< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Természetvédők, vízügyi-, mezőgazdasági szakemberek, vadászok vigyáznak a védett rágcsálókra Hódvédők Hódmezővásárhelyen

| Mobile | RSS

Természetvédők, vízügyi-, mezőgazdasági szakemberek, vadászok vigyáznak a védett rágcsálókra Hódvédők Hódmezővásárhelyen

2011. november 9. | hozzászólás | Közélet

2011. november 10-én, 10 órakor kerül sor a “Hódmezővásárhelyi Hódvédelmi Program” II. kerekasztal megbeszélésére a Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpontban. Az eseményen bemutatásra kerül az a szervezeteket és magánszemélyeket összekötő együttműködés, amely lehetővé tette, és napi szinten biztosítja a 2006-ban visszatelepített hódok elterjedését, de szó esik a környezeti nevelés fontosságáról, eredményeiről, valamint a hódvédelmi program jelenlegi kihívásairól, további lehetőségeiről.

Magyarországon 150 évvel ezelőtt pusztultak ki a hódok. Az állatfaj megmentése érdekében a Természetvédelmi Világalap (World Wide Fund for Nature – WWF) tíz esztendővel ezelőtt indított hódtelepítési programot. Ennek keretében érkeztek 2006 novemberében a Hódmezővásárhelyhez tartozó Mártélyi holtág közelébe Körtvélyeshez is hódok. A rágcsálók a holtághoz közeli csatornarendszerben telepedtek le, ahol jelenleg egy 5-6 tagú hódcsalád él, de az eltelt idő alatt már két generáció indult útnak, hogy a környező területeken új élőhelyet keressen.

A hódok újbóli elterjedése érdekében a visszatelepítést követően egy együttműködés indult a területen érdekeltséggel rendelkező szervezetekkel, valamint magánszemélyekkel, amely nélkül a program nem lehetne sikeres. Az újból a természet részévé váló rágcsálók speciális figyelmet igényelnek a csatornákat működtető vízügyi igazgatóságtól, a természetvédelmi területet felügyelő nemzeti parktól, a vadásztársaságoktól, de a mezőgazdasági tevékenységet végző földtulajdonosoktól is. Az eltelt évek alatt a visszatelepült hódok köré szervezett számtalan esemény, program a környezeti nevelés és az erdei iskola program részeként több száz hódmezővásárhelyi gyermek számára hozta közel a természet szépségét, és hívta fel a figyelmet a természetvédelem fontosságára.

A visszatelepült hódok életében az utóbbi években új veszélyforrás is megjelent: a körzetben elterjedő, falkában vadászó aranysakálok a rókáknál is komolyabb fenyegetést jelentenek a hódpopulációra.

2011. november 10-én, 10 órakor kerül sor a “Hódmezővásárhelyi Hódvédelmi Program” II. kerekasztal megbeszélésére a Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpontban. Az eseményen köszöntőt mond: Benkő Zsolt önkormányzati képviselő, a Hód programot Tölgyesi György természetvédő, a környezeti nevelés feladatait, eredményeit Walterné Böngyik Terézia a Zöldkapocs Környezeti Nevelők Munkaközösségének vezetője mutatja be.

Helyszín: Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpont

(Mártélyi-Üdülőterület, Darvassy István u. 19.)

Tisztelettel:

Göbl Vilmos

Sajtóreferens

Hódmezővásárhely

Megyei Jogú Város

Polgármesteri Hivatal

06/62 530 148

Leave a Reply 259 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: