< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Az üzemanyagot is drágítja az emelkedő áfa

| Mobile | RSS

Az üzemanyagot is drágítja az emelkedő áfa

2011. szeptember 19. | hozzászólás | Közélet

Az üzemanyagot is drágítja az emelkedő áfa

Könnyen előfordulhat, hogy fordul a trend, a gázolaj többe fog kerülni idehaza, mint a benzin. Mi több, az Európai Unióban nálunk lesz a legdrágább dízellel tankolni az autónkat. Minden esemény abba az irányba nyomja az üzemanyagárakat, hogy azok felfelé kússzanak, a literenkénti 400 forintot is gyorsan áttörve.

A múlt héten a kormány bejelentései padlóra küldték a forintot, árfolyama a dollárhoz képest mintegy 5 százalékot esett. Ez jelentős mérték, még a nyersolaj, illetve a benzin és a dízel nemzetközi jegyzésárának csökkenése sem tudja ellensúlyozni a hazai kutakhoz is gyorsan elérő drágulást. Elemzők szerint a héten a benzin hazai átlagára várhatóan nem változik, a gázolajé azonban minden bizonnyal nőni fog, még nem egész egy százalékos, azaz 3 forintos emeléssel is eddig ismeretlen magasságba, literenkénti 380 forintra kúszhat.

Nemcsak az a baj, hogy gyengült a forint a dollárhoz képest, de az is, hogy a kormány lépései egyre fájdalmasabban hatnak az autósokra. Korábban Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, hogy az idei büdzsében “váratlanul” keletkező 100 milliárd forintos lyukat egyebek mellett úgy tömik be, hogy emelik a jövedéki adót, azonban literenként 13 forinttal a gázolajét november elsejétől. Pénteken pedig Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter rukkolt elő azzal, hogy a jelenleg 25 százalékos áfát jövőre 27 százalékra emelik. Ez érinti a benzint és a gázolajat is, de az utóbbi nyilván jobban drágul majd figyelembe véve a jövedéki adó emelkedését is. Az áfa egyedül 3-5 forintos drágulást jelent. Elemzők szerint összességében akár 22 forinttal is drágulhat a dízel. Ez pedig azt jelenti, hogy az EU-ban a jövőben az élmezőnyhöz zárkózunk fel. A benzin az áfaemelés eredményeként 400 forint körül tankolhatnak majd literenként az autósok.
forrás:népszavaonline

Leave a Reply 218 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: