< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Belénessy: felforgatta a hírpiacot az ingyenes MTI

| Mobile | RSS

Belénessy: felforgatta a hírpiacot az ingyenes MTI

2011. szeptember 24. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Két-három év múlva vezető szerepet kaphat az internet a közmédia rendszerében – mondta a Kossuth Rádiónak a távirati iroda vezérigazgatója.

Meghatározó lett a hazai hírpiacon az ingyenes MTI – jelentette ki a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában a távirati iroda vezérigazgatója. Belénessy Csaba elmondta: az MTI hírügynökségnek, ahogy mondani szokták, az „MTI Classicnak” fokozatosan csökkentek a bevételei. A 4,2 milliárd forintos éves költségvetésből 600-700 millió forint származott a piacról, s nem más állami intézményektől, a közmédiumoktól. Ez az irányzat a vezérigazgató szerint folytatódott volna, mert az MTI nem tud versenyezni az internetes, ingyenes hírbázisokkal, még akkor sem, ha azok nem ellenőrzött híreket adnak.

A tájékozódáshoz való jog ugyanolyan alapjog, mint az ingyenes orvosi ellátás, az ingyenes oktatás, és hála Istennek sikerült elfogadtatni, hogy egy nemzeti hírügynökség elsődleges dolga, hogy a hírei minél több helyre eljussanak – mutatott rá Belénessy Csaba. Hozzátette: a bevétel sem elhanyagolható, de ebben a helyzetben másodlagos.

Az MTI ingyenes hírszolgáltatására több mint 21 ezren regisztráltak, ebből 4300 újságíró vagy szerkesztőség. Naponta átlagosan 2800 felhasználó veszi igénybe a szolgáltatást. Gyakorlatilag minden szerkesztőség használja az MTI híreit, akár feltüntetik, akár nem – közölte a vezérigazgató. Beszámolt arról is, hogy a jövőben a kis rádiókat, kisebb internetes oldalakat, céges weblapokat szeretnék megcélozni, hogy „egyszerűen szokjanak jobban hozzá az emberek, hogy ez a napi gyakorlatban is fogyasztható”. A tervek között említette, hogy a közszolgálati médiarendszerben az internetnek, az Új Médiának szánják a vezető szerepet. Szerinte ez „két-három év múlva” várható.

Nincsenek diktátumok – mondta a közmédia átalakításával kapcsolatban Belénessy Csaba. Emlékeztetett: „Attól féltette mindenki a hírvilágot, hogy nagyon uniformizált, nagyon egységes, diktátumokkal terhes világ kezd kialakulni. Egységes lett, és nyilván van egy központi irányítás, de azt gondolom, hogy egyrészt ez nem árt közmédiumoknál, másrészt pedig a közmédiumok, az MTV, a Magyar Rádió és a többi csak része az egész magyar médiavilágnak.”

Példaként említette azt a vitát, hogy a televíziós híradók hogyan foglalkoztak a szakszervezeti sztrájkkal kapcsolatos hírekkel. A Hírcentrum része a Magyar Rádió, a tévéhíradók és az MTI is, és az történt, hogy az MTI közölte a hírt, a Magyar Rádió is, ám a híradók úgy döntöttek, hogy nem foglalkoznak vele, „ennyit a diktátumokról” – szögezte le Belénessy Csaba.

Az MTI vezetője a francia modellről, amelyet a hírszerkesztésben alkalmaznak, azt mondta: ennek lényege, hogy egyharmad részben a kormánypártok, egyharmad részben a kormány, egyharmad részben az ellenzék szerepel. A felméréseik szerint a februártól augusztusig terjedő időszakban a televíziós és rádiós híradások aránya megfelelt ennek a kritériumnak.

forrás:hiradó

Leave a Reply 484 megnézve, 2 alkalommal mai nap |