< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Majdnem kihalt az emberiség egy üstökös miatt?

| Mobile | RSS

Majdnem kihalt az emberiség egy üstökös miatt?

2011. október 19. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Majdnem kihalt az emberiség egy üstökös miatt?

A legújabb kutatások szerint hajszál híja volt 1883-ban, hogy egy, a Halleynél nyolcszor nagyobb, sokkoló közelségben széthulló üstökös nem törölte el a földi civilizációt.

José Bonilla mexikói csillagász 1883 augusztus 12-én készített egy fotót egy hatalmas, a Nap előtt áthaladó testről. A fényképet 1886-ban hozták nyilvánosságra, az azon látható objektumot pedig az UFO-k létezésének első bizonyítékaként tartottak számon.

Az Univeridad Nacional Autónoma de México mostani kutatása szerint azonban nem egy idegen civilizáció űrhajója látszik a felvételen, hanem egy éppen darabjaira hulló üstökös. Hector Javier Durand Manterola, az erről szóló tanulmány vezető szerzője szerint Banilla egy széttöredezett üstököst figyelt meg, amely olyan közel volt, hogy kis híján becsapódott a bolygónkba. A kutatást végzők Bonilla adataiből következtettek az objektum körülbelüli távolságára és tömegére. Eszerint – figyelembe véve azt az időt, ami alatt a Nap előtt áthaladt – az üstökösdarab nagyjából 500 és 8000 kilométer közötti távolságban zúgott el, átmérője pedig 46 és 795 méter között lehetett. A szakemberek meggyőződése szerint az üstökös egyébként nyolcszorta nagyobb tömegű lehetett, mint a Halley, becsapódása esetén pedig hasonló hatása lett volna, mint annak az égi lövedéknek, amely kiirtotta a dinoszauruszokat – írja a Daily Mail.

Vannak, akik nem értenek egyet a sokkoló közelségben széteső üstökösről szóló elmélettel. Szerintük, amennyiben erről lett volna szó, a csillagászoknak meteoresőt is kellett volna látniuk, de ilyenről nincs adat. A fénykép készítése után nem sokkal jöttek a Perseidák, egy teljesen szokványos, ismétlődő meteorraj, amit nem lehet betudni az üstököst kísérő jelenségnek.
forrás?stop.hu

Leave a Reply 352 megnézve, 1 alkalommal mai nap |