< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kihátrálnak Orbán mögül a sajátjai?

| Mobile | RSS

Kihátrálnak Orbán mögül a sajátjai?

Elemzők szerint a rögzített árfolyamon való végtörlesztés jelentheti ellenzék számára a legnagyobb támadási felületet abból a hatpontos országvédelmi tervből, amelyet Orbán Viktor jelentett be a parlamentben. Éppen ez az a döntés, ami a többségnek inkább úgy csapódhat le, hogy a kormány elsősorban a jobb módúaknak kínál megoldási lehetőséget.

Hat területre vonatkozó országvédelmi tervet hirdetett a miniszterelnök hétfőn a parlamentben. Orbán Viktor ennek részeként bejelentette, a kormány megvalósíthatónak minősítette a Fidesz-KDNP-frakció azon javaslatát, hogy tegyék lehetővé a devizahiteleseknek az adósságuk rögzített árfolyamon történő, egyösszegű végtörlesztését.

Közölte azt is, hogy 35 százalékos luxus áfakulcsot kezdeményez a kormány, 2012-re pedig 3 százalék alatti költségvetési hiány megállapítását. Emellett javaslatot tett az uzsora elleni keményebb fellépésre; a magas rezsiköltségek miatt központi ármegállapításra a szemét-, a víz- és a csatornadíjak esetében; egy stabilitási törvény kidolgozására annak érdekében, hogy az államadósság ne termelődjön újra; valamint tömeges közmunkaprogramra.

A harci retorika egyáltalán nem áll távol a Fidesztől, a tavalyi országgyűlési választás óta folyamatosan megjelenik Orbán Viktor kommunikációjában – kommentálta a kormányfő beszédét Gyömöre Máté a Magyar Progresszív Intézet elemzője.

Ilyen volt szerinte a kétharmados forradalom emlegetése, vagy éppen a médiatörvény kapcsán Magyarországot ért támadás hangsúlyozása is. Mindez elsősorban nem a választók széles rétegeinek, hanem sokkal inkább saját táborának szól, ami alkalmas arra, hogy egyben tartsa azt és megakadályozza a kritikus hangok erősödését.

Az elemző szerint erre a miniszterelnöknek szüksége van, hiszen az elmúlt hetekben több jobboldali közgazdász is élesen kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját. Ezekre igyekezett Orbán Viktor a háborús fordulatokkal reagálni, mintegy utólag igazolva az eddig alkalmazott nem “ortodox” megoldásokat. Ebből pedig az következik, hogy a kormányfő elsősorban politikai beszédet mondott hétfőn az Országgyűlésben, így például a saját szavazóbázisának megnyugtatására szolgálhatott, hogy a miniszterelnök beszédében nagy hangsúlyt fektetett a nehéz költségvetési helyzet és a romló gazdasági adatok kapcsán a külső tényezők jelentőségére, valamint a választók mindennapi életében talán a leginkább nyomasztónak számító devizaadósságokért viselt felelősség megállapításának fontosságára.

Gyömöre Máté ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a miniszterelnök által használt már-már agresszívnek tűnő stílus nemcsak a saját bázis egyben tartására, tűrőképességük növelésére jó, hanem arra is, hogy az ellenzéki, vagy bizonytalan választókban ellenérzéseket szüljön, növelve ezáltal saját elutasítottságát. Ez pedig kiemelt jelentőséggel bírhat kormányzására nézve, hiszen a protest szavazók nem egyszer okoztak kormányváltást.

A Magyar Progresszív Intézet elemzője szerint az ellenzék számára a legnagyobb támadási felületet a rögzített árfolyamon való végtörlesztés jelentheti, egyrészt mert a Fidesznek a devizahitelesek megsegítése vállaltan kiemelt jelentőségű, másrészt mert éppen ez az a döntés, ami a többségnek érezhetően inkább úgy csapódhat le, hogy a kormány elsősorban a jobb módúaknak kínál megoldási lehetőséget.

Látható, hogy az ellenzéki pártok is inkább ez utóbbit próbálják kihasználni. Vélhetően nem ez lesz az ősz legmeghatározóbb eseménye azonban a kormány reformtervei (kezdve a választási rendszertől, az oktatásügyön át az egészségügyig) annyi érdeksérelemmel járhatnak, amelyek az elmúlt másfél évben talán a legtöbb muníciót adhatják az ellenzék, illetve a tiltakozók kezébe – fejtegette Gyömöre Máté.

forrás:népszavaonline//nepszava.hu

Leave a Reply 285 megnézve, 1 alkalommal mai nap |