< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Hende Csaba szerint ismét lovas nemzetté lehetünk

| Mobile | RSS

Hende Csaba szerint ismét lovas nemzetté lehetünk

2011. szeptember 20. | hozzászólás | Közélet

A jelenünkről és a jövőnkről nem a múltunk és az örökségünk dönt, hanem mi. Az, hogy hajlandók vagyunk-e megismerni és felfedezni a magunk számára mindazt, amit örökségül kaptunk- fogalmazott Hende Csaba a Nemzeti Vágta megnyitóján, a Hősök terén szeptember 17-én.

„Minden, ami a hazafiakat összehozza, még ha legcsekélyebb ok lenne is, hasznos és jó, s áldott következési számlálhatatlanok”- köszöntötte Széchenyi István gondolataival a megjelenteket Hende Csaba. „Közös örökségünk gyűjtött ma össze itt bennünket: egy lovas nemzet és egy katona nemzet hagyományai. Azoké a kitűnő férfiaké, akik huszárként karddal faragták történelmünket, s akik előtt az imént főhajtással tisztelegtünk. Olyan hagyományok, amelyeket nem csak a világ évkönyvei, de hadseregei is számon tartanak- fogalmazott a honvédelmi miniszter. Hende Csaba emlékeztetett: magyar huszártisztek és altisztek tevékeny részvételével huszáralakulatok szerveződtek az oszmán háborúk után. A miniszter külön kiemelte Bercsényi Lászlót, aki II. Rákóczi Ferenc testőr századosa volt, majd Franciaországban megalakította a Bercsényi huszárezredet.

A honvédelmi miniszter utalt arra, hogy lovas nemzet voltunk, és talán egyszer újra azzá leszünk. Ausztriába síelni, a tengerhez Spanyolországba utaznak az emberek. „Talán egyszer majd azok, akik lovagolni akarnak, Magyarországra jönnek. Ez a mai nap – bízom benne – egy nagy lépés az ehhez vezető úton”- fogalmazott Hende Csaba. „Ez a mai nap jó példa arra, hogy miként lehet, miként lesz a múltból jelent formáló erő: miként lesz az egész Kárpát-medencére szóló találkozás, egy kellemes hétvégi kikapcsolódás, amely összehozza az embereket!”- hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Hende Csaba beszéde után Székely Tibor, a Nemzeti Vágta főkapitánya üdvözölte a verseny résztvevőit és az érdeklődőket. Kiemelte a rendezvény közösségformáló hatását és a lovassport népszerűsítésében elért eredményeket. Hangsúlyozta, hogy az első Nemzeti Vágta óta tizenkét új versenypálya épült Magyarországon és a határokon túl. Idén először Sepsiszentgyörgyön is szerveztek előfutamot, a „Székely Vágtát”!

A magyar lovas hagyományok népszerűsítését célzó eseményt a szervezők minden évben felajánlják egy, a magyarság történelmében kiemelkedő családnak, személynek. 2011-ben Bercsényi Miklósnak, II. Rákóczi Ferenc tábornokának és fiának, Bercsényi Lászlónak, a fejedelem testőr századosának.

A Nemzeti Vágta megnyitóján Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szőcs Géza kulturális államtitkár és a Nemzeti Vágta elnöksége koszorút helyezett el a Hősök emlékkövénél. A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség lovasai látványos felvonuláson – az egyes történelmi korszakok öltözékében – mutatták be a magyar huszárság történelmének fontos állomásait. A Hősök terén felállított pálya körül az 1848–49-es szabadságharc huszárjainak, valamint a kuruc lovasoknak az öltözékét és díszes lovait tekinthették meg az érdeklődők.

A Nemzeti Vágtán résztvevő lovasok – akik hetvenkét településről érkeztek – az általuk képviselt közösség lobogójával vonultak fel. Az első versenynapon tizenkét előfutamot tartottak, amelyek első és második helyezettjei jutottak tovább a szeptember 18-i, vasárnapi középfutamokba. Azok nyertesei vehetnek részt azután az esti döntőn.

(kormany.hu; Zrínyi Média, HM Sajtóiroda)

Leave a Reply 293 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: