< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: SAJTÓKÖZLEMÉNY 50 milliós hamisítást derített fel a NAV szarvasmarhák exportja során

| Mobile | RSS

SAJTÓKÖZLEMÉNY 50 milliós hamisítást derített fel a NAV szarvasmarhák exportja során

2011. október 15. | hozzászólás | Nav

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal napi tevékenysége során – egyebek mellett – ellenőrzi bizonyos uniós mezőgazdasági támogatások igénybevételének jogszerűségét is. Az ilyen jellegű támogatások igénybevétele során a gazdálkodók export-visszatérítést igényelhetnek fajtatiszta szarvasmarhák Európai Unión kívüli országokba történő kivitele után, melynek egyik feltétele, hogy az állat rendelkezzen megfelelő származási bizonyítvánnyal.

A közelmúltban országszerte több vállalkozásnál is történtek utólagos ellenőrzések, melyek során a vámosok súlyos visszaéléseket tártak fel: a szarvasmarhák felvásárlása során ugyanis ezek a vállalkozások úgy próbáltak jogosulatlan előnyre szert tenni, hogy nyomdai minőségben hamisított okmányokat használtak fel. Tevékenységüknek köszönhetően a külföldi származású, illetve magyar, de gyengébb minőségű, ezért csak alacsonyabb áron értékesíthető állatokat papíron kiváló termelési adatokkal rendelkező magyar származású egyedekként állították be.

A vizsgálatok azonban leleplezték a jogsértéseket, amelyek segítségével a gazdasági társaságok a jogosulatlanul igénybe vett támogatások révén az Európai Uniónak mintegy 50 millió forintos, ugyanakkor a szarvasmarha ágazatnak ezt jelentősen meghaladó kárt okoztak.

A jogsértő gazdasági társaságok ellen a NAV az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt feljelentést tett a NAV pénzügyi nyomozóinál, valamint értesítette a Kifizető Ügynökséget a jogosulatlanul felvett támogatás visszakövetelése érdekében.

A NAV a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdasági támogatások ellenőrzésére.

Suller György Attila őrnagy
vám- és jövedéki szóvivő
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Sajtó- és Kommunikációs Főosztály
(+36-30/9-644-827)

Leave a Reply 254 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: