< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kósa megszólalt: Nagy baj lehet a fideszes csodatétel miatt Aggódhatunk az újabb fideszes csodatétel miatt

| Mobile | RSS

Kósa megszólalt: Nagy baj lehet a fideszes csodatétel miatt Aggódhatunk az újabb fideszes csodatétel miatt

2011. október 26. | 1 Hozzászólás | Közélet

Még a valósággal túl szoros kapcsolatot nem ápoló fideszes retorikához képest is kissé elvetette a sulykot a párt szókimondó embere, Kósa Lajos: azt találta ígérni egy tévés interjúban, hogy féléven belül megoldják a devizahitelesek problémáját. Ha a szokásos „merjünk nagyot álmodni” ámításról van szó, hagyján, de ha komolyan gondolja és tényleg megpróbálják, abból a mostaninál is nagyobb baj lehet.
Hiba lenne egyszerűen hülyeségnek minősíteni a Fidesz-alelnök szavait: már megtapasztalhattuk, hogy Kósa kijelentései nem véletlenszerűek és nagyobb károkat tudnak okozni az országnak, mint egy-egy árvíz. Mondatai mögött általában valamilyen kormányzati cél húzódik meg, ezért nem szabad legyinteni rájuk, mint Szijjártó egyre nevetségesebb szerepléseire. A devizahitelek ügyében azért is érdemes figyelnünk, mert már hoztak több végiggondolatlan döntést és maga a kormányfő is további intézkedéseket ígért. A probléma nagyságrendjét látva csoda kellene ahhoz, hogy félév alatt megoldható legyen, de emlékezzünk a mondásra: a lehetetlen nálunk rutin, a csodához némi idő szükséges. A Fidesz-kormány már eddig is rengeteg olyan lépést tett, amelyet józan ésszel korábban lehetetlennek tartottunk, ne becsüljük tehát alá elszántságukat.

A hírekből kiderül, hogy valóban dolgoznak az ügyön, nagyban egyeztetnek például egy számukra szimpatikus civil szervezettel, amely az adósok egy töredékét tömöríti. Nyilatkozatok szerint több lépcsős megoldásban gondolkodnak, ami helyes dolog, de érdemes lenne végiggondolniuk, az eddigi lépések milyen eredménnyel jártak, és tényleg segítettek-e a bajba kerülteken. Ha végignézzük a konkrétumokat, azt látjuk, hogy a megmentőnek beharangozott és már végrehajtott intézkedések egyike sem hozta az ígért hatást, és a helyzet csak tovább romlott.

Nézzük sorra, mi történt. Az első mentőcsomag féltucat, főleg adminisztratív intézkedést tartalmazott, így például szabályozta a törlesztési árfolyamszámítást, egyszerűsítette az előtörlesztés feltételeit, csökkentette a járulékos költségeket stb. Ez nyilvánvalóan a problémák lényegén, a forint gyengülése miatti törlesztési tehernövekedésen és az ebből eredő fizetésképtelenségen semmit sem változtatott. A következő, megváltásnak kikiáltott lépés a fix árfolyamú törlesztés lehetősége volt, de ez látványos kudarcba fulladt: július elsejétől a mai napig csupán 3000 adós, a teljes érintett kör 3 ezreléke /!/ élt ezzel. A sikertelenség sajnos érthető, mert kiderült, az emberek tudnak számolni, és könnyen kikalkulálták, hogy rövidtávon ugyan jól járnak, de hosszabb távon többet kell majd kifizetniük.

A Fidesz-kormány kezdettől fogva azokkal törődött a legkevésbé, akiknek a legnagyobb szüksége lenne a segítségre: a törleszteni egyáltalán nem tudók egyre növekvő táborával. Mára már 150 ezer fölé emelkedett a legalább 90 nappal késlekedők száma, jelentős részük kilátástalan helyzetbe került. Az állítólag az ő érdekükben tett lépések nevetségesek: a másfél év óta ígért eszközkezelő a bajba jutott lakások felvásárlására még mindig nem állt fel, de ha beindul sem lesz nagy hatása, mert nincs mögötte elég forrás. Elég erről annyi, hogy évi csupán 5000 adóson terveznek segíteni ingatlanuk megvásárlásával, majd bérletbe adásával, azaz a már érintetteken is 30 év alatt segíthetnének.

Ami viszont nem csupán röhejes, de felháborító is, az az ócsai adóstelep terve. Érthetetlen, kinek az agyából pattant ki az ötlet, hogy egy helyre hozzanak össze néhány száz ellehetetlenült devizahitelest, magas költségen építsenek számukra házakat, és próbáljanak majd ott megélni valahogy, ha másképp nem, háztáji gazdálkodásból. Ezzel leginkább a beruházásban résztvevő cégek járnak jól, akárcsak az iszapkatasztrófa utáni helyreállítással. Vélhetően éppen ez a cél, különben teljesen ésszerűtlen lenne 15 milliárd forintot költeni a projektre, miközben ennyi pénzzel tízszer ennyi családon lehetne az eszközkezelőn keresztül segíteni.

Az egyetlen eddigi döntés, aminek valóban hatása lehet a devizahitelekre, a rögzített árfolyamú végtörlesztés. Ezzel tényleg jól járnak azok, akik képesek rövid idő alatt milliókat előteremteni, viszont mindenki más rosszul jár. Ez pontosan tükrözi a Fidesz-kormány valamennyi lépésének a logikáját: előnyben akarják részesíteni a módosabb rétegeket, a leszakadók pedig vessenek magukra. Ezzel a végtörlesztési lehetőséggel csak az jár jól, aki újabb kölcsön nélkül, milliókat nyerve szabadulhat meg a devizahitelétől. Aki kénytelen ehhez forinthitelt felvenni, a magas kamatok miatt összességében valamivel többet fog kifizetni, mintha maradt volna a korábbi konstrukcióban. A legrosszabbul persze azok járnak, akik semmiképpen nem végtörleszthetnek, mert pénzük sincs erre és kölcsönt sem kapnak, ráadásul a gyengülő forint miatt egyre nőnek a kötelezettségeik. Arról már ne is beszéljünk, mi lesz azzal a 150 ezer adóssal, aki máris fizetésképtelen.

Hogy mindennek milyen hatása lesz a bankrendszerre, a fogyasztásra és beruházásokra és mindezen keresztül a gazdasági növekedésre, arról már sokszor írtunk. Adatok egyelőre csak néhány banktól vannak arra, hányan veszik igénybe a fix árfolyamú végtörlesztést. Becslések szerint eddig a devizahitelesek 3 százaléka döntött így, és ez nagyjából 40 milliárd azonnali veszteséget jelent a bankoknak. Ez az arány várhatóan többszörösére nő, és 15 százalékos arány esetén 150 ezer adós kb. 200 milliárd forintot nyer, a pénzintézetek pedig értelemszerűen ennyit veszítenek. Könnyű azt mondani, hogy úgy kell nekik, ez a pénz azonban hiányozni fog a hazai piacról, csakúgy, mint a végtörlesztésekre eszerint kifizetendő mintegy 800 milliárd.

Mindezek fényében nem mindegy, mire számíthatunk még, hogyan akarja úgymond megoldani a problémákat fél év alatt a kormány. A lakásvásárlásra fordított teljes devizahitel-állomány mai árfolyamokon számolva több mint 5000 milliárd forint. Honnan lesz forrás ennek az eltüntetésére? Az érintetteknek nincs elég pénzük, a költségvetésben erre nincs fedezet, a bankok ezt a terhet végképp nem bírnák el, bedőlne a pénzügyi rendszer és annak nyomán a magyar gazdaság is. Ezt látniuk kell a fideszes döntéshozóknak is, de az eddigiek alapján nem sokat törődnek egy-egy őrült lépésük következményeivel. Aggódva várhatjuk tehát, milyen csodatévő meglepetésekkel rukkolnak majd elő.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 338 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: