< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Decemberig új büdzsét kell írni

| Mobile | RSS

Decemberig új büdzsét kell írni

2011. november 3. | hozzászólás | Nincs kategorizálva

Nagyot változott a világ szeptember 30-a óta, amióta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter benyújtotta a jövő évi költségvetés tervezetét, ennek ellenére az eredeti változatról zajlott a Parlamentben az általános vita, amely tegnap véget ért. Úgy tűnt, a kormánypárton belüliek is elégedetlenek a jövő évi büdzsével, az ellenzékről nem is beszélve.

A kormány már behúzott kézifékkel látott hozzá a jövő évi költségvetés megírásához, mára azonban már ahhoz képest is, csak egy nagy álomnak tűnnek az államháztartás fő számai. Az elmúlt egy hónap alatt ugyanis megint nagyot változott a világ. Kőkemény valósággá vált amit az államháztartás összeállításakor a nemzetgazdasági miniszter még csak rossz álomnak gondolt, hogy 300 forint fölé kúszik az euró árfolyama. 268 forinttal számolt, a biztonság kedvéért 280-as és 300-as árfolyamsávval is kalkulált, de rosszabbal nem.

Ezért most jelentősen megugorhat néhány kiadási tétel, mint például a kamatok – az államadósság majdnem fele devizaadósság -, nőhetnek a nem forintban jelentkező állami kiadások, mint a beruházásokhoz kapcsolódó külföldi beszerzések, vagy például a külföldi követségek támogatása. Az egyébként is kedvezőtlen nemzetközi hangulat miatt drágábban jut kölcsönhöz az ország.

Ezt tovább rontja a belföldi helyzet, a kormány rossz gazdaságpolitikája, aminek az eredménye a gyenge forint és a menekülő külföldi befektetők. Mindennek következtében várhatóan emelkedik a jegybanki alapkamat, ami önmagában növeli a kamatfizetéseket. A jövő évi áfa-emelés és a dráguló import nyomán visszaeshet a fogyasztás, ami pedig a büdzsé bevételi oldalán okozhat újabb lyukakat.

Elmaradhatnak a tervezettől a bevételek azért is, mert a gazdasági növekedést is túl optimistán becsülték meg. Az év elején még 3 százalékos GDP-ről álmodott a kormány. A büdzsé már csak 1,5 százalékkal számolt, de mára ez is túlzásnak tűnik, összevetve a gazdaságkutatók, közgazdászok becslésével. A GKI Gazdaságkutató Zrt. már mínusz egy százalékos visszaesést jósol, Bod Péter Ákos közgazdász, volt ipari miniszter és jegybankelnök szintén recesszióra számít.

A Pénzügykutató Zrt. nemrég legfeljebb egy százalékos emelkedésre voksolt, de már nem zárják ki a recessziót. A JP Morgan londoni elemzői a korábbi 1,3 százalék helyett már csak 0,5 százalékos növekedést várnak, s úgy vélik, Magyarországon lesz a leggyengébb a GDP-adat a közép-kelet-európai országok között. A gazdaság gyenge teljesítménye pedig egyértelműen alacsonyabb adóbevételeket eredményez, amit az infláció meglódulása sem lesz képes ellensúlyozni.

Mindennek pedig egyenes következménye, hogy nem tartható a tervezett hiánycél, vagy ha köti a kormány az ebet a karóhoz, akkor újabb megszorításokra lesz szükség. Elemzők az utóbbi variációra számítanak, hiszen a túlzottdeficit-eljárástól való megszabadulás miatt most nagyon fontos, hogy 3 százalék alatt maradjon az államháztartás GDP-arányos deficitje.

Az adóprés újabb megszorításának lehetősége viszont már csak azért is tragikus, mivel a Széll Kálmán terv már megbukott – a Matolcsy-tervek több mint felét nem sikerült megvalósítani -, a jövő évi költségvetés sokkal inkább a bevételek növelésére épül, mintsem a kiadások csökkentésére. Vannak olyan vélemények is, melyek szerint belebukik az ország, nem tudja tartani a jövő évi hiánycélt. A Magyar Nemzeti Bank mínusz 3,7 százalékra, a Pénzügykutató Zrt. mínusz 3,3 százalékra taksálja a 2012-es hiányt.

Tegnap már Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője is megpendítette egy rádióinterjúban: megfontolandó a tervezett 300 milliárd forintos költségvetési tartalék növelése. Igaz, Lázár az európai gazdasági válságra hivatkozott. Az idő szűkéről pedig azt mondta: december közepéig van lehetőség a költségvetés átrendezésére, vagyis szerinte nem kell aggódni amiatt, hogy nem megalapozott a benyújtott költségvetési tervezet. Van ugyanis egy “Lázár-módszer”, a zárószavazás előtti utolsó pillanatban is gyökeresen át lehet írni minden törvény, így a költségvetést is.

Ezt mondták a költségvetési vitában
Mesterházy Attila (MSZP): A jövő évi költségvetés katasztrofális pályára állítja az ország egészét és a háztartások döntő többségét, amely társadalmi és gazdasági katasztrófához vezethet.

Sós Tamás (MSZP): a kormány mintegy 2 milliárd forinttal növeli a vállalkozások által befizetendő szakképzési hozzájárulást, ugyanakkor nem látható, hogy mire költi.
Szabó Tímea (LMP): A kormány teljes mértékben magára akarja hagyni a fogyatékkal élőket. A büdzsében nem látni a bentlakásos intézmények garanciáit.

Szekeres Imre (MSZP): Az országvédelmi alap létrehozásával a kormány egyedi döntéssel határozhatna 150 milliárd forint sorsáról, ami elfogadhatatlan. Az MSZP négyszázmilliárdos átcsoportosítást javasol szociális célokra, az államilag támogatott felsőoktatási helyek számának szinten tartására és az egészségügyben dolgozók bérének rendezésére.

Szalay Péter (Fidesz):a Broadwayen működő színházak eltartják önmagukat, efelé mozdulhatnának a magyar intézmények is. Ha a magyar színházaknál is elérik, hogy figyelembe vegyék a pénzügyi szempontokat, és nem 100 százalékban állami támogatásból rendeznek darabokat, át lehet csoportosítani forrásokat a kultúra más területeire.

Hiller István (MSZP): a kultúra támogatásának csökkentése helytelen. A “gigaminisztérium” (a Nefmi) létrehozása nem segített, sőt a 20 százalékos támogatáscsökkenés 2011-hez képest – illetve 40 százalékos 2010-hez képest – az illetékes államtitkárság súlytalanságát mutatja.

Hollósi Antal Gábor (Fidesz): nincs forrás most egy általános egészségügyi bérrendezésre, de “nagy reményeket fűzünk a központosításokból eredő megtakarításokhoz”.

Gőgös Zoltán (MSZP): az igaz, hogy az agrárium támogatása jelentősen nő, de “a kormánynak ehhez annyi köze van, mint ahhoz, hogy a réten nő a fű”, a növekmény ugyanis tisztán az uniós támogatásnak köszönhető.

Füsi Piroska / Népszava
forrás:népszavaonline.hu

Leave a Reply 284 megnézve, 1 alkalommal mai nap |