< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Somogyi Könyvtár: Vántus István Kortárszenei Napok

| Mobile | RSS

Somogyi Könyvtár: Vántus István Kortárszenei Napok

2011. november 11. | 1 Hozzászólás | Kultúra

Vántus István Kortárszenei Napok

Vendég: Király László zeneszerző

Az idén negyvenedik alkalommal rendezik meg Szegeden a több intézmény összefogásával megvalósuló Vántus István Kortárszenei Napokat. A Somogyi-könyvtár egyhetes programsorozathoz kiállítással, koncerttel és beszélgetésekkel kapcsolódik.
A bibliotéka nyitórendezvényének vendége Király László Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, akivel Hollós Máté, a Vántus István Társaság elnöke beszélget a könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében. A Zeneszerző és közönsége sorozat programja november 14-én, hétfőn délután 5 órakor kezdődik.

*

Gárdonyi Zoltán-emlékhangverseny

Gárdonyi Zoltán (1906-1986) zeneszerző, zenetudós, zenepedagógus, egyházzenész művei csendülnek fel a Somogyi-könyvtár Zenei album-sorozatának november 16-i, szerdai programjában, amely 17 órakor kezdődik az első emeleti folyóirat-olvasóban.
Az est vendége Gárdonyi Zsolt, a zeneszerző fia, maga is komponista, orgonaművész.
A visszaemlékezést kísérő műsorban szegedi művészek Gárdonyi Zoltán fuvolára, oboára, hegedűre és vonósnégyesre írt műveit adják elő.
Az emlékesthez kapcsolódik az alkotó életútját bemutató kiállítás. A tablókon látható fényképek, koncertmeghívók és egyéb dokumentumok a családi hagyatékból valók, a tárlókban Gárdonyi Zoltán műveinek kottáit, zeneelméleti és -pedagógiai tárgyú könyveit tekinthetik meg az érdeklődők.
A rendezvénynek külön aktualitást ad az idei Liszt-év, lévén Gárdonyi Zoltán a világhírű komponista életművének jeles kutatója.
A program Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Vántus István Társaság és a Somogyi-könyvtár közös rendezvénye.
Részletes műsor a könyvtár honlapján:
http://www.sk-szeged.hu/programok/rendezvenyek/2207-zenei-album-gardonyi-zoltan.html

III. Szegedi Képregényfesztivál és Vásár

„Örömrajzolás” az alkotókkal
Több mint egy tucat neves hazai képregény-alkotóval találkozhatnak a műfaj rajongói a Somogyi-könyvtárban, a III. Szegedi Képregényfesztivál és Vásár rendezvényein (2011. november 18-19.). Akad köztük, aki rajzolja, más írja a képregényeket, s természetesen nem kevesen az alkotás mindkét fázisában jeleskednek. Az előadások szünetében a közönség beszélgethet, sőt, akár együtt is rajzolhat a képregény művészeivel, akik ars poeticájukat, a műfaj sokszínűségének megfelelően, igen változatos megközelítésben fogalmazták meg.
Az alkotók bemutatkozója a könyvtár honlapján:
http://www.sk-szeged.hu/programok/rendezvenyek/2201-iii-szegedi-kepregenyfesztival-es-vasar-alkotok.html

Olvasás és manga
A vonal üzenete című konferencia egyik vendég-előadója a japán származású, Franciaországban tevékenykedő Pierre SERY. Innovációs és tudományos fejlesztések vezetője, jogi informatikát tanít az egyetemen, mindezek mellett pedig manga- és képregénykiadó. Sokoldalúságát mutatja, hogy mindemellett még szenvedélyes zongorista, valamint gyakorló kézilabda játékos.
Pierre SERY A fiatalok olvasási kedvének befolyásolása Franciaországban a manga és a képregény segítségével című előadása november 18-án, pénteken 11.30-kor kezdődik.
Az elhangzottak magyar nyelvű tolmácsolójaként közreműködik Bayer Antal fordító, szerkesztő, szakíró és nyelvtanár, a Magyar Képregénykiadók Szövetsége első elnöke, aki előadóként is résztvevője a programsorozatnak.

Karikatúra-kiállítás az Internet-Térben
„…ugye megmondtam, hogy az irodalom gazdaggá tesz….?” címmel karikatúra-kiállítást rendeznek a képregényfesztivál kapcsán Philippe Delestre francia újságíró és grafikus válogatott munkáiból a Somogyi-könyvtár fölszintjéről nyíló Internet-Térben. Az alkotó könyves karikatúráit idén Franciaországban a nemzeti kulturális örökség részévé nyilvánították.

Francia-belga képregények
Bande dessinée – címmel kamara-kiállítás illusztrálja a francia-belga képregények változatos művészi, tartalmi és technikai megjelenési formáit. A bemutató a Somogyi-könyvtár második emeleti kölcsönzőterében, november 14-19-ig tekinthető meg.

Zórád Ernő, „az utolsó pesti bohém”
Októberben lenne 100 éves Zórád Ernő, a magyar képregény-műfaj klasszikusa, festő, grafikus, számos könyv illusztrátora, diafilmek sokaságának alkotója.
A 3. Szegedi Képregényfesztivál kiállítással, vetítéssel egybekötött előadásokkal tiszteleg a Tabán festője, „az utolsó pesti bohém”, eredeti nevén báró Wallburg Egon előtt, akinek első műve, az 1957-es Winnetou egyben az első magyar szóbuborékos képregény is volt, és megjelenése után Zórád a műfaj egyik legismertebb és legnagyobb hatású magyar képviselője lett.

A 3. Szegedi Képregényfesztivál és Konferencia részletes programja a Somogyi-könyvtár honlapján olvasható:
http://www.sk-szeged.hu/programok/rendezvenyek/2153-iii-szegedi-kepregenyfesztival-es-vasar.html

Andóczi Balogh Éva
PR-munkatárs
Somogyi-könyvtár
06 30 492 9099

Leave a Reply 980 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: