< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: OS – ÁTADTÁK A SZÍNIKRITIKUSOK DÍJÁT

| Mobile | RSS

OS – ÁTADTÁK A SZÍNIKRITIKUSOK DÍJÁT

2011. szeptember 26. | hozzászólás | Kultúra

Budapest, 2011. szeptember 26., hétfő (OS) – Vasárnap este harmincegyedik alkalommal osztották ki a Színikritikusok Díját. A Színházi Kritikusok Céhe tagjai legalább évi kilencven premier megtekintése után adhatják le szavazatukat tizenöt kategóriában az elmúlt évad legjobb teljesítményeire. A rangos szakmai díjakat a Magyar Színházban adták át szeptember 25-én, idén először nyilvános gálaműsor keretében, amit Pelsőczy Réka rendezett.

A kritikusok már korábban bejelentették, hogy idén életműdíjat alapítanak, amelyet először Törőcsik Marinak, a Nemzet Színészének, a Nemzeti Színház színművészének, egyben a díjátadó est fővédnökének adtak. A Fővárosi Önkormányzat is díjat alapított: a Budapest értékei-díjat először Zsámbéki Gábor vehette át a Katona József Színház három évtizedes szakmai és művészeti vezetéséért és a színház nemzetközi sikereiért. Az idei díjkiosztón a Nemzeti Színház tíz jelöléséből ötöt díjra váltott. Mohácsi János rendezése, az Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című produkció kapta a legjobb előadás díját, a benne szereplő Kulka János pedig a legjobb férfi mellékszereplő lett. Bella Máté a Magyar ünnep című előadás zenéjéért a legjobb színházi zene díját vette át, a szintén a Nemzetiben bemutatott Térey János-dráma, a Jeremiás avagy Isten hidege a legjobb új magyar dráma díját kapta. Két kategóriában szavazategyenlőség miatt megosztott díjakat adtak a kritikusok. A legjobb női főszereplő díját így ketten kapták: a Nemzeti Színház Én vagyok a Te című előadásában nyújtott teljesítményéért Molnár Piroska, továbbá az egri Gárdonyi Géza Színház A selyemcipő című előadásáért Mészáros Sára. A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás díjának is két produkció alkotói örülhettek: a szombathelyi Weöres Sándor Színház A kis lord című előadása (rendező: Jeles András) mellett a Kolibri Színház Cyber Cyrano című produkciója (rendező: Vidovszky György) is díjazott lett. Az Örkény Színház és a Bárka Színház két-két díjjal gazdagodott. Az Örkényben bemutatott János király kapta a legjobb rendezés (Bagossy László) és a legjobb jelmez (tervező: Ignjatovic Kristina) díját. A Bárka Nehéz című produkciójában nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplő díját Lázár Kati, a legjobb férfi főszereplő díját Mucsi Zoltán vehette át. Polgár Csaba rendezése, a HOPPart Társulattal bemutatott Korijolánusz lett a legjobb független színházi előadás, a legjobb zenés/szórakoztató elődás díját pedig a Centrál Színház Cabaret című produkciója kapta (rendező: Bozsik Yvette). Az elmúlt évad legjobb díszlete Antal Csabának a Magyar Állami Operaház Mefistofele című előadásához készített munkája. A legígéretesebb pályakezdő Orosz Ákos, a Maladype Színház tagja. Különdíjat kapott Bíró Kriszta a nőNYUGAT című előadás létrehozásáért. A díjazottak teljes listája a Színházi Kritikusok Céhe honlapján (http://www.kritikusceh.wordpress.com) olvasható.
Kiadó: Színházi Kritikusok Céhe

——————————————————————-

Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

MTI

Leave a Reply 417 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: