< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Szócska Miklós: A pénz oda megy, ahol a beteg megkapja ez ellátást

| Mobile | RSS

Szócska Miklós: A pénz oda megy, ahol a beteg megkapja ez ellátást

Szócska Miklós: A pénz oda megy, ahol a beteg megkapja ez ellátást

Az egészségügyi államtitkár szerint felelőtlenség lenne béremelést ígérni, de a rendszert úgy alakítják át, hogy az intézmények érdekeltek legyenek a betegek olcsó és megfelelő ellátásában. A Népszabadságnak adott interjúban Szócska Miklós azt mondta, menedzsment típusú intézményfelügyeletet szeretnének.

Szócska Miklós szerint az egészségügy átszervezésének feladata túlmutat az önkormányzati tulajdonos lehetőségein, ezért van szükség az állam szerepvállalására. Decemberig intézményekre lebontva végigbeszélik a kapacitásokat, a feladatmegosztást és bár felelőtlenségnek tartaná, ha béremelést ígérne, a Népszabadságnak úgy fogalmazott: a rendszert úgy alakítják, hogy az intézmények érdekeltek legyenek a betegek olcsó és megfelelő ellátásában. “A pénz oda megy, ahol a beteg megkapja az ellátást” – mondta az államtitkár.

A lap pénteki számában megjelent interjúban az egészségügyi államtitkár elmondta, hogy az intézményekkel március végéig a megállapodásig, április végéig pedig a szerződéskötésig el kell jutniuk. A jövőben a háziorvos és a járóbeteg-szakorvos is érdekelt lesz abban, hogy ellássa a beteget, máskülönben azon a helyen nem éri majd meg rendelőt üzemeltetni – mondta az egészségügyi államtitkár.

Szócska Miklós az átalakításokról a lapnak azt mondta, menedzsment típusú intézményfelügyeletet szeretnének. Az államtitkárságnak módja lesz beavatkozni az országos intézetek és az egyetemi klinikák működtetésébe, arról azonban nincs szó, hogy a felelőtlen adós minden kötelezettségéért korlátlan felelősséget vállaljon az állam.

Az egészségügyi jövedelmek emelkedéséről azt mondta: “Van, akinek már most is tudtunk többet adni, gondoljunk csak a rezidensi ösztöndíjakra vagy a háziorvosok eszközfinanszírozására.” Emellett ha a bér nem is, de a jövedelem még az idén több lehet, hiszen az egészségügyben a munkahelyi pótlékok száz százalékkal emelkednek. Hozzátette: valamennyi dolgozó kreativitásán is múlik, hogy mennyivel lesz több a borítékban. Együtt kell rátalálni azokra a lehetőségekre, amelyekkel bővíthetők a források: ha valaki képes például Magyarországra kutatási vagy gyógyítási feladatot hozni, annak ezt be kell tennie a “közösbe”.

Azt, hogy mennyivel lesz kisebb az ellátórendszer az átalakítás után, ágyra, lakosra pontosan még nem tudta megmondani, mert nincs végleges döntés. Az államtitkár annyit közölt, a jelenlegi adataik szerint 16 helyen indokolt a funkcióváltás. Ahol pedig ilyen lesz, ott minden esetben fejlesztési program és forrás is társul a feladathoz. Közülük eddig öt önkormányzati és intézményvezetővel osztottuk meg, hogy milyen jövő rajzolódik ki számukra egy ellátási térképen. “Négyen örömmel fogadták javaslatainkat.”

Kérdésre azt is elmondta: a népegészségügyi szakma egyértelmű állásfoglalása, hogy a hazai influenzaoltás jó termék, összehasonlíthatatlanul olcsóbban jutunk a vakcinákhoz, mint bárki más a világon. Tragikusnak nevezte, hogy korábban egy tisztázatlan hátterű céggel kötöttek bebetonozott szerződést. Hozzátette, támogatja az állami szerepvállalást az Omninvestben, ha az segíti a járványügyi biztonság és a közbizalom helyreállítását.
forrás:origó.hu

Leave a Reply 322 megnézve, 1 alkalommal mai nap |