< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Újraszabná a civil világot a kormány Bővebben a mai Magyar Hírlapban

| Mobile | RSS

Újraszabná a civil világot a kormány Bővebben a mai Magyar Hírlapban

2011. november 7. | hozzászólás | Közélet

Benyújtotta az Országgyűlésnek az egyesülési jogról, a civilszervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényjavaslatot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.
A jogszabály rugalmasabb egyesülési formát ír elő, létrehozza a civil társaságokat, amelyek korlátozott jogi lehetőségekkel bírnak majd a jövőben, jelentősen csökkentett adminisztrációs terhekkel. A kormány szándékai szerint a cégekhez és gazdasági társaságokhoz hasonlóan a jövőben biztosítani lehet a csak papíron működő civilszervezetek kiszűrését. Létrejön egy úgynevezett Civil Informá­ciós Portál, ahol nyilvánosak lesznek a civilszervezetek és a pártok bejegyzett adatai, a törölt információkat is beleértve.

Rendezné a törvény a közhasznúságot is. Jelenleg a szervezet a bírósági nyilvántartásba vételével egyidejűleg, mintegy „önbevallás” alapján kapja meg a közhasznú minősítést, de több más előírás mellett ezentúl ténylegesen hozzá kell járulnia a társadalom és az egyén közös szükségleteinek kielégítéséhez, úgy, hogy szolgáltatásait a társasághoz nem tartozó személyek is igénybe vehessék.

A Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) civil támogatási rendszerének helyébe a Nemzeti Együttműködési Alap állna fel a tervezet szerint. Ennek költségvetési előirányzata 2012-re mindössze 1,3 milliárd forint, amiről Csizmadia László, az NCA tanácsának elnöke korábban azt mondta lapunknak, hogy „ez az összeg elégtelen, és óhatatlanul politikai problémákat fog felvetni, ezt fel kell ismernie a kormánynak”.
Pintér Balázs
forrás:magyar hirlap.hu

Leave a Reply 342 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: