< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: 56 hőseire emlékezünk november 4-én

| Mobile | RSS

56 hőseire emlékezünk november 4-én

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 55. évfordulójára emlékezünk november 4-én. Az Emlékezés Napján fejet hajtunk a hősök előtt, akik – akár életük árán is – kiálltak a szabadság eszménye mellett.

A Terror Háza Múzeum előtti kivetítőn a nap folyamán többször bemutatták a Török Ferenc rendezésében készült „Forradalmárok” című dokumentumfilmet, valamint az 55. évforduló tiszteletére készített, 228 áldozat életéről szóló rövidfilm-sorozatot is.

Az emlékezni vágyók az Új Köztemető 301-es parcellájánál és a Fiumei úti Sírkert 21-es parcellájánál is lerótták kegyeletüket.
Emlékkoncert a Forradalom és Szabadságharc áldozatainak emlékére (fotó: Pelsőczy Csaba)

Este a Szent István Bazilikában Virágh András vezényletével hangzik el Verdi: Requiem című zeneműve, közreműködnek: Váradi Marianna, Bakos Kornélia, Molnár András, Palerdi András, a Budapesti Kórus, a Budapesti Ifjúsági Kórus és a Monarchia Szimfonikus Zenekar.

A koncert után fél nyolckor emlékező menet indul a Bazilikától, minden résztvevő egy-egy gyertyával a kezében, némán vonulva érkezik meg a Kossuth térre, ahol őrlángra állítják a Forradalom lángját.

További részletek az emlékezés weboldalán.

(kormany.hu)

Leave a Reply 316 megnézve, 1 alkalommal mai nap |