< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Hátország: Csurka és Dörner leszámol a liberális métellyel

| Mobile | RSS

Hátország: Csurka és Dörner leszámol a liberális métellyel

2011. október 7. | hozzászólás | Közélet

Hátország: Csurka és Dörner leszámol a liberális métellyel
Új Színház, szélsőjobb, MIÉP, Dörner György, Csurka István, Márta István, pályázat, igazgató

Csurka István, a szélsőjobboldali MIÉP elnöke lesz az Új Színház intendánsa, az igazgatói posztra pedig Dörner György színművész, Bruce Willis magyar hangja kerül. Az átlátszó.hu megszerezte a győztes pályázatot.

Tarlós István főpolgármester tegnap Dörner György színművészt jelölte ki az Új Színház igazgatójának, aki Csurka István íróval közösen adta be pályázatát. Az új igazgató kinevezése jövő év február 1-jétől öt éves intervallumra szól. A pályázat eredményét csak október 12-én kellett volna nyilvánosságra hozni, váratlanul azonban tegnap döntés született.

A Magyar Nemzet megkereste Dörner Györgyöt, hogy kommentálja a kinevezését. A színművész a lapnak leszögezte: “A Színház.hu és az MTI elsőbbséget élvez, amíg ők nem keresnek, nem nyilatkozom senkinek. Lehet, hogy magának fontos, hogy az önök napilapjában megjelenjen a nyilatkozatom, de nekem egyáltalán nem az.”

A színházigazgatói pályázatot július végén tették közzé. Az Új Színház vezetésére Dörner György mellett az eddigi igazgató, Márta István is pályázott. Sajtóértesülések szerint a szakmai bizottság – Ascher Tamás rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, Bérczes László rendező, a Bárka Színház művészeti vezetője, Herczeg Tamás művészeti menedzser, Kováts Adél színésznő – a pályázók meghallgatása után 6:2 arányban akkor Márta Istvánt támogatta.

A jelenlegi igazgatót is meglepte a döntés. Kifejtette: sajnálja, hogy a főpolgármester úr nem vette figyelembe a szakmai bizottság javaslatát. – A pályázatot ugyanazokkal a funkciókkal, elvárásokkal írta ki a főváros, ahogy tizenhárom éve működik. Mindezt a színházban folyó munka elismeréseként fogtam fel, azt éreztem, nem is akarnak ezen változtatni – nyilatkozott a döntésre reagálva Márta István.

A jövőre vonatkozóan elmondta: nem tudja mi lesz a nyertes fővárosi pályázatok sorsa. A legnagyobb kérdés azonban, hogy alakul a jövőben a színház nemzetközi kapcsolatrendszere. Az ottani vezetők ugyanis nekem szavaztak bizalmat – fűzte hozzá az igazgató.

Ascher Tamás a Dörner-féle pályázattal kapcsolatban a Népszavának úgy fogalmazott: nemcsak átgondoltságában és méreteiben sokkal szerényebb és gyengébb, de nem szól szándéknyilatkozatokról, nincs egy csapat, amelyik mögötte áll.

Nevezhetnénk Fényes Szelek színháznak is

Az atlatszo.hu tegnap nyilvánosságra hozta Dörner György és Csurka István közös pályázatát, amelyet innen lehet letölteni. Ebben Dörner átkeresztelné az Új Színházat, mely szerinte “csak azért új, hogy ezt hirdethesse magáról, az attól, különösen az elfajzott, beteges liberális hegemóniában lehet retrográd is, vagy talmi.”

Az intézmény neve ezentúl Hátország lenne, mert szerinte ez “a szociálliberális iga alatt nyögő magyarságot jelképezi”. Mint írja: “nevezhetnénk akár a Fényes Szelek színházának is, ha a “kommunista métely a mozgalmat nem járatta volna le”.

Dörner szerint “Budapestnek nincs nemzeti színháza”, ezért ezt a szerepet “fel kell vállalnia az Új Színháznak”, amivel elkezdődne “a visszafoglalás a liberális, pesti vicchullám, pénzcsinálás és újabban a szórakoztató liberális állam sokszor a bordélyházak szintjére süllyedt csomópontjai ellen. ”

Dörner egyébként a szórakoztató állammal is szembeszállna. Szerinte ugyanis az “híg, üres szabadidőeltöltést nyújt a tömegeknek.” A színész szerint “sok ellenséggel és csak lassan szaporodó barátokkal és küzdőtársakkal, melynek nézőit az egész magyar országból kell összeszerveznie”. Dörner pályázatában bevallja, hogy a gondolatmenet valójában Csurka Istváné.

Ascher Tamás a felvetésre, miszerint politikai érdek fűződhet ahhoz, hogy Dörner legyen az igazgató, elmondta: a meghallgatásból egyértelmű volt a politikailag motivált, jelszavakban megnyilvánuló szándék Dörner részéről. És egy alapos, részletesen kimunkált koncepció Márta István részéről. Ez mintha teljesen elment volna a füle mellett a hivatalnokoknak. Bár nem egyformán, mert a minisztérium küldötte minkét emberre szavazott, ami viszont nonszensz.

Eddie Murphy magyar hangja

Dörner György a Heti Válasznak adott interjújában nemzeti radikálisnak vallotta magát. A lapnak azt mondta, sokan azt hiszik róla, hogy jobbikos, de mérlegel, mert lehet, hogy a Fidesz elég erős lehet ahhoz, hogy visszaszerezze a nemzeti vagyont. Megjegyezte, annak örülne a legjobban, ha a MIÉP még létezne.

“A szívem mélyén azonban azt szeretném, ha a MIÉP élne és virulna; s ha elég ereje lenne egy nemzeti radikális program véghezvitelére” – nyilatkozta 2010 áprilisában a színházigazgatónak kinevezett a színész, Bruce Willis és Eddie Murphy magyar hangja.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 390 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: