< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Le symbole national de résistance civique Libération: Esztergom pas chaffer De plus en plus zsarnokibb le gouvernement Fidesz //Az állampolgári ellenállás országos szimbóluma Libération: Esztergom nem alkuszik Egyre zsarnokibb a fideszes kormányzás

| Mobile | RSS

Le symbole national de résistance civique Libération: Esztergom pas chaffer De plus en plus zsarnokibb le gouvernement Fidesz //Az állampolgári ellenállás országos szimbóluma Libération: Esztergom nem alkuszik Egyre zsarnokibb a fideszes kormányzás

Esztergom pártoktól független polgármesterét a magyar Putyinként emlegetett Orbán Viktor miniszterelnök pártja több mint egy éve akadályozza munkájában. Tétényi Éva azonban, maga mögött tudva a helyiek többségét, továbbra is ellenáll – írja a Libération hétvégi számának kétoldalas, fotókkal illusztrált riportjában Florence La Bruyere, a francia baloldali lap tudósítója.
Az alábbiakban kissé rövidített formában közöljük A megtörhetetlenek városa címen megjelent írást.

A barokk városháza előtti főtéren összegyűlt esztergomiak videofelvételről közvetített egyenes adásban láthatják az önkormányzat közgyűlésének tanácskozását. A hangulat pattanásig feszült, bent, a városi közgyűlés többségét adó populista jobboldal képviselői sértegetik a polgármester asszonyt: „Te vagy az ország legostobább polgármestere! Szóba nem jön, hogy napirendre vegyük a javaslataidat.” A város első embere visszavág: „Mondjatok le, ha nem akartok együttműködni!” Kint a téren a tömeg is beszáll a vitába: ”Hülyék, elég volt belőletek! Éljen Tétényi Éva!”

A Budapesttől alig egyórányi autóútra fekvő 30 ezer lakosú Esztergomban minden közgyűlésen ugyanez a jelenet ismétlődik meg.

A pártokhoz nem kötődő építésznő 2010. október 3-án, tíz éve hivatalban lévő jobboldali elődjét buktatta ki a polgármesteri székből, a populista Fidesz azonban megőrizte többségét a városi közgyűlésben. A tavalyi választáson a Fidesz a szavazatok szűk egyharmadával nyert, azóta a hatalom támogatását élvező helyi képviselők módszeresen akadályozzák a polgármestert a kormányzásban, s ezzel részben megbénítják a város életét. A közlekedési vállalatokkal kötendő szerződés hiányában például egész nyáron nem volt buszközlekedés a városban. A közgyűlési többség nem hajlandó módosítani a szemétszállítókra kivetett adót sem, amely törvényellenesen kétszer magasabb, mint bárhol másutt… A fideszes képviselőcsoport minden erőfeszítése arra irányul, hogy ellehetetlenítse a polgármestert. A lakosság többségének támogatását élvező Tétényi Éva a miniszterelnök vezette jobboldali Fidesz egyre zsarnokibb kormányzásával szembeszegülő állampolgári ellenállás országos szimbólumává lett. A magyar Putyinként elhíresült egykori ellenzéki Orbán Viktor, aki opportunizmusból mára nacionalistára váltott, 2010 óta autokrataként irányítja az országot.

A 49 éves Tétényi Éva városépítészként Budapesten dolgozott, de nem szakadt el Esztergomtól sem. Sosem foglalkozott politikával, de egy nap egy volt gimnáziumi osztálytársa azzal hívta fel, hogy Meggyes Tamás polgármester, a gyűlölt jobboldali báró kihívójaként az ellenzéki pártok olyan jelöltet kerestek, aki politikai múltja nem lévén, támadhatatlan. Tétényi Éva rövid habozás után, fia bátorítására döntötte el, hogy felvállalja a kihívást. A választáson a szavazók kétharmada voksolt rá, s ezrek ünnepelték győzelmét a város főterén a választás éjszakáján.

Ha félted a családod, menj el Esztergomból

Kezdetben azt hittem, nem lesz probléma, hogy jobboldali képviselőkkel kell együtt dolgoznom – meséli – , hisz az ő pártjuk jelszava a „nemzeti együttműködés, egyetértés és szolidarítás”. Tétényi Évát egy volt osztálytársa szerint „gyakorló hívő, akiben a baloldali forradalmárnak nyoma nincs”. Ez pedig fontos szempont Esztergomban, amely korábban királyi főváros volt, s ma is a magyarországi bíboros-prímás székhelye.

A kellemetlenségek azonban hamar megkezdődtek. „Két héten keresztül a folyosón kellett táboroznom, mert elődöm nem volt hajlandó távozni – meséli a polgármester asszony. A jobboldali városatyák megtagadták tőlem a hivatali autót, hatásköröm nagy részét elvonták. ..Szerencsére három munkatársam hajlandó volt fizetés nélkül is velem dolgozni. Sajtófelelőse ezután több névtelen levelet kapott:„Ha számít a családod, tűnj el Esztergomból”. Amikor őt is megfenyegették, aikidózni kezdett, hogy megtanulja visszaverni a támadásokat. Amikor az önkormányzat portása azt az utasítást kapta a fideszes képviselőktől, hogy hajtsa el azokat, akik a polgármesterhez jöttek, kiköltözött a főtérre. Ő intézte el azt is, hogy az ülésteremben videokamerát szereljenek fel, s így minél több ember követhesse, mi történik a tanácsüléseken. „Az én legjobb fegyverem a transzparencia” – mondja a polgármester asszony.

Hivatalba lépésekor azzal szembesült, hogy Esztergom Magyarország legeladósodottabb települése. „Az előző városvezetés fesztelenül költekezett. Én feljelentést tettem közpénzekkel való visszaélés miatt, mert a telekeladásoknál csúszópénzt vettek fel . Emellett létezik egy bőkezűen támogatott titokzatos alapítvány, amely célja szerint minden esztergomi újszülöttnek 500 000 forintot folyósítana. De a pénz eltűnt, nem tudni hogyan.” Ilyen helyzetben a törvény előírása szerint adósságrendezési eljárást kell kezdeményezni. Igy tett Tétényi Éva is, de a jobboldali képviselők, megakadályozandó az eljárást, a közkiadások jelentős csökkentését szavazták meg.

Valóságos Jeanne d’Arc

„Meg akarják büntetni az esztergomiakat, amiért rám szavaztak!” – állítja a polgármester asszony. Tétényi Éva felhívást intézett a polgárokhoz, akik tucatszámra jöttek seprűvel és gereblyével felfegyverkezve, hogy rendbe hozzák a parkokat, elszállítsák a szemetet, és növényeket ültessenek a virágágyásokba. „Ilyen szolidaritást soha korábban nem tapasztaltunk” – mondja a polgármestere asszony volt középiskolai osztálytársa. „Igazi nagy változást hozott. Intelligens és felelősségteljes, mindenkivel tegeződik, végtelenül természetes.” – így vélekedik róla egy munkanélküli tanár, aki akkor vesztette el állását, amikor a volt polgármester bezáratta iskoláját, az 1868-ban alapított rangos Szent István gimnáziumot. A volt polgármester az oktatás támogatása helyett inkább egy termálfürdő megnyitása mellett döntött. Ma a medencék mögött két befejezetlen szálloda betonfalai meredeznek, egy túlméretezett vállalkozás maradványai. A gimnázium pedig megszűnt. Sok esztergomi számára ez volt az utolsó csepp a pohárban.

Azóta is patthelyzet van. Az egyetlen törvényes kiút az lenne, ha a parlament új választásokat írna ki Esztergomban. De ez csak álom… Húsvét előtt néhány nappal Tétényi Éva úgy döntött, gyalog megy Budapestre, hogy petíciót adjon át a miniszterelnöknek. Több száz esztergomi lakos is elkísérte. A helyi patrióták társasága, amelyet a polgármestert támogató vállalkozók alapítottak, a gyalogmenet minden résztvevőjének egy „Zarándoklat Esztergomért” feliratú trikót ajándékozott. Tétényi Éva a mintegy ötven kilométeres éjszakai gyalogtúra után, több száz fős menet élén érkezett Budapestre. A mögötte vonuló százak, baloldali, jobboldali és szélsőjobboldali szimpatizánsok, kéz a kézben kísérték énekelve városuk vezetőjét. Korábban egyetlen magyar politikusnak nem sikerült még egy menetbe gyűjteni ennyire különböző meggyőződésű embereket. Egy nagy baloldali újság szerint az ország Tétényi Évában „a tündérmesék hősnőjét, egy valóságos Jeanne d’Arcot fedezett fel”. A köztelevízió egy szót sem vesztegetett az eseményre, s amikor egy esztergomi lakos betelefonált a szerkesztőségbe, a következő zavart választ kapta. „Hát… a zarándoklatok nem tartoznak hozzánk. Talán forduljon a vallási műsorokhoz!”.

Néhány héttel később Tétényi Éva keserűen mesélte el: „Négy levelet írtam a miniszterelnöknek, egyikre sem válaszolt. Nagy csalódás volt. Nem érkezett válasz a petícióra sem, amelyben több ezer választópolgár aláírásával kértük, írjanak ki új választásokat Esztergomban.” Egy Orbán Viktorral nagyon kritikus jobboldali választó szerint „a hatalom nyilván azért nem áll ki a volt polgármester mögül, mert az pénzelte Orbán Viktor pártját. A jobboldal keresztény értékeket prédikál, de közben úgy viselkedik, mint az egykori kommunista párt.”

Büntetik a törvény betartását

Tétényi Éva népszerűsége önmaga ellen fordult. „Az Országgyűlés a közelmúltban megszavazta azt a visszaható hatályú törvényt, amely bünteti a képviselőt, ha adósságrendezési eljárást kezdeményez városa ellen. Megbüntettek, mert betartottam a törvény” – háborog a polgármester asszony. A szóban forgó törvényt azóta Lex Tétényi néven emlegetik. De előkészületben van a Lex Tétényi II is. Kósa Lajos, a Fidesz egyik vezetője a Magyar Nemzetnek kijelentette: Az őszi ülésszakon törvénytervezetet fogok benyújtani annak érdekében, hogy ha egy polgármester, mint Tétényi Éva, adósságrendezési eljárást kezdeményezett városa ellen, amikor még volt pénz az önkormányzat számláján, tíz évig ne indulhasson ismét választásokon. A polgármesterin kívül annyi más foglakozás van!” A jobboldal újabb visszamenőleges hatályú szövegtervezete a törvényhozás eszközével akarja szétzúzni politikai ellenfeleit. „Az én méretemre szabják a törvényeket” – ironizál Tétényi Éva.

A kegyelemdöfést akkor érezte, amikor Esztergomból egy csoporttal felutazott a fővárosba, hogy az Országházban meghallgassák a képviselők vitáját, de egyszerűen nem engedték be őket a karzatra. „Persona non grata lett belőlem a saját hazámban” – írja keserűen a blogjában. Az esztergomiak aggódnak polgármesterükért. „Éva elvesztette a csatát”, mondja letörten egy esztergomi nő. „Nem fogjuk elfogadni ezt az igazságtalan törvényt. Indulnia kell a következő választáson is” – erősködik a helyi patrióta társaság egyik tagja. „Nálunk olyasfél forradalmi hangulat kezd eluralkodni, mint amilyen 1989-ben volt, amikor az emberek tüntetni kezdtek a kommunista párt ellen” – vélekedik egy szélsőjobboldali szimpatizáns.

Tétényi Éva pedig a mélyütések dacára folytatja a harcot, s ha kell, hajlandó akár Brüsszelbe is elmenni: „Esztergom a tükör, amely megmutatja, mi történik ma Magyarországon.”
forrás:168 óra

Esztergom-partisane maire de Putyinként le parti du Premier ministre hongrois Viktor Orban est connu depuis plus d’un an entrave le travail. Tétényi Eve, cependant, connaître la population locale derrière la majorité continuent de résister – Libération écrit le week-end le nombre de photographies de reportage recto-verso à Florence La Bruyère, correspondant français de la page de gauche.
Ce qui suit est une forme légèrement abrégée, sont publiés à l’écriture ville megtörhetetlenek publiés.

L’hôtel de ville baroque avant la place principale, se sont réunis diffusion esztergomiak enregistrement vidéo en direct pour voir la réunion du Conseil municipal. L’atmosphère est tendue point de rupture, et l’intérieur de la majorité de l’Assemblée ville de représentants de la droite populiste maire insulté la femme, “Vous êtes le maire de la plupart des pays est stupide! .! Ce cas ne vient pas à l’ordre du jour, examiner la suggestion «premier homme de la ville à la jambe,« Speak lorsque vous ne voulez pas coopérer “Sur le terrain, la foule se joint au débat:” Stupide, c’est tout de vous! Tétényi réveillon Live! ”

Le Budapest est situé à seulement une heure de voiture de 30 mille habitants, tous réunis à Esztergom, la même scène se répète.

Les parties ne sont pas liés 2010e femme architecte Le 3 Octobre, dix ans dans le bureau de droite du maire chaise buktatta prédécesseur, mais les populistes Fidesz conserve la majorité du conseil municipal. Des élections de l’an dernier, le Fidesz a remporté un tiers des voix dans un étroit, puisque le pouvoir est systématiquement pris en charge par les représentants locaux du gouvernement a empêché le maire, donc partiellement paralyser la vie de la ville. Le contrat avec l’absence d’entreprises de transport tout au long de l’été, par exemple, il n’y avait pas de service d’autobus dans la ville. La majorité de l’Assemblée n’est pas disposé à modifier la taxe sur les szemétszállítókra pas contre la loi de deux fois plus élevé que partout ailleurs … Les efforts du groupe du Fidesz, cherche à saper le maire. La majorité de la population soutenue par le Premier ministre veille Tétényi droite Fidesz gouvernement dirigé en s’opposant jamais zsarnokibb citoyenneté est devenue un symbole de la résistance nationale. Le célèbre hongroises Putyinként ancienne opposition, Viktor Orban, qui est maintenant l’opportunisme déplacé nationalistes depuis 2010 autokrataként gérer le pays.

Les 49 ans Tétényi réveillon à Budapest, il a travaillé comme architecte de la ville, mais pas déchiré ou Esztergom. Je n’ai jamais eu affaire avec la politique, mais un jour un ancien camarade de classe de haut a attiré au maire Thomas Cherry, le baron détestais droite challenger que les partis d’opposition étaient à la recherche d’un candidat qui n’est pas un passé politique, inattaquable. Tétényi Eve après une brève hésitation, il a décidé d’encourager son fils à relever le défi. L’option des deux tiers des électeurs ont voté pour lui, et des milliers de personnes ont célébré la victoire de la place principale de la ville le soir des élections.

Si vous craignez que votre famille, aller à Esztergom

Au début, je pensais qu’il n’y aura pas de problème avec ce que les représentants d’extrême droite pour travailler avec – il dit – “. Coopération nationale, de consensus et de solidarité” à cause de mot de passe de son parti dans le Tétényi Ève, une ancienne camarade de classe comme “croyants pratiquants, en qui il n’ya aucune trace d’un révolutionnaire de gauche.” Ceci est une considération importante à Esztergom, qui était autrefois la capitale royale était, et reste le cardinal primat de Hongrie a créé.

L’inconvénient, toutefois, ne tarda pas. “Deux semaines dans le corridor avait táboroznom parce que mon prédécesseur n’était pas prêt à quitter – elle dit le maire. Les édiles ont refusé de lui accorder le bon bureau, voiture, enlevé la plupart des pouvoirs. .. Heureusement, trois de mes collègues étaient prêts à travailler avec moi sans payer. Plus officier de la presse a ensuite reçu une lettre anonyme: «Si vous vous attendez de votre famille, de sortir d’Esztergom.” Quand il a été menacé, l’Aïkido a commencé à apprendre à repousser les attaques. Quand le portier locale a été chargé des représentants de la Fidesz, à emporter ceux qui sont venus au maire, a déménagé à la place principale. Il sera également adressée à la salle de réunion pour les caméras vidéo à être équipé, donc plus les gens vous suivent, ce qui se passe dans les réunions du conseil. “Ma meilleure arme de la transparence» – dit le maire.

Lors de la prise de bureau, face à la Hongrie que les plus endettés municipalités Esztergom. «L’administration municipale précédente détendue költekezett. Je n’ai déposer une plainte d’abus de fonds publics parce que le bien vendu de commissions occultes ont été recrutés. Il est également généreusement soutenu par une fondation mystérieuse, qui est que chaque nouveau-né en Estonie Esztergom décaisser 500 000 forints. Mais l’argent a disparu, nous ne savons pas comment. “Dans une telle situation, la loi prévoit que le processus de règlement de dette doit être initié. Alors ne Tétényi Eve, mais les représentants de droite, pour éviter la procédure, une réduction significative des dépenses publiques a voté.

Immobilier Jeanne d’Arc

“Ils veulent punir ceux que nous ergo Estonie, après avoir voté pour moi” – dit le maire. Tétényi Eva appel aux citoyens qui sont venus par dizaines armés de balais et râteaux pour attribuer les parcs, est transporté à la poubelle, et les plantes à planter les massifs de fleurs. «Une telle solidarité jamais connu” – le maire dit avoir été camarade de lycée. “Un véritable changement important. Intelligente et responsable, tout le monde tegeződik, une infinie naturelle “-. C’est ce que dit au sujet d’un professeur de chômeurs, qui avaient perdu leur emploi lorsque l’ancien maire fermer l’école, fondée en 1868 par la prestigieuse High School de Saint-Etienne. L’ancien maire de l’éducation, plutôt que de soutenir l’ouverture d’un spa à la place. Aujourd’hui, la piscine de l’hôtel derrière deux meredeznek inachevée murs de béton, vestiges d’une des entreprises de taille plus. Le lycée est allé. Beaucoup de Esztergom estonien, ce fut la dernière goutte.

Depuis lors, il ya une impasse. La seule façon légitime de sortir serait de radier de nouvelles élections pour le parlement à Esztergom. Mais ce n’est qu’un rêve … quelques jours avant Pâques Tétényi Eve a décidé de marcher à Budapest pour donner une pétition au Premier ministre. Des centaines d’habitants d’Esztergom était accompagné par l’Estonie. Local patriotes entreprise, fondée par le maire à l’appui des entrepreneurs, le trajet à pied chaque participant à un «pèlerinage Pourquoi Ergo Estonie” est décerné maillot. Tétényi réveillon, une cinquantaine de miles après une randonnée nocturne, balade à la tête de plusieurs centaines de personnes sont arrivées. La marche derrière des centaines, gauche, droite et d’extrême-droite sympathisants, main dans la main accompagnée par le chant de leurs dirigeants de la ville. Auparavant, le seul homme politique hongrois, pas encore été en mesure de recueillir un fil pour que les gens ayant des convictions différentes. Un grand quotidien de gauche a déclaré que le pays Année Tétényi “, l’héroïne de conte de fées, Jeanne d’Arc est une véritable découverte.” La télévision publique est un mot perdu dans l’événement, et quand une population estonienne Esztergom betelefonált à l’éditorial, la réponse suivante a été la confusion. «Eh bien, … pèlerinages ne nous appartiennent pas. Vous pouvez contacter les émissions religieuses ».

Quelques semaines plus tard amèrement Tétényi dit à Eve: «J’ai écrit quatre lettres au Premier ministre, aucun d’entre eux ont répondu. Grosse déception. Il n’y avait pas de réponse à la pétition, soit par des milliers de signatures d’électeurs en demandant la question de la tenue de nouvelles élections à Esztergom. “Une Viktor Orban est très critique de droite, la radio que« le pouvoir n’est évidemment pas l’ancien maire de derrière, parce que les fonds gérés parti de Viktor Orban. Le droit de prêcher les valeurs chrétiennes, mais il se comporte comme l’ancien Parti communiste. ”

Pénalisé par l’application de la loi

Popularité Tétényi Eve s’est retourné contre lui-même. «L’Assemblée nationale a récemment adopté une loi rétroactive qui punit les membres, si une procédure de règlement de dette contre la ville. Punis parce qu’ils respectent la loi “- une femme maire en difficulté. Cette loi a depuis été baptisée Lex Tétényi. Mais en cours de préparation est la Lex Tétényi II. Kosa-Louis, le leader du Fidesz de la nation hongroise, a déclaré: Le projet de loi session d’automne, j’ai déposé de sorte que quand un maire comme Tétényi Eve, une procédure de règlement de dettes engagées à l’encontre de la ville, quand il y avait de l’argent dans le compte du gouvernement de dix ans ne démarre pas à nouveau dans les élections . En plus de l’occupation polgármesterin beaucoup d’autres est «la nouvelle législation sur le droit rétroactif, le projet de texte de l’outil que vous voulez pour écraser ses adversaires politiques. «Ma ma taille dicter les lois” – ironizál Tétényi Eve.

Le coup de grâce est ressentie quand un groupe d’Esztergom felutazott à la capitale pour écouter les représentants dans le débat au Parlement, mais n’a tout simplement pas leur permettre dans les supports. «Je suis devenu persona non grata dans mon pays” – écrit avec amertume dans son blog. Le polgármesterükért esztergomiak inquiet. «Eve a perdu la bataille”, dit un ergo estoniennes sont rompues. “Nous n’accepterons pas cette loi injuste. Devrait commencer les prochaines élections »- insiste la compagnie est un membre du patriotisme local. «Nous olyasfél humeur révolutionnaire commence à l’emporter, car il était en 1989 quand les gens ont commencé à porter contre le Parti communiste» – dit un des sympathisants de droite.

Tétényi Eve est un choc profond en dépit de la poursuite du combat et s’il le faut, même prêts à aller à Bruxelles est “Esztergom dans le miroir qui montre ce qui se passe aujourd’hui en Hongrie.”
Source: 168 heures

Leave a Reply 307 megnézve, 1 alkalommal mai nap |