< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Közeledik Márton napja – a liba kerül előtérbe Márton-nap, liba

| Mobile | RSS

Közeledik Márton napja – a liba kerül előtérbe Márton-nap, liba

2011. november 7. | 1 Hozzászólás | Konyhaművészet

Hozzávalók 4 főre: 4 füstölt libacomb, 25-30 dkg lencse, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 babérlevél, fél kiskanál csípős paprikakrém, 1 evőkanál mustár, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál finomliszt (rétesliszt vagy Graham-liszt is lehet), 1 kis pohár (150 gramm) tejföl, 1 kiskanál tárkonyos ételecet vagy citromlé

A főzést megelőző este a libacombokat egy fazékba rakjuk, és annyi – kb. 2 liternyi – vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Levében hűlni hagyjuk.

A lencsét átválogatjuk, és 2-3 órára vagy akár egész éjszakára hideg vízbe áztatjuk. A répát és a gyökeret megtisztítjuk, karikákra vagy kockákra vágjuk.

A libacombok főzőlevét egy fazékba öntjük. A beáztatott lencsét leszűrjük, a zöldségekkel együtt a főzőlébe rakjuk, és föltesszük főni. A babérlevéllel fűszerezzük, a paprikakrémmel és a mustárral ízesítjük. Amint forr, kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük. Kb. 45 percig főzzük, ezalatt a lencse is, a zöldségek is megpuhulnak.

Közben egy serpenyőben az olajat kissé megforrósítjuk, majd a lisztet kb. egy perc alatt zsemleszínűre pirítjuk rajta. Megvárjuk, amíg kihűl, azután a tejföllel simára keverjük. Egy keveset a forró levesből belemerünk, így öntjük a többihez. 2-3 percig főzzük, ezalatt a leve kissé besűrűsödik.

Az ecettel kellemesen pikánsra ízesítjük, ha kell, utánafűszerezzük. Tálalás előtt a puha libacombokat, – amiből személyenként egyet számolunk -, megforrósítjuk benne. Puha kenyér helyett libatepertős pogácsát kínálunk hozzá.

Tipp: a levest őrölt fekete borssal, zúzott fokhagymával, majoránnával és fölaprított petrezselyemmel is fűszerezhetjük.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 1430 megnézve, 1 alkalommal mai nap |