< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Egymás ellen hangolja a kormány az embereket

| Mobile | RSS

Egymás ellen hangolja a kormány az embereket

2011. szeptember 23. | hozzászólás | Közélet

Bármikor kirobbanhat a cigányellenes erőszak és a szegények is egymás ellen fordulhat – állítják szakértők azokról az intézkedésekről, amelyekkel a kormány átformálja a társadalmat. A lapunk által megkérdezett szociológusok ide sorolják például a 202 ezer forint fölött keresők megsarcolását. A közmunka szigorításával a gyerekeket is bünteti a kabinet, a tandíj bevezetésével pedig kifejezetten a szegény családok gyermekeitől veszik el a felemelkedés lehetőségét.

Folyamatoson erősödik az elkeseredés, szaporodnak a tiltakozások. Bárhol, bármikor erőszak is kirobbanhat, a cigányok ellen, a szegények ellen, a szegények között, vagy éppen a nem szegények ellen. Ferge Zsuzsa szociológus szerint a többi között ez lehet a hatása a kormány terveinek. Az intézkedések többsége ugyanis a szegények életfeltételeit rontja tovább, noha vannak ezzel ellentétes szövegek és néha kisebb ellenlépések is. A kabinet a napokban jelentette be például, hogy mindaddig, amíg az egykulcsos adó bevezetése bárkinek jövedelem-kiesést okoz, addig hozzájárulást kell fizetniük a havi bruttó 202 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkező munkavállalóknak, és ezt a “szegények” kapják meg. Azóta az ezt tagadó hírek is megjelentek.

A közmunkák szigorításával, a piaci logikától való elszakításával vagy a segélymegvonással nemcsak a munkanélküli családtagot büntetik, hanem a hozzátartozókat, elsősorban a gyerekeket. És miközben biztosan nő a nélkülözés, és az állam a legalapvetőbb létfeltételekért sem vállal felelősséget, egyre kevesebb a megbízható adat, egyre több a valóságot ferdítő, bizonyítékokat nélkülöző politikai szöveg – fogalmazott Ferge Zsuzsa. A szociológus szerint az sem járható út, hogy az államadósság elleni jogos háború a gazdaság ellen fordul. A gazdaság talpra állása nélkül ugyanis az adósságcsökkentés sem folytatható. Ám ehhez hitel és beruházás, munka és fogyasztás összekapcsolódó, egymáshoz folyton “pozitivan visszacsatoló” körforgására lenne szükség. Ehelyett sok intézkedés a bankok hitelezési képességét és kedvét csökkenti; a közmunka új, büntető formái egyre jobban távolítanak az igazi keresletre termelő piactól; a progresszív adórendszertől vagy a tisztes munkanélküli ellátástól pedig rég megfosztotta az országot a kormány. E gyakran kapkodó lépések összhatása aligha lehet más, mint gazdasági stagnálás vagy összeesés.

A “Legyen jobb a gyermekeknek” stratégia is a visszájára fordult – tért ki az irányításával kidolgozott és vezetett programra Ferge Zsuzsa. Nem csak a mélyszegénység a baj, hanem az, hogy a gyerekek többségétől elvette a kormány a jövőt. Nincs felemelkedési lehetősége azoknak, akik 16 éves korukban kiesnek az iskolából, és azoknak sem, akik nem kerülnek be a talán 25 000-nyi támogatott felsőoktatási helyre. Nem “a kiművelt emberfők Magyarországa” leszünk, hanem egy olyan mesterségesen privilegizált elité, amelyik a levegőben lebeg, nincs szilárd talaja. Orbán Viktor nemrég még arról beszélt, fontos, hogy “minden szegénysorsba született tehetséges gyermek eljuthasson egyetemre”. Akkor még tudta, hogy “akik szegények, nem tudják kifizetni a tandíjat a gyermekeik számára”. Az új terv azonban félévre félmilliós nem-tandíjnak nevezett tandíjat vezetne be, a többi közoktatási és szakképzési megszorítás után. Eddig is rosszul álltunk a szegényebbek társadalmi mobilitásával. Ez a helyzet most radikálisan tovább romlik – szakadunk el egymástól is, a fejlettebb országoktól is – állítja a szociológus.

Azzal, hogy a kormány a jelenlegi 53 ezerről 25 ezerre csökkentené az államilag finanszírozott felsőoktatási helyek számát, megkezdődik a komplett társadalmi elhülyülés – fogalmazott lapunknak Vásárhelyi Mária. A szociológus szerint azt üzente a kormány, hogy nem a tudás, hanem a pénz a fontos. Pedig a képesség és a szorgalom kellene, hogy számítson, ami nemcsak morális okokból, hanem a társadalom önértékelése szempontjából is fontos lenne. Valószínűleg azért dob be a köztudatba ennyi butaságot a kormány, hogy a rengeteg sokkoló hírbe mielőbb belefáradjunk – jegyezte meg Vásárhelyi Mária. Szerinte a társadalom teljesen kettészakad, latin-amerikai társadalmi modell van kialakulóban Magyarországon. Egy szűk réteg nagyon jól él majd, a döntő többségre viszont a teljes elszegényedés és a lecsúszás vár. A középréteg eddig sem volt erős, de a jövőben egyre magasabb lesz a mélyszegénységben élők száma.

Vásárhelyi Mária szerint egymás ellen fordulnak az emberek, tulajdonképpen ez a kormány célja. Kijátsszák a társadalmi csoportokat, így nem tud megszerveződni a hatalommal szembeni ellenállás. “Nagyon szörnyű társadalmi traumák fogják átjárni az országot”, ami nem tart ugyan örökké, de a közeljövőben felerősödik az erőszakosság, a durvaság, és az egymás elleni brutális fellépés.
forrás:népszavonline

Leave a Reply 311 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: