< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Portugáliára az ideinél is mélyebb recesszió vár

| Mobile | RSS

Portugáliára az ideinél is mélyebb recesszió vár

Hétfőn hozták nyilvánosságra a költségvetési tervezetet. A dokumentum szerint a hazai össztermék az idei 1,9 százalék csökkenés után 2012-ben 2,8 százalékkal zsugorodik.

Portugáliára az ideinél is mélyebb recesszió vár jövőre a kormány számos megszorító intézkedése miatt – derül ki a hétfőn nyilvánosságra hozott költségvetési tervezetből. A dokumentum szerint a hazai össztermék az idei 1,9 százalék csökkenés után 2012-ben 2,8 százalékkal zsugorodik, több évtizede a legnagyobb mértékben.

A májusban kötött 78 milliárd eurós IMF-EU hitelmegállapodásban a jövő évre kisebb, két százalék körüli visszaesés vártak. A költségvetési tervezet szerint a hazai össztermék (GDP) arányában mért államháztartási hiány jövőre 4,5 százalékra mérséklődik az idei 5,9 százalékról. Tavaly a deficit 9,5 százalék volt.

A költségvetési tervről november 29-én szavaz a portugál parlament, ahol a kormánynak kényelmes többsége van.

A kormány már a múlt hét végén ismertette újabb megszorító elképzeléseit. Ezek szerint egyebek között elvennék a havi 1.000 eurót meghaladó jövedelemmel rendelkező állami alkalmazottak 13. és 14. havi fizetését. Munkanaponként 30 perccel növelnék a kötelező munkaidőt a magánszektorban ellenszolgáltatás nélkül, amitől a versenyképesség javulását várják.

Csökkentenék továbbá az évente 65 ezer eurónál többet keresők adókedvezményeit. Számos termékcsoportot átsorolnának a 13 százalékos áfával terhelt csoportból a legmagasabb, 23 százalékos kulcs alá, csökkentenék az oktatásra és az egészségügyre fordított kiadásokat, emelnék a tömegközlekedési viteldíjakat.

A szervezett dolgozók közel 90 százalékát képviselő két legnagyobb portugál szakszervezet hétfőn bejelentette, hogy a tervezett megszorítások elleni tiltakozásul általános sztrájkot tartanak, aminek a pontos időpontját szerdán jelentik be.
forrás:hiradó.hu

Leave a Reply 197 megnézve, 1 alkalommal mai nap |