< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Az “egyenruhásbűnözést” betiltják, jön a gázspray?

| Mobile | RSS

Az “egyenruhásbűnözést” betiltják, jön a gázspray?

2011. október 20. | hozzászólás | Közélet

A kormány tervei szerint a jövőben a polgárőrök indoklás nélkül használhatnának gázsprayt, sőt a térfigyelő kamerákat is ellenőrizhetik. Ezzel egyrészt kiterjesztik az állam erőszakmonopóliumát, másrészt sértik a magánszféra védelmét is – állítja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleménye.

A polgárőrségről és a polgárőri tevékenységről szóló jelenlegi törvény leszögezi, hogy a polgárőr csak úgynevezett “jogos védelmi helyzetben” használhat gázsprayt. Az új szabályozásból hiányzik ez a fajta garancia – mutat rá a TASZ keddi közleménye. Hozzáteszi: a jogalkotó lazítani kíván a követelményen, amivel egy súlyos testi sérüléseket okozó eszköz válik legitimmé.

A szabályozás ráadásul magában rejti a visszaélés lehetőségét is. Különösen akkor, ha a közbiztonságra veszélyes eszközök alkalmazásával képesítés nélküli személyeket ruház fel a kormány – jegyzi meg a jogvédő szervezet.

A TASZ szerint a polgárőrség eredményes működéséhez nem szükséges gázspray használata. A hatékonyság ugyanis biztosítható olyan megoldással is, amely nem hordozza magában a legitim erőszakmonopólium rendeltetésellenes alkalmazásának kockázatát – teszik hozzá.

Kukkolhatnak a polgárőrök

A fentiek mellett a tervezet értelmében a polgárőröknek lehetősége lesz a rendőrség és az önkormányzat által üzemeltetett térfigyelő kamerák “működtetésében való részvételére” is.

A polgárőr a jövőben jogosult lesz a monitorok figyelésére, és az így tudomására jutott szabálysértéseket és bűncselekményeket jelezheti a hatóságoknak. A TASZ álláspontja szerint a jogalkotó ezzel indokolatlanul korlátozza a magánszférát és a személyes adatok védelmét.

A szervezet kiemelte: a képi megfigyelés nyomán nyert, valamilyen hordozón készített felvétel személyes adatnak minősül. Az Alkotmánybíróság pedig több határozatában rámutatott, hogy a technikai megfigyelés sérti a személyes adataink feletti rendelkezés jogát és az emberi méltóságot.

Vannak pozitívumok is

A TASZ szerint ugyanakkor a törvénytervezet több ponton előremutató változást hozhat. A jogalkotó ugyanis hatékonyabb felügyeletet teremt a polgárőr egyesületek felett, miszerint “a lakosság körében félelmet keltő magatartást tanúsító” polgárőrséget fel lehet oszlatni.

Pozitív irányú módosítás a panaszrendszer kidolgozása is, amellyel a bűncselekményi vagy szabálysértési szintet el nem érő kötelezettségszegések és etikai szabályok megsértése is szankcionálható lesz.

Végül a TASZ üdvözli a tervezet azon pontját, miszerint a polgárőr szervezeteknek ezentúl a pártoktól teljesen függetlenül kell működniük, politikai tevékenységet pedig nem folytathatnak. A döntéssel elkerülhető lesz, hogy szélsőséges csoportok jogszerű tevékenységnek álcázva társadalmi feszültségek keltéséhez visszaélésszerűen végezzenek polgárőri tevékenységet – tették hozzá.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 248 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: