< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Vírus fertőzte meg az amerikai robotrepülőgépeket

| Mobile | RSS

Vírus fertőzte meg az amerikai robotrepülőgépeket

2011. október 8. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Egy olyan számítógépes kártevő fertőzte meg az amerikai hadsereg Predator és Reaper típusú, pilóta nélküli robotrepülőgépeinek földi vezérlőrendszereit, amely rögzített a távirányítású légi járműveknek kiadott minden egyes utasítást – adta hírül a Wired amerikai technológiai magazin. Az eset az amerikai légierő által előszeretettel alkalmazott drónok komoly biztonsági gyengeségére hívta fel a figyelmet.

A számítógépes vírust két hete fedezték fel a hadsereg saját biztonsági monitorozó szoftverei. A vizsgálatok szerint a kártevő semmilyen módon nem akadályozta meg, hogy az amerikai légierő nevadai bázisáról a speciálisan kiképzett pilóták távvezérléssel bevethessék a drónokat, ám komoly biztonsági hiányosságokra irányították rá a figyelmet.

A drónos küldetések túlnyomó többségét a nevadai sivatagban található Creech-i bázisról irányítják. Egy jellegtelen épület hosszú folyosójának név nélküli ajtói mögött találhatóak a géphez tartozó szerverek és a földi irányítóközpont (GCS) nevű hardver. Ebben a szobában ül a monitorok előtt a drón botkormányát markoló pilótája és a szenzorokat kezelő segédje, míg a robotrepülőgép Afganisztán, Irak vagy valamelyik másik csatatér felett repül.

Nem a mostani az első eset, hogy a széles körben használt drónokban biztonsági hibát találnak. A Reaperek és a Predatorok közül sok repülő például nem titkosítja a földi egységeknek sugárzott videójeleket, így azokat iraki felkelők meg is tudták kaparintani. 2009 nyarán az amerikai csapatok azt fedezték fel, hogy az elfogott iraki felkelők számítógépein több napnyi, a drónok által rögzített felvétel található. Mint kiderült, a felvételek megszerzéséhez még hackelniük sem kellett az irakiaknak, egy mindössze 26 dollárért megvásárolható szoftver elegendőnek bizonyult a robotrepülők kamerái által rögzített videók lementéséhez

Küzdenek a vírussal a szakértők

A Wired szerint egyelőre annak sem találta nyomát a hadsereg, hogy a kártevők segítségével bizalmas belső információkat továbbítottak volna bármilyen külső félnek. Ugyanakkor a lap beszámolója alapján a kártevőt olyan szofisztikált módon írták meg, hogy azt többszöri próbálkozásra sem sikerült a hadsereg szakértőinek teljesen eltávolítaniuk a robotrepülők földi vezérlőberendezéseinek is helyt adó légi támaszpont számítógépes rendszeréből.

Forrás: AFP
Predator robotrepülőgép egy amerikai légibázison…

“Folyamatosan semlegesítjük, de mindig visszajön” – nyilatkozta a Wirednek a vírusfertőzéssel kapcsolatban az esethez közel álló forrás. Az amerikai hadsereg informatikai szakértői egyelőre nem tudják eldönteni, hogy a vírust, és az adatok rögzítését végző modulját szándékosan juttatták a hadsereg rendszereire, vagy véletlenségből jutott fel arra. Egyelőre azt sem tudták felmérni, hogy milyen széles körben terjedt el, de abban biztosak, hogy olyan rendszerekre is feljutott, amelyek titkos információkat tartalmaznak. Az is elképzelhető, hogy egy beépített emberrel akarták a katonai hálózatról begyűjtött adatokat továbbítani ismeretlen feleknek az interneten keresztül – írja a lap.

Függetlenek az internettől, mégis megfertőződnek

A földi irányítóegységek bizalmasnak van minősítve, ezeknél történnek a katonai küldetések, az egzotikusabb bevetésekkor használt pilótafelszerelés pedig szigorúan titkos minősítést kapott. Egyik pilótarendszer sem csatlakozik a nyilvános internethez, ezért elvben immunisak a vírusokkal és a hálózati fenyegetésekkel szemben. Néha azonban jut adat a külvilágból az internettől elzárt bizalmas számítógépekre. 2008-ban pendrive-ok uttatták az agent.btz nevű férget a védelmi minisztérium számítógépeire. A Pentagon a mai napig nem számolta fel teljesen ezt a fertőzést. A külső meghajtók használatát megtiltották a hadseregben, a Creech-i bázis a kevés kivételek egyike volt a szabály alól. A Predatorok és a Reaperek legénysége hordozható merevlemezeken hordta magával a küldetéshez szükséges térképeket, és a felvett videófelvételeket. A vírus valószínűleg az egyik ilyen lemez segítségével került a rendszerbe.

Forrás: AFP
…és a levegőben

A bázis technikusai előbb a Kaspersy kiberbiztonsági cég honlapján leírt módszerrel próbálták meg eltávolítani a vírust, de az mindig újrafertőzte a gépeket. Végül a BCWipe nevű eszközzel törölték a földi irányítórendszerek merevlemezeit, majd alapjaiból építették újjá a rendszert. Bár a légierő nem kommentálta a Wired vírusokkal kapcsolatos információit, a lap úgy tudja, hogy a technikusok naponta jelentenek a vírusról a rangidős tiszteknek. “Nagyon nagy figyelmet kap [az ügy], de senki sem pánikol. Még.” – nyilatkozta a Wired forrása.

Kulcsfontosságúak a drónok az Egyesült Államoknak

A Predator és Reaper (kaszás) nevű emberi pilóta nélkül repülő, de emberi pilóták által biztonságos távolból vezérelt repülőgépeket egyre nagyobb számban veti be az amerikai hadsereg kémkedésre és támadások végrehajtására is. A hadsereg közlése szerint a robotrepülőgépek alkalmazásával jelentősen csökkenthető a civil áldozatok száma. A Washington Post című amerikai napilap szerint Barack Obama elnök beiktatása óta a harminc robotrepülőből álló CIA-flotta mintegy kétszázharminc alkalommal támadott pakisztáni célpontokat. A drónok támadása eddig mintegy kétezer katona és civil ember halálát okozta. Az amerikai légierő több mint százötven darab Predator és Reaper géppel rendelkezik, ezeket idén tavasszal és nyáron mközel száz alkalommal vetették be Líbiában.
forrás:origo.hu

Leave a Reply 350 megnézve, 1 alkalommal mai nap |