< Böngészés > Főoldal / Rendőrségi hírek / Blog article: Cigány fiatalok a rendőri pályán

| Mobile | RSS

Cigány fiatalok a rendőri pályán

2011. október 14. | hozzászólás | Rendőrségi hírek

„Önök mostantól nem romák, hanem rendőrök; ugyanúgy rendőrök, mint az állomány többi tagja” – húzta alá Pintér Sándor belügyminiszter a cigány fiatalok belügyi szervek állományában való foglakoztatásáról tartott sajtótájékoztatón.

Pintér Sándor elmondta: a program nem új, hiszen 1996-ban, országos rendőr-főkapitánysága idején gimnáziumokból, közép- és általános iskolákból roma fiatalokat kollégiumban helyeztek el, ösztöndíjban részesítették őket annak érdekében, hogy a kisebbségi területről megfelelő létszámban kerüljenek ki a rendőrség állományába jelentkezők. Az akkori folyamat azonban lelassult, ezért most a Belügyminisztérium, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) összefogott annak érdekében, hogy középiskolát végzett és diplomás fiatalokat ösztöndíjjal segítsenek a rendőri pályára.
Pintér Sándor, Farkas Flórián (fotó: Árvai Károly)

„Van olyan probléma, amit csak az ért meg, és csak az tud megoldani, aki ebből a közegből érkezik” – emelte ki a belügyminiszter, aki örömét fejezte ki a kezdeményezés miatt.

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta: az ösztöndíjasok úttörők, akik egy nehéz úton indulnak el. „Példát kell mutatniuk, hogy a következő generációk kövessék őket a rendőri pályán” – húzta alá az államtitkár, majd hozzáfűzte: akkor lesz sikeres a roma integráció, ha természetes lesz, hogy a cigányok minden pályán ott lesznek, és kivívják a lakosság bizalmát.

Farkas Flórián, az ORÖ elnöke kiemelte: célul tűzték ki, hogy a programban részt vevő fiatalok a későbbiekben ott teljesítsenek rendőri szolgálatot, ahonnan származnak. „A cigányoknak mindenhol ott kell lenniük, és meg kell mutatniuk, hogy alkalmasak Magyarország közrendjének biztosítására” – mondta Farkas Flórián.

(kormany.hu)

Leave a Reply 295 megnézve, 1 alkalommal mai nap |