< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Több százan tüntettek a hajléktalanokért a Kossuth téren

| Mobile | RSS

Több százan tüntettek a hajléktalanokért a Kossuth téren

2011. október 18. | hozzászólás | Közélet

Több száz civil demonstrált a parlament előtt a szabálysértési törvény szigorítása ellen a Város Mindenkié nevű szervezet tüntetésén. Az Országgyűlés hétfői napirendjén ugyanis szerepelt az a több fővárosi vezető – mások mellett Rogán Antal V. kerületi, Papcsák Ferenc zuglói és Wintermantel Zsolt újpesti polgármester, valamint a VIII. kerületet vezető, Kocsis Máté – által benyújtott javaslat, amely még embertelenebb fellépést tenne lehetővé a hajléktalanokkal szemben.

A tervezet szerint például elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbüntetéssel sújthatók azok a fedél nélküliek, akiket fél éven belül másodszor vonnak felelősségre azért, mert az utcán laknak. A kormánypárti politikusok azzal érvelnek az elzárás lehetősége mellett, hogy a hajléktalanok esetében a pénzbüntetés nehezen végrehajtható és kevés a visszatartó ereje.

A demonstráción beszédet mondott a Város Mindenkié egyik hajléktalan tagja, Papp Csaba is, aki szerint Tarlós István főpolgármester, Pintér Sándor belügyminiszter, valamint Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester intézkedése “durva, megalázó és emberellenes”.
Ide kattintva megtekintheti a helyszínen készült képgalériát!
A tüntetésen résztvevők közül többen nejlon szemeteszacskóra feküdtek, akiket a rendezők elvezettek a tér szélén felállított szimbolikus börtönökbe. A performansszal azt akarták jelképezni a szervezők, hogy ugyanez a sors vár azokra a hajléktalanokra is, akik kényszerűségből töltik éjszakáikat az utcán.

A Város Mindenkié nevében szólalt fel Kopiás Attila “Steve” is, aki a múlt héten hajléktalannak öltözve tesztelte, hogy milyen atrocitásnak vannak kitéve a hajléktalanok. “Tizenöt percen belül nyolc hatósági személy lépett oda hozzám” – idézte fel Kopiás, aki két nappal később megismételte akcióját, de akkor már öltönyben. “Így már senkit sem zavartam, pedig bementem a rendőrőrsre is, hogy feljelentsem magam. Ott viszont azt felelték nekem, hogy még akkor sem sérthetem meg ezt a szabályt, ha akarnám, én ugyanis nem vagyok hajléktalan” – mondta.

“Felháborítónak” és “undorítónak” nevezte Steiner Pál szocialista képviselő is a kormány hajléktalanokkal kapcsolatos terveit a parlament tegnapi plenáris ülésén. Interpellációjában ugyanis egyebek mellett arra volt kíváncsi, valósak-e azok az információk, hogy egy olyan “csukda- projekt” előkészítése zajlik, amelyben hajléktalan és bűntelen állampolgárokat az illegális bevándorlókra vonatkozó szabályok szerint kezelnék, őrizet alatt tartva. Kontrát Károly belügyi államtitkár érdemben nem felelt a felvetésre, azt ugyanakkor elismerte, hogy a közeljövőben három új szálló nyílik a fővárosban, ahol rendőri felügyelet mellett egészségügyi ellátásban részesülhetnek az érintettek.

forrás:népszavaonline//nepszava.hu

Leave a Reply 392 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: