< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Állami támogatás nélkül számolja fel holnap Hódmezővásárhely az utolsó szegregátumot Csak akarat kérdése a szegregáció megszűntetése

| Mobile | RSS

Állami támogatás nélkül számolja fel holnap Hódmezővásárhely az utolsó szegregátumot Csak akarat kérdése a szegregáció megszűntetése

2011. október 1. | hozzászólás | Közélet

Csak akarat kérdése a szegregáció megszűntetése

Hódmezővásárhely saját erejéből számolja fel a város határában lévő szegregátumot, s az ott élő hátrányos helyzetű családoknak új esélyt kínál. A város utolsó szegregátumát 2011. szeptember 30-án lebontják, a részleteket a helyszínen dr. Havasi Katalin önkormányzati képviselő és dr. Makó András aljegyző 7 óra 30 perckor ismerteti.

Hódmezővásárhely évekkel ezelőtt elfogadott Antiszegregációs tervének középpontjában a szegregátunok megszüntetése és az integráció áll. Elsőként az oktatás területén sikerült komoly eredményeket elérni. 2006-ban a város a teljes oktatási rendszerét alapjaiból szerveztés újjá, amelynek eredményeként ma egyetlen hódmezővásárhelyi iskolában sem haladja meg a Hátrányos, illetve Halmozottan Hátrányos Helyzetű diákok aránya a 20 százalékot. A teljes városban megvalósuló – ma már nemzetközi szinten is elismert – oktatási integrációval azonban Hódmezővásárhely nem állt meg: részletes felmérések készültek a városban lévő szegregátumokról, amelyek megszüntetése érdekében a város saját erejéből tett lépéseket.

Minden szempontból Hódmezővásárhely leghátrányosabb helyzetű, legmélyebb szegregátuma a város északi szélén, a Kincses-telepen az Észak utca 90-92. szám alatti, telepszerű elrendezésű épületegyüttes, ahol 42 db részben önkormányzati tulajdonú, szociális bérlakás volt. A mintegy száz évvel ezelőtt épült, korábban cseléd-, illetve munkáslakásként funkcionáló épületek állapota az utóbbi 20-25 évben fokozatosan romlott, annak ellenére, hogy az önkormányzat több kísérletet is tett az állagjavításra és a terület rendbetételére. Az itt lévő lakások átlagos alapterülete 25-30 m2, amelyen általában egy szoba és egy konyha, esetleg éléskamra vagy tároló található. A lakások mindegyike komfortnélküli, az áramszolgáltatáson kívül más infrastrukturális szolgáltatás nem volt, a víz csak közkifolyóról volt elérhető. A szegregátumban döntően alacsony státuszú lakosok éltek, akik mintegy 70-80%-a roma származású, s közel 90 %-a rendszeres szociális és egyéb járadékokból, valamint alkalmi idényjellegű munkákból élt.

Hódmezővásárhely a szegregátum felszámolása mellett döntött, amely az elmúlt években fokozatosan és kizárólag a város saját erőforrásaiból történt. A város az ott élő családoknak magasabb konfortfokozatú lakásokat biztosított, míg az épületeket elbontja, a területet rendezi. Az utolsó épületrész bontása 2011. szeptember 30-án veszi kezdetét.

Hódmezővásárhely utolsó szegregátumának felszámolásáról dr. Havasi Katalin önkormányzati képviselő és dr. Makó András aljegyző 2011. szeptember 30-án, pénteken 7 óra 30 perckor a helyszínen sajtótájékoztatót tart.

Helyszín: Hódmezővásárhely, Észak utca 90-92. (Észak utca – Határ utca sarka).

Tisztelettel:

Göbl Vilmos

Sajtóreferens

Hódmezővásárhely

Megyei Jogú Város

Polgármesteri Hivatal

06/62 530 148

06/30 249 9042

Leave a Reply 617 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: