< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Titkolják, de fejmosást kaphatott Orbán

| Mobile | RSS

Titkolják, de fejmosást kaphatott Orbán

Titkolják, de fejmosást kaphatott Orbán
Alighanem a diplomáciában megkövetelt udvariasságnak tudható be, hogy Orbán Viktor nem nyilvánosan is hangoztatott bírálatokat kapott az amerikai nagykövettől a demokratikus intézményrendszer leépítéséért, hanem a hivatalos közlés szerint “barátokként ejtettek szót” a témát érintő “aggályokról”.

Tegnap Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet és a kormányfő mintegy másfél órán át tárgyalt. Távozóban Kounalakis mindössze annyit mondott: “remek megbeszélésünk volt, ahogyan mindig”.

Márpedig a hírek arról szóltak, hogy az amerikai nagykövet kemény kritikát kíván megfogalmazni az Orbán-kormánnyal szemben. Azért, amire már tett célzást a nyáron a Tom Lantos-intézet megnyitójára Budapestre érkezett Hillary Clinton. Az amerikai külügyminiszter akkor a demokratikus intézményrendszer fontosságára hívta fel a figyelmet. A The Washington Post írása szerint ez úgy hangzott: Clinton igyekezett “teljesen világossá tenni” álláspontját és figyelmeztetni a kormányfőt, hogy “sehol sem engedhető meg a demokrácia visszaesése”.

Ugyancsak a lap írt arról, hogy Kounalakis nagykövet azért kért már augusztusban találkozót Orbántól, mert hivatalos diplomáciai jegyzékben kívánta felhívni a figyelmet ismét a témára. Egy, az amerikai-magyar kapcsolatokra rálátó diplomata is azt mondta előzetesen az Origo-nak, hogy a nagykövet várhatóan “ezeket az aggályokat teszi még egyértelműbbé”. A jegyzékről pedig azt mondta: “elvileg nem értesülhetünk a létezéséről sem, nemhogy a tartalmáról”, csak “egy nagyon udvarias nyilatkozatra számíthatunk”.

A nagykövetség közleménye valóban “igen meleg hangulatúnak” nevezte a találkozót, melyen ugyanakkor szó esett “a Clinton külügyminiszter által, budapesti látogatása során felvetett aggályokról” is. Ezekről a felek “barátokként ejtettek szót, egyetértve abban, hogy Magyarország demokrácia, melynek megválasztott kormánya ritka, kétharmados mandátumot kapott.” Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő még a találkozó előtt úgy nyilatkozott, hogy a diplomáciai jegyzékről “nem kaptak jelzést az amerikai nagykövetségtől”.

forrás:népszavaonline.hu//Népszava-információ

Leave a Reply 248 megnézve, 1 alkalommal mai nap |