< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Költségvetés 2012: 750 milliárdos államháztartási egyenleg-javítás

| Mobile | RSS

Költségvetés 2012: 750 milliárdos államháztartási egyenleg-javítás

2011. szeptember 17. | 93 hozzászólás | Nincs kategorizálva

A 2011-es évhez képest összesen 750 milliárd forinttal javul majd Magyarország államháztartási egyenlege – fogalmazott Matolcsy György. A gazdasági miniszter az Országvédelmi Terv tíz sarokszámát ismertette Giró-Szász András kormányszóvivővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A 2012-es költségvetés nem mindennapi gazdasági helyzetben született meg. Átalakításra, megújulásra volt és van szükség – jelentette ki Giró-Szász András.

Hangsúlyozta: a megújulni képes államok nem csupán győztesek lehetnek, hanem viszonyítási ponttá is válhatnak a későbbiekben. Magyarország – adósságállománya miatt – fokozottan kitett a gazdasági válságnak, mely szuverenitási problémákat okozhat. Ennek ellenére számos, az előző években sérthetetlennek hitt dogma dőlt meg az elmúlt időszakban – fogalmazott.

A kormányszóvivő elmondta: ha egy ország az államadósság ellen küzd, akkor nem maradhatnak érintetlenül az azt újra és újra kitermelő alrendszerek. Hozzátette, hogy a Kormány nem támogatja a megszorításokra épülő politikát, ehelyett különös figyelmet szentel a munkahelyteremtésnek és az adósságcsökkentésnek.

A 2012-es költségvetés mindenek előtt az ország védelmére irányul – nyomatékosította Matolcsy György -, azt mintegy 300 milliárd forintos biztonsági tartalékkal terveztük meg. Az elmúlt 21 évben Magyarországnak nem volt még ilyen védvonala, mint az Országvédelmi Költségvetés – tette hozzá.

A miniszter arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a Kormány által elfogadott költségvetési tervezet már a Költségvetési Tanács előtt van és azt várhatóan szeptember 30-án adják át az Országgyűlésnek. Mivel a világ hasonló pénzügyi válsággal 1933 óta nem nézett szembe, a Kormány szakít a korábbi költségvetési formulákkal – hangsúlyozta.

Nemzetgazdasági miniszterként öt kiemelt feladatot kapott – emlékeztetett Matolcsy György. Ezek között szerepel a nyugdíjrendszer és az egészségügyi kassza saját lábra állítása, az arányos adórendszer kiépítésének befejezése, az adózási kiskapuk bezárása, a foglalkoztatás bővítése és egy országvédelmi alap létrehozása, mely az előrelátható kockázatokon túli kockázatok esetén is fedezetet nyújt – taglalta.

A miniszter rámutatott arra, hogy az Országvédelmi Költségvetés sarokszámai ezen öt cél köré épülnek fel. A konkrétumokról szólva Matolcsy György tíz tételt ismertetett. A bruttó hazai termék növekedését 2012-re egy óvatos 1,5 százalékra tervezte a Kormány, míg az államháztartási hiányt 2,5 százalékban maximalizálta, ami automatikusan államadósság csökkenéssel jár – utalt a politikus a miniszterelnök korábbi nyilatkozataira. Ennek megfelelően várhatóan 72 százalékra süllyed a bruttó hazai termékre vonatkozó államadósság a következő évben. A miniszter tájékoztatott arról is, hogy a védelem és óvatosság jegyében 4,2 százalékos inflációval számol jövőre a Kormány. 3,8-ról 3,6 százalékra csökkennek azonban a kamatkiadások – fogalmazott.

Továbbá egy szerény, de pozitív, 0,2 százalékos fogyasztásbővülés mellett 3,2 százalékos beruházás-növekedéssel kalkulálunk – sorolta a miniszter. Ezen túlmenően a külkereskedelmi és folyófizetési mérleg is pluszba fordul, utóbbinál 3 százalék feletti értéket várnak. Matolcsy György beszélt a foglalkoztatást érintő sarokszámokról is, mint mondta, ezen a területen 1,5 százalékos növekedést várnak, mely a munkanélküliségi rátát 10-11 százalékra süllyeszti.

A nemzetgazdasági miniszter világosság tette, hogy a Kormány tartja magát a Széll Kálmán Tervben vállaltakhoz, ám a programban tervezett 550 helyett 750 milliárd forinttal javul majd az államháztartás egyenlege. Ebből – folytatta – 300 milliárd forint a kiadási, közel 450 milliárd pedig a bevételi oldalon jelentkezik 2012-ben. Az általános forgalmi adó 25-ről 27 százalékra emeléséből 150 milliárd forint folyik be, melyet egy Országvédelmi Alapban helyez el a Kormány. Még két tartaléka van Magyarországnak: 100 milliárd forint általános tartalékból, valamint ötvenmilliárd az árfolyam- és kamatkockázati alapból – ismertette Matolcsy György. A 250 milliárdos stabilitási tartalék költségvetésbe építésével tehát, opcionális ezermilliárdos államháztartási egyenleg javulással számolhatunk a következő évben, melybe egy „vaskos” 300 milliárd forintos biztonsági tartalékot építettünk be – mutatott rá.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter kifejtette, hogy a munkaadói egészségügyi járulék alapja jövőre továbbra is a munkabér, de a munkaadó köteles legalább a minimálbér másfélszerese után fizetni. Továbbá – folytatta – a környezetvédelmi besorolástól függően 40 százalékkal emelkedik a cégautó után fizetendő adó, valamint 2012-től az on-line szerencsejátékra is adót vet ki a Kormány.

Az arányos adórendszer kiteljesítéséről szólva Matolcsy György bejelentette, hogy 2012-ben a Kormány egyszerre vezeti ki a félszuperbruttósítást, valamint az adójóváírást, mely lépéssel senki nem járhat rosszabbul.

A rögzített árfolyamon való végtörlesztésre vonatkozó kérdésre Giró-Szász András azt válaszolta: a svájci frank esetében 180 HUF/CHF, euró esetén 250 HUF/EUR, japán jen esetén 200 HUF/100 JPY árfolyamon törleszthetnek a hiteladósok, abban az esetben, ha a végtörlesztéssel érintett kölcsön folyósításánál alkalmazott árfolyam nem volt magasabb a törvényjavaslatban szereplőnél.

(kormany.hu)

Leave a Reply 823 megnézve, 1 alkalommal mai nap |