyei Jogú Város

Polgármesteri Hivatal

06/62 530 148

06/30 249 9042

Leave a Reply 303 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: