< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Folytatódik a globális nyitás a magyar külpolitikában – a Külügyminisztérium közleménye az ENSZ BT választás kapcsán

| Mobile | RSS

Folytatódik a globális nyitás a magyar külpolitikában – a Külügyminisztérium közleménye az ENSZ BT választás kapcsán

Az ENSZ Biztonsági Tanács 2012-13-as időszakra vonatkozó nem állandó tagjairól szóló közgyűlési szavazáson Magyarország nem került be a testületbe. A kelet-európai regionális csoportban megnyíló egy helyre Magyarország mellett még Szlovénia és Azerbajdzsán pályázott, közöttük a verseny az elkövetkező napokban folytatódik. Köszönjük azoknak az országoknak a támogatását, amelyek ránk szavaztak.

A közgyűlési választás többfordulós, kiélezett versenynek bizonyult, s visszaigazolta azokat az előzetes várakozásainkat, hogy a folyamat számos bizonytalanságot, kiszámíthatatlanságot rejt magában. A magyar kampány kezdettől fogva jelentős késedelemmel indult, s ez behozhatatlannak bizonyult rendkívüli erőfeszítéseink ellenére is. A magyar lobbitevékenységet kizárólag saját forrásainkból finanszíroztuk, arra külön költségvetési támogatást a KÜM nem vett igénybe.

A magyar kampány mindvégig tiszta, pozitív és takarékos volt, s illeszkedett a magyar külpolitika globális nyitásának folyamatába. A kampány során az ENSZ valamennyi tagállamával közvetlen kapcsolatba léptünk, s számos új együttműködési lehetőséget tártunk fel. Ezek az új kapcsolatok, együttműködési programok hosszútávon bővítik Magyarország világméretű kapcsolati hálóját, a magyar érdekérvényesítési lehetőségeket.

Magyarországot a BT szavazás eredménye nem tántorítja el a globális nyitás továbbvitelétől. Megmarad érzékenységünk a globális problémák iránt, s a kampány során szerzett tapasztalatainkat is felhasználva folytatjuk aktív tevékenységünket – az ENSZ számos más fórumán éppen magyar vezető szereppel – azok megoldása érdekében.

Ezzel összhangban, magyar kezdeményezésre került sor október 21-én New York-ban – Martonyi János külügyminiszter és Ban Ki-moon ENSZ főtitkár felszólalásával – a világszervezettel együttműködőkkel szembeni megtorlással foglalkozó mechanizmus ülésére.

(Külügyminisztérium)

Leave a Reply 225 megnézve, 1 alkalommal mai nap |