< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Golyóálló emberi bőrt tesztelnek

| Mobile | RSS

Golyóálló emberi bőrt tesztelnek

2011. október 5. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Golyóálló emberi bőrt tesztelnek

Lehetünk-e golyóállók? A válasz igen és nemcsak a képregényekben. Holland tudósok emberi bőrsejteket kombináltak pókselyemmel, az eredmény pedig egy, a kevlárnál is erősebb anyag.

Ez nem azt jelenti, hogy néhány év múlva páncél erősségű bőrt növeszthetünk, a katonákat pedig genetikailag módosítanák. Az új anyagot az orvostudomány használná, például égési sérülések hatékonyabb gyógyításához.

Líbia, Pakisztán, Afganisztán, Gázai-övezet – lázadás, háború, merénylők. Emberek tízmilliói élik napjaikat állandó veszélyben, mikor, honnan találja el őket egy lövedék. De a fejlett nyugati országok lakói sem lehetnek biztonságban, bármikor áldozatul eshetünk például egy rablótámadásnak. Hogyan védhetjük meg magunkat?

A katonák golyóálló mellényét jelenleg kevlárból, egy szintetikus para-aramid anyagból készítik. Ám lehet ennél jobb megoldás is. Az Egyesült Államokban évek óta kísérleteznek a pókfonállal. A pókselyem egy fehérjeoldat, amelynek 30-40 százaléka polimer, mint a kevlár, a maradék pedig víz. A selyemtermelő mirigyből kiváló zselés anyag szerkezete a száradás során kristályosodik és így nyeri el erősségét

„A pókselyem háromszor erősebb, mint a kevlár. A golyóálló mellényekben általában 33 kevlárréteg található. A tesztjeink során 4 pókselyem rétegű anyagra lőttünk és arra jutottunk, hogy ha megnöveljük a rétegek számát, tökéletes golyóálló anyagot kapunk” – magyarázta a Leideni Egyetem biológusa, Abdoelwaheb El Ghalbzouri.

Az új fajta golyóálló mellény ráadásul környezetbarát is lenne, mivel a pókfonál lebomlik. Ám holland tudósok és egy művésznő ötlete alapján még ennél is tovább ment. Dzsalila Esszájdi a Holland Tövényszéki Genetikai Központ kutatóival karöltve emberi bőrsejteket kevert a pókselyemhez. A kombináció érdekes eredményt hozott: a lassabban haladó golyókat megfogta a szövet.

„Az ötlet 2001-ből származik, amikor olvastam egy cikket arról, hogy genetikailag módosított kecskék tejéből nyertek pókfonál-proteineket, majd ebből készítettek golyóálló mellényt. Erre azt kérdeztem, miért ne tehetnék ugyan ezt az emberi bőrrel? – mondta a projekt ötletgazdája Jalila Essaidi, művésznő és hozzátette, hogy ez csak egy kísérlet.

„Ez inkább arról szól, gondolkodjuk el, meddig mennénk el azért, hogy biztonságban érezzük magunkat, módosítanánk magunkat genetikailag? De akkor a fegyvergyártók is fejlesztenék termékeiket, mindig lesz egy jobb, erősebb lövedék” – magyarázta.

A technológiát ugyanakkor az orvostudomány hasznosíthatja. A kutatók szerint például égési sérülések esetén, ha valakin bőrátültetést hajtanak végre, ezzel az új fajta, kevert bőr hamarabb és szebben gyógyulhat. A vékony, ám szupererős pókselyemből ezen kívül kötszereket, sebészeti fonalakat, sőt még ejtőernyőt is lehetne készíteni.
forrás:echo tv.hu

Leave a Reply 412 megnézve, 1 alkalommal mai nap |