< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Botrány és történelem a ringben

| Mobile | RSS

Botrány és történelem a ringben

2011. szeptember 19. | 1 Hozzászólás | Sport

Nem mindennapi gálát láthatott európai idő szerint a hajnali órákban a Las Vegas-i MGM Casino nagytermében egybegyűlt tömeg. Előbb a mexikói bokszlegenda, Erik Morales írt történelmet, és lett az első a közép-amerikai ország bokszolói közül, aki négy súlycsoportban is világbajnoki övet szerzett, majd egy botrányos találkozón kiütéssel győzött napjaink talán legjobb profi bunyósa, az amerikai Floyd Mayweather.

Erik Morales (52-7, 36 KO) 35 éves korára történelmet írt. Ő az első mexikói ökölvívó, aki begyűjtötte negyedik súlycsoportjában is a világbajnoki címet. A Las Vegas-i gálán sokak szerint a méltán népszerű El Terrible volt a főszereplő, aki hihetetlen nagy verésben részesítette a visszalépő Lukas Martin Matthysse helyére beugró Pablo Cesar Cano-t (22-1-1, 17 KO), és elnyerte a WBC betöltetlen kisváltósúlyú vb-övét.

Morales szokásához híven lassan melegedett bele a csatába, igaz, amíg nem érte el az üzemi hőfokot, addig is látványos, közönségszórakoztató volt kettejük küzdelme. Egészen a hetedik menetig úgy tűnt, hogy ezúttal is szükség lesz a pontozókra a végén, ám a legenda ettől kezdve olyan verésben részesítette fiatal kihívóját – bal szemhéja beszakadt, füleire alig hallott -, hogy az orvos a 10. menetet követő szünetben nem engedte Cano-t tovább bokszolni. Morales ismét megmutatta, félelmetes formában tért vissza, és ezúttal teljesült a nagy álma is. Első mexikóiként a negyedik súlycsoportban – kispehely-, pehely-, és nagypehelysúly után -, kisváltósúlyban is világbajnok lett. Teljesítményét látva az sem kizárt, hogy akár váltósúlyban is odaérhet…

Abban a súlycsoportban, amelyben a nagy érdeklődéssel várt főmeccset vívta egymással Floyd Mayweather (42-0, 26 KO) és a WBC váltósúlyú világbajnoka, a mexikói Hector Ortiz (29-3-2, 22 KO). Utóbbi sikerére szinte senki sem fogadott, ám arra sem, hogy ez a meccs ilyen botrányos körülmények között fog véget érni. Történt ugyanis, hogy a negyedik menet végéig Mayweather technikai és tudásbeli fölénye már biztossá vált, ám a mexikói nekiszorította az amerikait a kötélnek, és borzalmas ütészáport zúdított rá. Miután Mayweather meg sem rezdült a nagy hirigre, Ortiz agya elborult, és szándékosan lefejelte az amerikai bunyóst.
A mérkőzést vezető Joe Cortez azonnal közbeugrott, megintette a rendkívül sportszerűtlen mexikóit, miközben utóbbi nem győzött elnézést kérni ellenfelétől. Mayweather elfogadta a pacsizást, majd azzal a lendülettel – miután Cortez már engedélyt adott a folytatásra – a még leeresztett kézzel álldogáló Ortizra rontott, és egy bal-jobb kombinációval percekre elhomályosította a mexikói gondolkodását. A bíró kiszámolta a mexikóit, ám a lelátón, a képernyők előtt elképesztő vita kezdődött arról, vajon szabályos volt-e Mayweather kiütése, amivel a WBC váltósúlyú világbajnoka lett. Cortez bíró szerint mindenképpen. “Az óra futott, az ökölvívóknak pedig ilyenkor védeni kell önmagukat. Mayweather nem csinált semmi rosszat” – közölte Cortez, akinek a további bírói pályafutása is veszélybe kerülhet, ha utóbb szabálytalannak ítélik az amerikait.

Érdekes, maga a vesztes nem állt be azok sorába, aki szapulják Mayweathert, inkább az eset tanulságait akarja levonni. “Azért jöttem ide, hogy szórakoztassam a nézőket, és szerintem ez sikerült. Kommunikációs hiba történt a bíróval, hiszen Mayweather úgy ütött meg, hogy még nem is figyeltem. Ez jó lecke volt a továbbiakra” – fogalmazott Ortiz, aki az esetet kiváltó fejeléséről azért mélyen hallgatott.

Floyd Mayweather, a WBC új váltósúlyú világbajnoka szerint csak a mexikói tehet arról ami történt. “A ringben minden pillanatban védened kell magadat, és erről ő megfeledkezett. Ráadásul nagyon csúnya dolgot tett velem, mégis sokan engem vádolnak sportszerűtlenséggel” – jelentette ki az amerikai klasszis.
Egy biztos: tisztán látszik, hogy Mayweather veretlenségére csak egy bokszoló lehet reálisan veszélyes, és őt úgy hívják, hogy Manny Pacquiao.
forrás:népszavaonline

Leave a Reply 257 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: