< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Kataklizma minden szinten: üstökös- és kisbolygósortűz zúdul a naprendszerre

| Mobile | RSS

Kataklizma minden szinten: üstökös- és kisbolygósortűz zúdul a naprendszerre

2011. október 21. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Hatalmas porréteg veszi körül az Eta Corvi csillag fiatal rendszerét, mely arra utal, hogy heves üstökös és kisbolygózápornak van kitéve.

A Föld fejlődésében csak késői nagy bombázásnak nevezett szakaszhoz hasonlatos állapotot a NASA Spitzer űrtávcsöve fedezte fel. Az említett bombázás bolygónk esetében ugyan többször elpárologtatta a kialakuló óceánok vizét, és kipusztíthatta a talán már 4,2 milliárd éve többször is kialakult, maitól esetleg eltérő életet, de a húszmillió éven keresztül tartó bombázás tízmilliárd tonna vizet és szén-dioxidot juttatott vissza a Földre, és a kísérő üvegházhatás jelentősen felmelegítette a bolygó légkörét – írja a nasa.gov-ra hivatkozva a hir24.hu. A mindössze egymilliárd éves Eta Corvi rendszerében vélhetően hasonlóan pusztító, ugyanakkor jótékony események zaljanak most.

A rendszerben hat éve egy fényes gyűrűt fedeztek fel 150-szeres Nap-Föld távolságon belül, mely a naprendszerünk Kuiper-övének felel meg. Innen jöttek anno a földi óceánokat hozó égitestek. Ha létezne az idegen naprendszeren belül egy olyan bolygó, mely éppen beleesik az úgynevezett lakhatósági zónába, felszíne nagy eséllyel adhatna otthont földönkívüli életnek – olvasható az oldalon.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 259 megnézve, 1 alkalommal mai nap |