< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Pozsgaynak nem kell jóvátételi adót fizetnie

| Mobile | RSS

Pozsgaynak nem kell jóvátételi adót fizetnie

2011. október 19. | hozzászólás | Közélet

A kormánypárti politikus szerint esetében semmilyen büntetőjogi felelősség fel sem merül.

Büntetőeljárás indulhat az 56-os forradalom utáni megtorlások irányítói és végrehajtói ellen, ha a Parlament elfogadja a Fidesz törvényjavaslatát. A jogszabály – az ENSZ New York-i egyezményének megfelelően – elévülhetetlennek nyilvánítaná az emberiesség elleni bűncselekményeket, így a részvételt az 56-os megtorlásokban – hangzott el az m1 Híradójában.

Az 1968-as New York-i egyezmény elévülhetetlennek nyilvánította az emberiesség elleni bűncselekményt. Magyarország az egyezményt aláírta, de nem alkalmazta.

A magyar állam kötelezettséget vállalt arra, hogy nem csak elismeri, hogy ez a bűncselekmény létezik, de a magyar jogba át is vezeti és elévülhetetlenné nyilvánítja. Ez mindezidáig nem történt meg – mondta Gellért Ádám nemzetközi jogász.

Horváth Attila jogtörténész szerint főleg az egykori pártvezetők számíthatnak arra, hogy az 56-os megtorlások miatt felelősségre vonják őket. Úgy véli: az 56 után megtorlások azok nem egyszerű bírói tévedések voltak, hanem a központi hatalom irányítása és útmutatásai alapján történtek mind a kivégzések, mind a bebörtönzések.

Ha az Országgyűlés elfogadja az emberiesség elleni bűnök elévülhetetlenségéről szóló törvényt, Biszku Béla, az 56-os forradalom utáni megtorlások egyik irányítója lehet az első, aki ellen eljárás indul.

A kommunista rendszerek bűneinek tagadása miatt tavaly nyomozás indult Biszku ellen, az ügyészség már vádat is emelt ellene. Időközben az 56 utáni megtorlások miatt is kezdeményeztek ellene eljárást, de a Fővárosi Főügyészségnek az akkor hatályos jogszabályok alapján elévülés miatt el kellett utasítania a feljelentést.

Gulyás Gergely a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában azt mondta: Magyarország soha nem teremtette meg a belső jog és az idézett nemzetközi egyezmények összhangját, a kormány most erre vállalkozik.

Azt nagyon könnyű bizonyítani, hogy Biszku Béla a fizikai megsemmisítésekben, a megtorlásban szerepet játszott – szögezte le Gulyás, aki szerint ez esetben egészen más a helyzet, mint a Képíró-perben. Egészen más bizonyítékok állnak rendelkezésre, egészen más lehetőségei vannak az ügyészségnek a nyomozásra, a bíróságnak az ítéletalkotásra. A kérdés csak az lehet, hogy elévült-e a bűncselekmény. Az ügyészség eddig azért állította, hogy elévült, mert Magyarország a vállalt nemzetközi kötelezettségének nem tett eleget – érvelt a fideszes politikus.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz törvénymódosítása esetén hány per indulhat, Gulyás azt válaszolta: egy tucatnál kevesebb.

Elég felháborító, hogy ma Biszku Bélának lényegesen magasabb a nyugdíja, mint azoké, akik tizenéveket ültek börtönben. Vannak olyan erkölcsi adósságok, melyekre lehet azt mondani, hogy miért nem rendezték ezt már korábban, és ez egy jogos kritika, de még mindig jobb, ha most megtörténik, mintha egyáltalán nem történik meg – érvelt Gulyás Gergely.

Arra a felvetésre, hogy az új alaptörvény kidolgozásában részt vevő Pozsgay Imre is számos magas tisztséget töltött be az elmúlt rendszerben, Gulyás Gergely azt mondta: egyfelől Pozsgay Imre esetében semmilyen büntetőjogi felelősség fel sem merül. Másfelől ha valakinek el lehet hinni, hogy a damaszkuszi úton valóban megfordult, és ezt tettekkel is bizonyította, az pont Pozsgay Imre.

Szólt arról is, amikor azt a kört a törvényhozó meghatározza, aki ebben érintett lehet, akkor a történészek véleményére tekintettel kell lenni. Ez nem valami kései boszorkányüldözés, ilyen cél nincs – tette egyértelművé.

A környező országokban szinte mindenhol volt hasonló felelősségre vonás – ezt Gulyás Gergely már az m1 Az Este című műsorában mondta. Ugyan el vagyunk késve, de még most is vannak a volt kommunista országok között olyanok, ahol folynak eljárások – tette hozzá.

forrás:hiradó.hu

Leave a Reply 318 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: