< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Új fenyegetés előtt Magyarország – minden szem a bankokon

| Mobile | RSS

Új fenyegetés előtt Magyarország – minden szem a bankokon

2011. november 11. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Idén sokat gyengült a bankrendszer ellenálló képessége, a kedvezőtlenebb konjunktúrakilátások és a végtörlesztés miatt. Az MNB szakértőjének írása szerint egy újabb erős válsághullám további hitelvisszafogásra kényszerítené a bankokat, ami tovább rontaná Magyarország növekedési kilátásait.

Az MNB integrált piaci és hitelkockázati stressztesztjének eredményei alapján jelentősen nőtt a magyar bankrendszer sérülékenysége a fél évvel ezelőtti állapotokhoz képest. Ebben egyrészt a kedvezőtlenebbre fordult konjunkturális kilátások, másrészt pedig a kedvezményes végtörlesztés lehetőségének bevezetése játszott szerepet. Így bár a jegybank 2011. szeptemberi makrogazdasági előrejelzése alapján számított alappálya mellett 2012 végéig minden bank teljesíti a törvény által előírt tőkeminimumot, egyes intézmények tőkehelyzete alkalmazkodás nélkül feszítetté válhat. Ezt elkerülendő a tulajdonosoknak célszerű tőkét emelni, mivel az alternatíva az amúgy sem magas hitelkibocsátás visszafogása.

Az alappályánál lényegesen súlyosabb visszaeséssel számoló makrogazdasági forgatókönyv (stresszpálya) esetén azonban mintegy 200 milliárd forint tőkebevonás is szükségessé válhat a törvényi minimum teljesítése érdekében 2012 végéig, ami összegében a 2009-es válságállapotokat idézi. Ebben a forgatókönyvben még a tőkeerősebb bankok is kénytelenek lennének szűkíteni a kihelyezhető új hitelek mennyiségét, mivel a teljes bankrendszer szabad tőkekapacitásaiban drasztikus zsugorodás lenne tapasztalható.

Kétszázmilliárdos végtörlesztési mínusz

A stresszteszt alappályás forgatókönyve a jegybank legutóbbi, szeptemberi Inflációs jelentését követi. Ez a fél évvel korábbi előrejelzésekhez képest pesszimistább képet fest a magyar gazdaság növekedési kilátásairól: amíg év elején még csaknem 3 százalékos reálgazdasági növekedést várt ez évre és jövőre, addig 2011-re már csak 1,6, a jövő évre pedig 1,0 százalékos növekedéssel számol a szeptemberi előrejelzés. Ehhez hasonlóan a stresszpályán is gyengébbek a növekedési kilátások, mint fél éve.

A romló konjunkturális környezet mellett a kedvezményes végtörlesztés bevezetése is jelentősen növeli a bankrendszer sérülékenységét. Az alappályán feltételezett 20 százalékos állományarányos végtörlesztés miatt 207 milliárd forintos veszteséggel számol a stresszteszt a teljes bankszektorra. (A PSZÁF nemrégi megjelent előrejelzése ennek felével kalkulál. A szerk.) A stresszpályán ennél 10 százalékponttal magasabb végtörlesztési arányt feltételez, amely az árfolyam további feltételezett gyengülésével együtt 356 milliárd forintra növeli a végtörlesztés miatt elszenvedett veszteséget.
A stresszteszt makrogazdasági forgatókönyvei Legvalószínűbb forgatókönyv (alappálya) aaaaaaaaaaaaa Kis valószínűségű, szélsőségesen kedvezőtlen forgatókönyv (stresszpálya) aaaaaaaaaaa
2011 2012 2011 2012
GDP* 1,6 1,0 1,5 −1,2
Szuverén cds-felár (bázispont) 450 450 580 740
Euró/forint éves átlagos árfolyam 273 284 282 329
Svájci frank/forint éves átlagos árfolyam 223 237 231 275
Foglalkoztatottság (év/év, változás, %) 0,5 0,9 0,4 -0,5
Lakásárak (változás előző év végéhez képest, %) 0,0 0,0 0,0 −10,0
Forrás: MNB

A stresszteszt eredménye* (milliárd forint)

Alappálya Stresszpálya
Tőkehiányos bankok tőkeigénye 0 196
Tőketöbblettel rendelkező bankok tőkepuffere 1016 658
A bankrendszer tőkepuffere 1016 462
*8 százalékos szabályozói tőkeszint elvárása mellett
Forrás: MNB

Az alappálya mentén minden bank tudja teljesíteni a szabályozói, nyolcszázalékos tőkeminimumot, ami kedvező eredménynek tekinthető. Egyes bankoknak azonban nem marad érdemi tőkepuffere, tőkeszintjük már nem éri el a kilencszázalékos szintet. E kifeszített bankoknak vagy tőkét kell bevonniuk hitelaktivitásuk fenntartásához, vagy kénytelenek a jelenleg sem erős hitelkibocsátásukat tovább szűkíteni. Ez az alkalmazkodási kényszer még erősebb lehet, ha az elmúlt hetek forintárfolyam-alakulása tartós marad.

A nagybankoknak kellhet friss tőke

A stresszpályás forgatókönyv esetén már a 2009-es évet idéző tőkehiányokat mutat a stresszteszt: mintegy 196 milliárd forintra becsüli a bankok tőkebevonási igényét. Ráadásul a tőkemegfelelési mutatók darabszám alapú eloszlása és a teljes bankrendszerre vonatkozó tőkemegfelelési mutató összehasonlításából az is kiderül, hogy ezek a jelentős pótlólagos tőkeszükségletek elsősorban nagyobb intézményekhez kötődnek. Egy újabb erős válsághullám tehát olyan jelentős mértékű tőkehiánnyal járna a magyar bankrendszer jelentős intézményeinél, ami hitelalkalmazkodást és tőkeemelést egyaránt szükségessé tenne. A bankok hitelezési kapacitásának csökkenése azonban azt jelenti, hogy esetlegesen sikeres beruházási projektek megvalósítása is késlekedhet vagy meghiúsulhat, tovább rontva az ország növekedési kilátásait.

A stresszteszt szerint tehát a romló makrogazdasági kilátások és a kedvezményes végtörlesztés várható hatásai jelentősen apaszthatják a magyar bankrendszer eddigi tartalékait. Ebben a helyzetben egy újabb jelentős, Európán végigsöprő válsághullám már komoly feltőkésítési igényekkel járna, ami az anyabankok elkötelezettségét kívánja meg, és feltehetően még az eddigieknél is drasztikusabb hitelvisszafogást kényszerítene ki.

Körmendi Gyöngyi, MNB
Az európai szuverén válság eszkalálódását és az ezzel összefüggő globális gazdasági visszaesést feltételező forgatókönyv 2012-re már recesszióba “döntené” a magyar gazdaságot. Ezt a kis valószínűségű, ámde igen súlyos szcenáriót a reálgazdasági visszaesés mellett a forint árfolyamának gyengülése és a kockázati felárak emelkedése jellemzi.
forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 307 megnézve, 1 alkalommal mai nap |