< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: SAJTÓKÖZLEMÉNY Hét kamionnyi kínai árut foglalt le a NAV

| Mobile | RSS

SAJTÓKÖZLEMÉNY Hét kamionnyi kínai árut foglalt le a NAV

2011. november 8. | hozzászólás | Nav


Hét kamionnyi kínai árut foglalt le egy éjszakai rajtaütéssel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A szállítmány egy olyan kereskedőhöz érkezett, akinél korábban már több mint 300 milliós adókötelezettséget állapítottak meg a revizorok. Az adózó módszere nem ismeretlen az adóhatóság előtt: a Kínából az Európai Unióba érkező áru után sem a vámkezelés helyszínén, Szlovákiában, sem az eladás helyszínén, Magyarországon nem fizet általános forgalmi adót.

A távol-keleti áruk forgalma az állami költségvetés adóbevételei szempontjából nagy kockázatot rejt. Legutóbb egy cipőt és ruhaneműt forgalmazó kereskedőről derült ki, hogy rendszeresen kijátssza az adózási szabályokat. A módszer az uniós vám- és adószabályok megkerülésén alapul: az árut Szlovákiában vámkezeltetik, de mivel nem ott értékesítik, a forgalmi adó megfizetése nélkül szállíthatják tovább Magyarországra.

Az árut fogadó, közösségi szabályok alapján elvileg Magyarországon adózó vállalkozás azonban nem tett eleget a beszerzéshez kapcsolódó általános forgalmi adó bevallási kötelezettségének. Az adóellenőrzés mintegy 237 millió forint adóhiányt tárt fel, az ehhez kapcsolódó késedelmi pótlék és bírság összesen 119 millió forint.

A költségvetésnek okozott kár megtérülésének biztosításaként a következő szállítmány megérkezésekor pénzügyőrök, adóellenőrök és végrehajtók várták az országba érkező, árukkal megrakott kamionokat. A több budapesti kerületre kiterjedő, éjszakába nyúló akcióban a NAV szakemberei igazoltatták és nyilatkoztatták a sofőröket és az árut átvevő személyeket, majd a végrehajtók lefoglalták a mintegy 470 millió forint értékű árut.

A hét kamion feltartóztatásában, átvizsgálásában és az áru tételes lefoglalásában a NAV Bevetési Főigazgatóságának, Kelet-budapesti Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságának, valamint Kelet-budapesti Adóigazgatóságának összesen 56 munkatársa vett részt.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

További információ:
Németh Gabriella
szakmai tanácsadó, szóvivő
30/627-6768

Leave a Reply 378 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: