< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Debreceni stadion nyugdíjpénzekből?

| Mobile | RSS

Debreceni stadion nyugdíjpénzekből?

2011. november 8. | hozzászólás | Közélet

Az állam ki akar vonulni a nyugdíjrendszerből, a munkáltatói járulék átnevezése után bármire fordíthatják az ebből befolyó pénzt – állította lapunknak adott interjújában Korózs Lajos, a Bajnai-kormány szociális államtitkára, az MSZP elnökségi tagja.

STOP: Voltaképpen mi a problémája az MSZP-nek az Orbán-kormány nyugdíjterveivel?

Korózs Lajos: Nem tartjuk vállalhatónak, hogy a nyugdíjrendszerből pénzt akarnak kivonni, és ennek legegyszerűbb módját követik, hogy minden korhatár alatti nyugdíjat megszüntetnek. Ezzel az az első probléma, hogy különböző aspektusból jogosultságot szerzett embereket mosnak össze. Ezenkívül a törvénytervezet indoklásának már a legelső mondata sem igaz, amikor úgy fogalmaz, hogy szolgálati idővel és járulékfizetéssel nem alátámasztott nyugdíjakról van szó. Ez szemenszedett hazugság. Gondoljunk abba helyzetbe, amikor valaki korengedménnyel elmegy nyugdíjba, de betöltötte a 60. életévét, és 17 éves kora óta, amikor fölszabadult géplakatosként vagy esztergályosként, mögötte 43 évnyi szolgálati idő és járulékfizetés van. 60 fölött, de 62 alatt sokkal humánusabb nyugdíjba engedni egy munkavállalót, ha a cégénél leépítés van, mint kirúgni az utcára, és munkanélkülivé degradálni. Különösen, ha mögötte elegendő szolgálati idő és járulékteljesítés van. Az Orbán-kormány szétveri az eddig működő rendszert, és átgondolatlan szigorításokat vezet át rajta. Van Magyarországon egyetlen egy olyan ember, aki meg tudja mondani, hogy 2012. január elsején milyen nyugdíjrendszerbe megyünk bele? Kapkodnak, és nem kérik ki a közel hárommillió nyugdíjas és az ötmillió nyugdíjvárományos foglalkoztatott véleményét. Különösen érdekes ez a ma ötvenen túliak számára, akik lassan nyugdíjat szeretnének kapni. Fogják ők tudni, hogy milyen ellátásra számíthatnak? Rogán agymenésére, a szociális hozzájárulási adóra meg nem is találok jelzőket.

– Ennek mi a jelentősége? A hivatkozás szerint csak egyszerűen átnevezik szociális adóvá, amit eddig munkáltatói nyugdíjjárulékként szedett be a kormány.

– Szó sincs róla. Ha járulékot szednek be, akkor azért járadékot kell fizetni. Azért tehát van ellenszolgáltatás. Az adó azonban közteher, amit arra fordítanak, amire akarnak. Az eddigi nyugdíjjárulékokból az átcímkézés után nem kötelező az államnak nyugdíjat fizetni, akár stadiont is építhetnek belőle Kósa Lajosnak. Nagyon kíváncsi leszek, hogy a 27 százalékból mennyit fognak a nyugdíjkasszában hagyni. Az alaptörvény a hozzátartozói nyugellátásokat úgy rendezi, hogy özvegység, árvaság, betegség esetén csak a szociálisan rászorult jogosult ellátásra. Tehát már nem a munkavállalói jogon, a befizetett járulékok és a szolgálati idő alapján járó, hanem csak megítélés szerint adható ellátásról beszél, ha lesz elegendő erre fordítható pénz. Akár teljesen el is vonhatják. A miniszterelnök azt mondta, hogy a jövőben csak járulékból lehet járadékot fizetni, ami azt jelzi, az állam ki akar vonulni a társadalombiztosítási nyugellátás finanszírozásából.

– Járulékot csak járadékból? Akkor a szociális adó nem is számítana ebbe a kasszába?

– Hát, ez az. A Fidesz-kormány a járulékbefizetések jelentős részét átkereszteli, hogy másra fordíthassa. Ezzel a kapkodással a kockázatközösséget is szétverik. Orbán Viktor nyilatkozata elvileg azt jelenti, hogy a nyugdíjkasszából csak a korbetöltött öregségi ellátásokat finanszírozzák. Az ellen nincs kifogásom, hogy – mondjuk – a rokkantnyugdíjak az egészségügyi alapba kerüljenek át; jó helyen tudnak lenni ott is. De azon túl, hogy fölheccelte a fél országot, hogy itt mindenki rokkantnyugdíj- és táppénzcsaló, tudja valaki, miként alakul át a rokkantellátás a következő években? Vagy akár egy hónap múlva? Hogy milyen kategóriák, minősítések lesznek? Mindenkit szembefordítottak mindenkivel. Kezdték a fegyveres testületek dolgozóival. Pedig közöttük tízezres nagyságrendben vannak olyanok, akiket az állam küldött el szolgálati nyugdíjba. Például megszűnt a beosztása vagy akár a honvédségi alakulata.

– Tisztán pénzügyi megfontolások vagy politikai okok állnak emögött?

– Kósa Lajostól kezdve a Fideszben nagyon sokan nyilatkozgattak arról, nehogy már a nyugdíjasok döntsék el, mi lesz Magyarország sorsa. Ez azonban sokkal kardinálisabb kérdés. Ezek az emberek valamikor munkavállalók voltak, mögöttük 40-45 éves teljesítés áll. Függetlenül attól, éppen milyen rendszer vagy kormány volt hatalmon, ezek az emberek dolgoztak tisztességgel, neveltek gyerekeket. Ezek után joggal várhatnák el az államtól, hogy idős korukban gondoskodik róluk. Annál is inkább, mert annak idején szerződést kötöttek vele: lemondtak a jövedelmük jelentős részéről, annak érdekében, hogy nyugdíj formájában majd visszakapják azt.

– Talán nem ért annyit a munkájuk, mint amennyi nyugdíjat most kapnak vagy remélnek érte.

– A felosztó-kirovó nyugdíjrendszer mellett Magyarország elkötelezte magát. Állandóan finomítani kell rajta, hozzá kell igazítani a mozgásban lévő társadalomhoz és a gazdasághoz, de konszenzus alapján. A svédek, amikor bevezették a “svéd modellt”, most már 30 éve, 10 évig tárgyaltak róla. Közben háromszor volt kormányváltás, de ez a konszenzust nem érintette.

– Közbevetőleg: mennyi nyugdíjas van ma Magyarországon?

– Az adatok szerint a korbetöltött öregségi nyugdíjasok száma 1,7 millió. Különféle jogcímeken, mint korkedvezményes, korhatár alatti öregségi, szolgálati, rokkant, összesen csaknem hárommillióan kapnak nyugellátást.

– A népesség 30 százalékát – csak a nyugdíjasokat tekintve – el tudja tartani a társadalom maradéka?

– Ebből még nem kellett volna következnie annak, hogy a nyugdíjemelés lehetőségét teljesen megszüntette a kormány. Január elsejétől, amíg ők kormányon vannak, reálnyugdíj-emelésre senki nem számíthat. A Bajnai-kormány úgy alakította, hogy ha pörög a gazdaság, akkor azok is részesedjenek ennek hasznából, akik megteremtették az alapjait, akik dolgoztak a megelőző 40-45 évben. Ennek megszüntetése azt jelenti, hogy ha valakinek nyomorultul kevés lesz az induló nyugdíja, élete végéig nyomorultul kevés nyugdíjat is fog kapni.

forrás:stop.hu

Debrecen stadium pension funds?

The state wants to withdraw from the pension scheme, employer contributions to rename anything after the proceeds are devoted to money – our magazine said in an interview with Louis Korózs the Bajnai government’s social secretary, a board member of the Socialist Party.

STOP: Actually, what’s the problem with the MSZP in the Orban government pension plans?

Korózs Louis: No. We must accept that they want to withdraw money in the pension system, and that the easiest way to follow that all pensions under the retirement age is abolished. This is the first problem is that people wash their acquired rights in different aspects together. In addition, the bill justification for the very first sentence is not true when he puts it, that’s service and contributions on pensions is not supported. This is a blatant lie. Let us stop a situation when someone goes to a discount when you retire, but has reached the 60th years of age, and since the age of 17, when liberated as an engine fitter or turner, behind 43 years of service and fee payment is. 60 and over but under 62 are much more humane to allow a retired employee, if your company is downsizing, such as firing on the street, unemployed and degradálni. In particular, if a sufficient length of service and contributions beyond the performance is. The Orbán government has smashed the operating system and lead to ill-considered restrictions on it. In Hungary there is only one of those people who can say that the 2012th January first of what we are going into the pension scheme? Desultory, and not consulted about three million to five million retired and employed pension heir opinion. Of particular interest is now fifty Hungarians beyond who wish to receive a pension slowly. Will they know what benefits can expect? Rogan agymenésére and social contribution taxes can not find the markers.

– What is the significance of this? The reference by simply renaming the social tax, which has employer pension contributions collected by the government.

– Not at all. If you collect a contribution, you can rent to be paid. So then there is compensation. However, the tax charge to you to spend what they want. The current pension contribution from the non-binding átcímkézés after the state pension is paid, it could also build up stadium Lajos Kosa. I’ll be very curious that the 27 per cent from the nyugdíjkasszában much they will leave. The Basic Law of the survivor pension benefits can settle to widowhood, orphanhood, disease, only the socially needy receive benefits. So no longer a workers’ rights, and the contributions due under the service, but is judged to be talking about supply, if this will be enough money spent. Whether you can withdraw completely. The Prime Minister said that the only contribution will be paid for rent, which indicates the state wants to withdraw from the financing of social security pensions.

– Contributions járadékból only? Then the social tax is not counted in this pot?

– Well, that’s it. The Fidesz government of the significant contributions of renaming to something else to them by. This community is a risk kapkodással smashed. Viktor Orban’s statement in principle means that the nyugdíjkasszából only loaded when retirement benefits are financed. The consideration I have no objection to – say – the disability pensions shifted to the health fund, they can be good in there. But, in addition to the fölheccelte half of the country that everyone is cheating disability pension and sick pay, you know how it is converted to a disability benefit in the coming years? Or even a month? What kind of categories, ratings will be? Everyone is against everyone else paid. Began working with the armed forces. But the order of tens of thousands among them there are those who are sent to the service of the state pension. For example, ceased to function or even the army corps.

– A purely financial considerations or political reasons are behind this?

– Lajos Kosa from Fidesz nyilatkozgattak lot of people that decide not to have retired, what will the fate of Hungary. But this much kardinálisabb question. These people at some point workers were 40-45 years behind the performance is. Regardless of what kind of regime or government was in power, these people have worked honestly, raised children. After a reasonable expectation from the state to provide them their old age. Even more so, because its contract with him at the time: a significant part of their income foregone in order to receive pension in the form and return it.

– Maybe you do not understand their work than they now receive or expect to obtain a pension for him.

– The pay as you go pension system, while Hungary has committed itself. Constantly refine it, to be adapted to move society and the economy, but by consensus. The Swedes, when it introduced the “Swedish model” for 30 years now, 10 years, talks about it. Meanwhile, three times the change of government, but the consensus was not affected.

– Közbevetőleg: how many pensioners are now in Hungary?

– The data is loaded, the old-age pensioners 1.7 million. Various titles, such as early retirement, under the age of retirement, employment, disability, a total of almost three million people receive retirement benefits.

The population – 30 percent – just in terms of pensioners – can keep the rest of society?

– It should have resulted in yet, raising the possibility that the pension is completely abolished by the government. The first of January, while they are in government, no real pension increases to be expected. The Bajnai government formed so that if you spin the economy, they also share in the profits of this, who laid the foundations who have worked in the previous 40-45 years. To this end means that if someone is miserably low initial pension for life miserable little pension you will receive.
Source: stop.hu

Leave a Reply 315 megnézve, 1 alkalommal mai nap |