< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Pollenjelentés

| Mobile | RSS

Pollenjelentés

2011. október 7. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A 38. héten fokozatosan tovább csökkent a pollenterhelés – hétfőn és szerdán volt a legmagasabb a napi átlagkoncentráció. A legmagasabb terhelés a héten Békéscsabán volt, a legalacsonyabb Tatabányán.

Lecsengőben van a pollenszezon – tüneteket okozó mennyiségben elsősorban már csak a parlagfű virágpora van jelen a levegőben, illetve néhány helyen még okozhat tüneteket az üröm, a pázsitfűfélék, a libatopfélék vagy a csalánfélék virágpora is.

A héten fokozatosan tovább csökkent a parlagfű pollenkoncentrációja – az országos napi átlagkoncentráció magas szintet már csak hétfőn, illetve szerdán ért el, a többi napon közepes volt. Az egyes állomásokon mért napi értékek a hét első felében még a legtöbb helyen elérték a magas szintet, sőt Békéscsabán, Kecskeméten és Salgótarjánban egy-egy napon még nagyon magas koncentráció is előfordult, péntektől azonban csak Békéscsabán és Debrecenben regisztráltak magas koncentrációt, a többi állomáson már közepes vagy alacsony szintet mértek.

Az üröm virágporából Békéscsabán a hét közepén több napon is, illetve egy-két napra még másik 5 állomáson mértek közepes, tüneteket okozó koncentrációt, a többi városban azonban legfeljebb alacsony koncentrációban regisztrálták.

A pázsitfűfélék virágporának koncentrációja Békéscsabán hétfőn elérte a magas szintet, és utána is több napig közepes volt, illetve Kecskeméten, Salgótarjánban és Debrecenben egy-egy napon mértek még közepes szintet – ettől eltekinte azonban legfeljebb alacsony koncentrációban monitorozták.

A csalánfélék pollenszemeiből Szekszárdon mértek közepes szintet, de csak szerdán – a többi napon, illetve a többi állomáson leginkább alacsony koncentrációban volt jelen.

A libatopfélék pollenkoncentrációja hétfőn 4 városban is (Kecskemét, Szeged, Pest, Békéscsaba) közepes volt, a többi napon országszerte alacsony szintet mértek.

Az útifű, a kender, az ernyősvirágzatúak és a lórom virágporából már legfeljebb csak néhány szemet találnak a csapdákban.

A kültéri allergén gombák koncentrációja országszerte nagyon magas – 10 állomáson mind az Alternaria, mind pedig a Cladosporium mennyisége elérte ezt a szintet, további 5 városban csak az Alternariaé.

Leave a Reply 287 megnézve, 1 alkalommal mai nap |