< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Jöhet az utazási kedvezmények szűkítése

| Mobile | RSS

Jöhet az utazási kedvezmények szűkítése

2011. október 1. | hozzászólás | Közélet

Varga Mihály a miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint fel kell készülni arra, hogy jövőre a valóság rosszabb lesz, mint ahogy azt a 2012-es büdzsé készítői feltételezték. A kormány a Széll Kálmán-terv hét területen remél komoly megtakarítást 2012-ben.

A 2012-es év három legfontosabb gazdaságpolitikai célja: a likviditás biztosítása, a strukturális átalakítások folytatása, valamint a politikai elkötelezettség – az utóbbi a döntések többségi társadalmi támogatottságát jelenti. Meggyőződésem ugyanis, hogy a gazdaságpolitika nem tud működni többségi támogatás nélkül – jelentette ki Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Magyar Közgazdasági Társaság 49. vándorgyűlésének megnyitóján Pécsett. A véget ért a nyár címet viselő előadás – amelynek második mondata szerint “indulnak az őszi munkák” – alapján idén biztosított az ország finanszírozása.

A megkezdett adórendszerbeli lépéseknek teljesülniük kell, valamint a munka és a fogyasztás közötti aránytalanságának csökkennie kell. Az egykulcsos adórendszer működéséről nyolc hónap után még nem lehet mérleget vonni. Meggyőződésem, hogy a16 százalékos szja-kulcsra való átlépés hosszú távon előnyös megoldás – fogalmazott a Miniszterelnökség vezetője.

A Széll Kálmán-terv hét területén remél komoly megtakarítást 2012-ben a kormány. Ezek közül az oktatásban a tömegközlekedésben érdemi előrelépést nem látok – tette hozzá Varga, ám egyelőre csak szakértői tanulmányok készültek, az összevonások vagy megtakarítások viszont még nem látszanak – ismerte el önkritikusan. Elmondása szerint az egészségügyben a Semmelweis-terv hozhatja az elvárásokat, az oktatás átszabása jól áll, a rokkantnyugdíj- és nyugdíjszabályoké is. Az önkormányzati rendszerről szóló új törvény egy hónapon belül a parlament elé kerülhet – hétfőn a kormányfő és a megyei önkormányzatok vezető várhatóan aláírnak egy megállapodást, így a megyei önkormányzatok intézményi fenntartói hatásköre megszűnik.

Azzal számolunk, hogy a globális lassulás marad, ezért a 2,5 százalékos áht-egyenleg a hiánycél. A GDP másfél százalékkal nőhet, az éves átlagos infláció 4,2 százalék lehet, a foglalkoztatottság másfél százakkal nőhet, a folyó fizetési mérleg a GDP 3,7 százalékára rúgó többletével zárhat – ismételte egy a kormányzat múlt heti bejelentésében szereplő célszámokat a gazdaságpolitikus. Ez egy optimista szcenárió – ismerte el a 2012-es költségvetés makroszámairól Varga. Olyan variációk is készülnek a kormányzaton belül, amelyek kedvezőtlenebb helyzetre is felkészítenek minket – mondta az államtitkár.

Fel kell arra készülni, hogy a kiadási oldalon többek közt következik az utazási kedvezmények szűkítése és az állami beszerzési stop – derül ki szavaiból (mindez egybecsengett az Origo tegnapi információival – a szerk.). A magyar cds-felárat a gazdaság sérülékenysége tartja magasan. Fel kell arra készülnünk, hogy az ország sérülékenységét csökkentsük – mondta az államtitkár.

Az utóbbi két és fél évtizedben a komoly strukturális átalakítást véghezvivő kormányok közül a következő választásokon 12 folytathatta a munkáját, 11-et leváltottak – derült ki Varga adataiból.

Martin Winterkorn, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke tegnapi találkozónkon is megerősítette, hogy a német lokomotív egyelőre nem kezd el robogni – mondta Varga Mihály.
forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 433 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: