< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A katasztrófa felelőseit meg kell nevezni és meg kell büntetni

| Mobile | RSS

A katasztrófa felelőseit meg kell nevezni és meg kell büntetni

„Tavaly október 4-én senki sem hitte, hogy a jövőben itt bármi megterem. A példás nemzeti összefogás azonban mára újjáépítette Kolontárt és Devecsert” – húzta alá Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a kolontári emlékpark avatásán.

Kedden, a 2010-es vörösiszap-tragédia egyéves évfordulóján megkezdődött az “Emlékezés Napja” Kolontáron és Devecseren.

Az államtitkár a kolontári megemlékezésen úgy fogalmazott: a tíz honfitársunk halálát okozó vörösiszap-ömlés súlyos katasztrófaként érte az addig virágzó természetet. Emlékeztetett: a tragédia bekövetkezése után percekkel a helyszínre érkeztek az ajkai tűzoltók és a devecseri rendőrök, akik életük kockáztatásával hozzáláttak a mentéshez.

Kontrát Károly elmondta: az emberi hanyagság okozta tragédia felelőseit meg kell nevezni és meg kell büntetni, ezért mindent meg is tesznek.
„A tragédia elmúlt, a lelki sebekre gyógyulást jelent az idő. A tíz elhunyt honfitársunkat azonban már csak az emlékezetünkben őrizhetjük meg” – mondta az államtitkár, majd reményét fejezte ki, hogy a katasztrófát követően tapasztalt összefogás a jövőben is jellemző lesz a magyarokra.

A kolontári emlékhely koszorúzásán részt vett Pintér Sándor és Hende Csaba miniszter, továbbá Kontrát Károly, Illés Zoltán, Fónagy János és Kovács Zoltán államtitkár.

(kormany.hu)

Leave a Reply 230 megnézve, 1 alkalommal mai nap |