< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Meglepetés ember válthatja le Orbán Viktort?

| Mobile | RSS

Meglepetés ember válthatja le Orbán Viktort?

2011. október 25. | hozzászólás | Közélet

Meglepetés ember válthatja le Orbán Viktort?

A Negyedik Köztársaság (4K!) párttá alakulásával már négy párt és két nagyobb civil szerveződés is megpróbálja megmozgatni azokat, akik nem szimpatizálnak a mostani kormánnyal. Komoly kérdés ugyanakkor, hogy a számos szervezet tud-e olyan jelöltet találni, aki mögé egységesen felsorakozhat. Az alternatív köztársasági elnökre vonatkozó kezdeményezése azt jelzi, hogy az “ellenzék vezérének” kijelölésére nem feltétlenül csak a parlamenti pártoktól érkezhet javaslat.

Tegnap a 4K mozgalom képviselői hivatalosan is bejelentették, hogy “egy új baloldali patrióta párt szervezésének elindításáról” tartanak szerdán sajtótájékoztatót Budapesten.

Kérdéses ugyanakkor, hogy a hét szervezet valóban képes-e összefogni, vagy a Fidesz helyett egymás vetélytársai lesznek. Elemzők szerint az új pártok megjelenése a baloldalon önmagában nem akadályozza a hatásos fellépést a kormány ellen, sőt olyan állampolgárokat is visszarángathat a politika világába, akik az elmúlt időszakban a bizonytalanok, a kiábrándultak széles táborát gyarapították.

“A problémát az okozhatja, ha a fragmentálódás után, a következő választások előtt mégsem tudna összeállni egy széles koalíció, amely az Orbán-kormány leváltását tűzi ki célul” – mondta el lapunknak Bíró Nagy András a Policy Solutions igazgatója.

A most már nemcsak a parlamenti pártok, hanem a civilek között is tapasztalható verseny és a sokszínűség mindaddig nem árt, amíg lehetővé teszi egy későbbi ellenzéki választási blokk létrejöttét – tette hozzá.

Aki nem áll be a sorba, kimaradhat

Bíró Nagy András szerint a Fidesz által javasolt új választási rendszer olyan helyzetet teremt, amelyben a baloldali összefogás gyakorlatilag matematikai kényszerré válik. “Egy olyan választási szituációban, amikor a mandátumok több mint felét egyéni körzetekben, relatív többséggel meg lehet majd nyerni, összefogás nélkül reménytelenné válik egy szétaprózódott oldal helyzete. Aki tehát kormányváltásban lesz érdekelt, nagy valószínűséggel részt kell hogy vegyen majd egy szélesebb összefogásban” – fogalmazott.

Az ugyanakkor egy komoly kérdés, hogy a számos szervezet tud-e olyan jelöltet találni, aki mögé egységesen felsorakozhat. A vasárnapi civil tüntetés alternatív köztársasági elnökre vonatkozó kezdeményezése azt jelzi, hogy az “ellenzék vezérének” kijelölésére nem feltétlenül csak az MSZP, az LMP vagy a DKP, hanem a parlamenten kívüli szereplők részéről is érkezhet majd javaslat.

Bíró Nagy András szerint, ha a 4K! valóban képes lesz erőteljesen megjelenni a magyar pártrendszerben, az LMP-nek okozhatja a legtöbb fejtörést. “Az már így is elgondolkoztató lehet az ökopárt számára, hogy hasonló üzenetekkel operálva a civilek olyan nagyságrendű tüntetéseket tudtak összehozni az elmúlt egy évben, amilyeneket ők fennállásuk óta még nem”.

Az LMP több tényezőnél fogva – országos jelenlét és ismertség hiánya, kevés megjelenés a médiában, szakpolitikai programjaik ellenére továbbra is kevesen tartják “komoly”, kompetens pártnak – nem tudott eddig érdemben profitálni a baloldalon nyílt hatalmas lehetőségekből, ez is magyarázza, hogy miért van még mindig tér új kezdeményezések létrejöttének – mutatott rá a Policy Solutions igazgatója.

A Jobbik magányos marad

Úgy tűnik a baloldalon formálódó szövetség teljesen hidegen hagyja a Jobbikot. Bíró Nagy András úgy véli, a Jobbik teljesen más társadalmi bázis megnyerésére fordítja energiáját. A civil mozgalmak üzeneteik és az általuk közvetített hangulat okán a politikai elitből kiábrándult, jelenleg pártnélküli, – elsősorban városi – baloldali és liberális szavazók megszólítására lehetnek alkalmasak. A “rendszerellenes” fellépés mutat némi egyezést a Jobbik üzeneteivel, de a vasárnapi tüntetés közönsége aligha lenne nyitott a Jobbiktól gyakori cigányellenes vagy keményen rendpárti mondásokra. A taszítás alighanem fordítva is működik: aki az elmúlt években a Jobbiknál kötött ki, kevéssé valószínű, hogy elbizonytalanodik a fővárosi tüntetés szónokai által elmondottaktól – fejtegette a Policy Solutions igazgatója.

nepszava.hu

forrás_:népszavaonline.hu

Leave a Reply 285 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: