< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Drámai visszaesés sújthatja Magyarországot

| Mobile | RSS

Drámai visszaesés sújthatja Magyarországot

Ugrásszerűen megnőtt a veszélye annak, hogy újabb recesszió következik – áll az Ernst & Young őszi eurózóna-előrejelzésében (Eurozone Forecast – EEF). Magyarország legutóbbi növekedési esélyeit tekintve úgy tűnik, Európa lelassulása különösen érzékenyen érintené hazánkat.

Az euróövezet várható gyenge növekedése fékezi a magyar gazdaság bővülését is. Jelenleg csak a növekedés lassulásával számolunk, azonban egy ellenőrizetlen görög csőd, és az azt követő láncreakció, vagy egy Nyugat-Európát sújtó recesszió,
akár drámai visszaesést is okozhat – mondta Havas István, az Ernst & Young (E&Y) magyarországi vezérigazgatója. A tanácsadó cég londoni elemzői erre az évre csupán 1,8 százalékos GDP-növekedéssel számolnak, mivel az export bővülése az eurózóna gyengébb teljesítménye miatt lassú, és a fokozódó bizonytalanságok eredményeképpen a beruházások növekedése is alacsonyabb. Jövőre 1,7, 2013 és 2015 között évi 3,6 százalékos plust várnak.

Az E&Y úgy becsüli, hogy az eurózóna GDP-jének növekedése 2012-ben 1,1 százalékra csökken, egyúttal a 2011-
es előrejelzését kettőről 1,6 százalékrara módosította. Ám még ennek is előfeltétele, hogy Görögországban sikerül fegyelmezett szerkezetátalakítást végrehajtani és a többi bajban lévő ország is segítséget kap.

Visszatérhet a válság

Az EEF mostani becslése szerint 35 százalék az esélye annak, hogy az euróövezet újra válságba kerül, ha nem sikerül sürgős intézkedéseket hozni. Mint azt az E&Y korábban is következetesen állította az Európai Központi Bank (ECB)
az áprilisi és júliusi kamatemelése elhibázott lépés volt, a banknak a régión belüli növekedés fellendítése érdekében határozottan csökkentenie kell a hitelköltségeket.

A Görögországnak szóló új csomag júliusi bejelentése ellenére a nyár folyamán az eurózóna egészében jelentősen romlott a helyzet. A pénzügyi piacok bizonytalansága, a főbb országok növekedésének lassulása és a perifériális országok gazdaságának folyamatos zsugorodása mind azt jelzi, hogy az adósságválság tovább fog mélyülni, és
egyben aláássa a jövő évi növekedési kilátásokat.

Ahhoz, hogy az eurózóna a jelenlegi formájában fennmaradjon, egyértelmű, határozott elkötelezettség szükséges a központi országok részéről a nagyobb költségvetési egyesítés iránt. Sok ország ellenezni fogja a szuverenitás vélt elvesztését, de anélkül, hogy ne lehessen figyelemmel kísérni, ellenőrizni és finanszírozni az euróövezet kormányainak kiadásait, nem lehet garanciát adni arra, hogy a költségvetési stabilitás akkor is fenntartható lesz, amikor a meglévő súlyos problémák megoldódtak.

Brutális munkanélküliség

Az alacsony és bizonytalan növekedési kilátások azt jelentik, hogy a vállalati beruházási terveket valószínűleg el fogják halasztani, különösen, hogy a finanszírozási költségek emelkednek, a hitelkondíciók pedig romlanak. A fogyasztók várhatóan
ugyanilyen óvatosak lesznek, mivel a jövedelmeket adópolitikai intézkedések és a magas munkanélküliségi arány mérsékli. Ez utóbbi az euróövezet egészében egy ideig 10 százalék körül állandósulhat.

A növekedés fő mozgatórugója várhatóan az export lesz, amely 2011-ben és 2012-ben mintegy 2-3 százalékponttal járul hozzá a GDP növekedéséhez. A feldolgozóipar jelenleg annak az előnyeit élvezi, hogy az exporttermékek iránt erős a kereslet, különösen a feltörekvő piacokon. Az üzleti szolgáltatások szektora is várhatóan gyorsabban fog nőni, mint a teljes gazdaság.
forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 1330 megnézve, 1 alkalommal mai nap |