< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Dörner kinevezése: a világhírű cseh művész megdöbbent

| Mobile | RSS

Dörner kinevezése: a világhírű cseh művész megdöbbent

2011. október 12. | hozzászólás | Kultúra

Dörner kinevezése: a világhírű cseh művész megdöbbent

Jiri Menzel

Mély megdöbbenéssel vettem hírét, hogy az általam is tisztelt és elismert Márta István már nem áll a társulat élén – olvasható Jiří Menzel levelében.

A színhaz.hu oldalon olvasható levélben a világhírű cseh rendező méltatja az eltávolított Márta Istvánt, akivel, mint írja, “igazi szellemi alkotótársként tudtunk együtt dolgozni, s terveztük is, hogy a következő évadok valamelyikében, amint prágai elfoglaltságom engedi folytatjuk közös munkánkat.”

“De legalább olyan mély megdöbbenést váltott ki belőlem az a hír is, hogy Dörner György, akivel sem igazgatói kinevezése előtt, sem jóval ezt megelőzően nem beszéltem, igazgatói pályázatában engem jelölt meg, mint egyik meghívott rendezőjét. Anélkül, hogy erre felkért volna, vagy egyáltalán megkeresett volna.

Mivel más lehetőségem nem maradt, ezúton kell visszautasítanom esetleges felkérését, amelyet a történtek tükrében már a jövőben sem tudnék elfogadni” olvasható Jiří Menzel levelében. Dörner György igazgatói pályázatában, amelyet a szinhaz.hu korábban közzétett, ez olvasható:

“Az előadások rendezőit az alábbiak közül kívánom felkérni:

Jirzi Menzel
Bodolay Géza
Nagy Viktor
Vidnyánszky Attila
Bocsárdi Miklós (Sepsiszentgyörgy)
Pataki András
Csiszár Imre

valamint a színház nemzetközi kapcsolatai nyomán megismert, elsősorban lengyel, német és román rendezők.”

A szekelyhon.ro portálon a sepsiszentgyörgyi vendégrendező Dörner pályázatában emlegetett meghívásával kapcsolatban azt írják: “Nevét sem tudja a budapesti Új Színház igazgatója a Tamási Áron Színház rendezőjének, mégis vele dolgozna a jövőben. Dörner György egy nem létező sepsiszentgyörgyi rendezőt írt bele pályázatába mint a jövőben meghívott vendégrendezőt. Bocsárdi Miklós ugyanis nem rendez a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színháznál. Az új igazgató minden bizonnyal Bocsárdi Lászlóra gondolt, aki viszont értetlenül áll a helyzet előtt.”

“A Tamási Áron Színház vezetője, Bocsárdi László értetlenül áll a kialakult helyzet előtt. Kétségesnek tartja, hogy az igazgató ismerné rendezői munkásságát. Következésképpen érthetetlennek tartja, hogy ilyen körülmények között Dörner György pályázatában felmerülhetett a neve, és furcsának találja, hogy egy olyan művészeti program kivitelezésében számítanak rá, amit sem elveiben, sem részleteiben, sem pedig kivitelezésének módozataiban előzetesen nem ismertettek vele.

A színházi közleményben a vezetőség kifejti: az egyetlen színházvezető, aki a 2012-től kezdődő időszakra vonatkozó igazgatói pályázata kapcsán konkrét tervekkel, együttműködési szándékkal megkereste a Tamási Áron Színházat, Márta István volt.”
forrás:stop.hu

Leave a Reply 325 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: