< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Szijjártó: Simor tovább titkolózik off-shore cége ügyében

| Mobile | RSS

Szijjártó: Simor tovább titkolózik off-shore cége ügyében

2011. november 4. | hozzászólás | Közélet

Szijjártó: Simor tovább titkolózik off-shore cége ügyében

Szijjártó Péter szerint a Magyar Nemzeti Bank elnöke tovább titkolózik off-shore cége ügyében.

A miniszterelnök szóvivője pénteken újságírók előtt beszélt erről. Emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés költségvetési bizottsága október 18-án arra szólította fel a jegybank elnökét, igazolja, hogy valóban eladta ciprusi off-shore cégét, Magyarországra hozta több száz millió forintnyi vagyonát és eleget tett az ezekből fakadó adófizetései kötelezettségének.
Mint mondta, a bizottság azt kérte, hogy Simor András október 30-ig küldje meg az erre vonatkozó dokumentumokat, a jegybank elnöke azonban ennek nem tett eleget, hanem az Országgyűlés elnökének küldött levelet “tovább folytatva a titkolózást”. Ezt a levelet Kövér László pénteken küldte tovább a költségvetési bizottság elnökének és a miniszterelnök szóvivőjének is – közölte újságírókkal.
Szijjártó Péter közölte: a levélben Simor András arról tájékoztat, hogy off-shore cégének adásvételi szerződését elküldi a házelnöknek, de csak abból a célból, hogyha egyszer mentelmi bizottsági eljárás indulna ellene, akkor ez a dokumentum ott legyen az Országgyűlés elnökénél.
Hozzátette: a levélben Simor András azt is jelzi, hogy az adófizetésről szóló igazolásokat adótitokra hivatkozva nem küldi el, arról pedig nincs információ a levélben, hogy a vagyon hazahozatalára vonatkozó dokumentumokat becsatolta-e.
Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy a levélben “megtalálható az a fenyegetőzés”, hogy a házelnök ne hozhassa nyilvánosságra és ne bocsáthassa a költségvetési bizottság rendelkezésre ezeket a dokumentumokat, “mindenféle titoktartási, adatkezelési szabályokra való hivatkozással”.
“A helyzet tehát az, hogy a titkolózás tovább zajlik a Nemzeti Bankban, a jegybankelnök személyesen tovább titkolózik, ami elfogadhatatlan és tűrhetetlen” – jelentette ki Szijjártó Péter, aki szerint a mai napig nem láttak bizonyítékot arra, hogy a jegybankelnök valóban eladta off-shore cégét, hazahozta a vagyonát és eleget tett adófizetési kötelezettségének.
A miniszterelnök szóvivője közölte: a költségvetési bizottság jövő héten kétszer is ülésezik, így javasolják, hogy kerüljön fel a napirendre ennek a helyzetnek az értékelése.
Simor András levelében – amelyet a sajtónak is kiosztottak – arra hívta fel Kövér László figyelmét, hogy leveléhez csatolja az említett cég értékesítésével összefüggő dokumentumokat, arra az esetre, ha vagyonnyilatkozatával kapcsolatos a házelnökhöz eljárási kérelem érkezne. Simor András arra is felhívja a figyelmet, hogy leveléhez csatolt dokumentumok törvény által védett adatokat tartalmaznak, így erre tekintettel kéri a házelnököt, hogy az adatkezelés során ezek védelméről szíveskedjen gondoskodni. Az MNB elnöke közli azt is, hogy a levéllel együtt megküldött dokumentumokba a költségvetési bizottság tagjai – titoktartási nyilatkozat kitöltése mellett – betekinthetnek a jegybank titkárságán.
Simor András levelében azt is hangsúlyozza, hogy a cég értékesítésével összefüggő valamennyi adófizetési kötelezettségének eleget tett a hatályos törvények előírásai szerint, azonban ennek dokumentumai az adózás rendjéről szóló törvény alapján adótitoknak minősülnek, így ezeket nem csatolja leveléhez.
A jegybank elnöke végül közli azt is, hogy szerinte a cég értékesítésével összefüggő dokumentumok mostani átadása minden törvényi kötelezettségén túlmutat. “Vagyoni helyzetemmel kapcsolatban a jövőben kizárólag a törvény előírásának megfelelően nyújtok tájékoztatást” – zárja levelét Simor András.
forrás:hír3.hu

Leave a Reply 337 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: