< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: A forintgyengülés miatt drágulhat a benzin szerdán

| Mobile | RSS

A forintgyengülés miatt drágulhat a benzin szerdán

2011. október 9. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Bár a héten csökkent a benzin és a gázolaj dollárban mért jegyzésára, a forint ismét sokat gyengült a dollárral szemben – írja a Portfolio.hu. Mindezek következtében a hazai fizetőeszközben kifejezett üzemanyagárak emelkedést mutatnak, ami a kutakon is felfele hajthatja majd az árakat.

Ahogy a részvénypiacokon, úgy az olajpiacon is kisebb fellélegzésnek lehettünk tanúi a héten, az olaj árfolyama lassan ismét emelkedő pályára állt. A fekete arany heti átlagos árfolyama így a múlt heti szint közelében alakult. Ennek megfelelően az elmúlt egy hetet nézve a benzin dollárban mért átlagos jegyzésára 0,2 százalékkal került lejjebb, a gázolajnál pedig ennél is jelentősebb, 2,7 százalékos volt a lemorzsolódás mértéke.

A forint árfolyama azonban a végtörlesztések és a leminősítési aggodalmak hatására sokat gyengült a héten a dollárral szemben (a múlt heti 214-es átlagár után az utóbbi napokban 223-as átlagos érték alakult ki). A benzin hazai fizetőeszközben mért átlagára így 4 százalékkal, a gázolajé pedig 1,4 százalékkal került feljebb.

Az utóbbi napok ármozgásait látva annak van a legnagyobb valószínűsége, hogy szerdától pár forinttal emelkednek majd a hazai üzemanyagárak a kutakon. A benzin esetében jelentősebb mértékű áremelkedés jöhet, amit a forint árfolyamának érdemi gyengülése magyaráz.

A portál által követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a Mol árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előre jelezni. Ez annak tudható be, hogy a Mol (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (dél-olasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg az általunk elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.
forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 324 megnézve, 1 alkalommal mai nap |