< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán megsemmisítő kritikája az Orbán-kormányról

| Mobile | RSS

Orbán megsemmisítő kritikája az Orbán-kormányról

Orbán megsemmisítő kritikája az Orbán-kormányról

Nekünk egyetlen dolgunk van a mi felfogásunk szerint: olyan gazdaságpolitikát és olyan adórendszert kell fölépíteni és működtetni, amely minél több pénzt hagy az embereknél – mondta alig egy hónapja a miniszterelnök. Ehhez képest a Fidesz-KDNP és az Orbán-kormány tavaly nyár óta mást sem tesz, mint adókat, járulékokat és illetékeket emel, vezet be, vet ki, növel és talál ki.

A korábbi MSZMP-vezetők nyugdíjára kivetendő “jóvátételi” adóról hétfőn még csak a Fidesz és a KDNP frakciója tárgyalt, a korhatár alatti nyugdíjak megadóztatását viszont már pénteken az Országgyűlés elé is terjesztette az erőforrásügyi tárca. Ez újabb két eddig nem ismert adónem, noha Orbán Viktor a 2010-es választások, illetve még a kormány megalakítása előtt is az adócsökkentés és -egyszerűsítés kormányát ígérte. A személyi jövedelemadót 16, a társasági nyereségadót 10 százalékra mérsékelték tavaly nyáron, azóta azonban folyamatosan növelik az állami bevételeket.

Azonnal különadót vetettek ki az állami munkaviszony megszűnésével kapcsolatos jövedelmekre (nemcsak a végkielégítésekre). Az szja-csökkentés miatt kivezetett adójóváírás már maga is emeléssel ért föl az átlag alatti jövedelmeknél. Utána bevezették a bankadót (bankok mellett a biztosítókra, alapkezelőkre és a lízingcégekre is), a távközlési és kommunikációs adót, a kereskedelmi láncok válságadóját, a Robin Hood-adó fölötti energiaadót.

Január elsejétől fél százalékponttal emelték a munkáltatói nyugdíjjárulékot, és különadót vetettek ki a gyógyszercégekre. Nyáron népegészségügyi termékadónak nevezett újabb ágazati különadót, a chipsadót vezették be az üdítőitalok, energiaitalok, ízesített sörök, előrecsomagolt cukrozott sütemények, a sós snack és az ételízesítők termékcsoportjára (a kávé utóbb kimaradt). Növelték a gázolaj, a pálinkán kívüli alkoholok és a dohánytermékek jövedéki adóját. November elsejétől brutálisan megemelték a szerencsejátékot érintő adókat (az online és a nyerőautomata-cégekre is).

Fordított áfát vezettek be a mezőgazdasági termékekre. Még csak tervezik, hogy 35 százalék fölötti forgalmi adót vetnek ki a drága szolgáltatásokra és termékekre, az viszont már eldőlt, hogy 25-ről 27 százalékra emelik a jelenlegi legmagasabb áfa-kulcsot.

A jövő évtől ebrendészeti hozzájárulás címén kutyaadó, illetve illetékemelésekkel bújtatott vagyonadó bevezetésére ad lehetőséget a központi kormány az önkormányzatok számára. Kivonják az adómentes körből a béren kívüli juttatásokat, valamint a félszuperbruttó megtartásával gyakorlatilag mégiscsak bevezetnek egy második adókulcsot a 200 ezer forint fölött jövedelmekre.

2012. január elsejétől 450 milliárd forint értékben emel adót az Orbán-kormány. Növelik a munkavállalói egészségügyi hozzájárulást, a cégautóadót és a gépjárműszerzési illetéket. Bevezetik a baleseti adót és a minimálbér másfélszerese után fizetendő járulékot.

És mindezt ahhoz képest, hogy a Fidesz 2010-ben az adócsökkentés kormányát ígérte. A miniszterelnök alig egy hónapja, az első őszi ülésnapon, a napirend előtti fölszólalásokra adott viszontválaszában is az adócsökkentést preferálta.

“Én azt gondolom, meg kell hagyni az embereknek a szabadságot, hogy eldöntsék, mihez kezdenek a pénzükkel. A jó gazdaságpolitika onnan ismerszik meg, hogy pénzt hagy az embereknél, a rossz gazdaságpolitika meg onnan ismerszik meg, hogy pénzt vesz el az emberektől. Azt nem tartom a politika kompetencia- vagy felelősségi körébe tartozó kérdésnek, hogy mit csinálnak az emberek a náluk hagyott pénzzel. Hát azt, amit akarnak! Ha úgy gondolják, van rá okuk, hogy elköltsék, akkor elköltik, ha meg úgy gondolják, hogy inkább takarékoskodni illendő – van, akit erre neveltek -, az majd takarékoskodik. Van, aki úgy látja, hogy veszély következik, ezért inkább tartalékol. Miért kéne önöknek, nekünk, bárkinek megmondani, hogy mit tegyenek az emberek a pénzükkel? Nekünk egyetlen dolgunk van a mi felfogásunk szerint: olyan gazdaságpolitikát és olyan adórendszert kell fölépíteni és működtetni, amely minél több pénzt hagy az embereknél. Ez az egyetlen szempont, ami alapján én jó és rossz gazdaságpolitika között különbséget teszek” – mondta Orbán 2011. szeptember 12-én .

Attól eltekintve, amit a kormányfő mond, de azzal összhangban, amit tesz, az eddig bejelentetteken túli adóemelések is várhatók.

Járai Zsigmond, a Költségvetési Tanács elnöke, korábbi jegybankelnök és pénzügyminiszter már szeptember végén úgy nyilatkozott, hogy újabb emelések jöhetnek, ha a büdzsé bevételi oldala nem teljesül. A KT egy másik tagja, az Állami Számvevőszéket irányító volt fideszes képviselő Domokos László hétfőn az Inforádióban beszélt arról, hogy recesszió – azaz a gazdasági összteljesítmény csökkenése- esetén tovább kell növelni az adóbevételeket.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 220 megnézve, 1 alkalommal mai nap |