< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Rendhagyó vallomás: Felvételünkön Gyurcsány elárulta titkos terveit Gyurcsány Ferenc: a politikai piacon elkezdődött a kínálatképzés

| Mobile | RSS

Rendhagyó vallomás: Felvételünkön Gyurcsány elárulta titkos terveit Gyurcsány Ferenc: a politikai piacon elkezdődött a kínálatképzés

2011. november 12. | hozzászólás | Közélet

Gyurcsány Ferenc természetes folyamatnak tartja, hogy új pártok alakulnak a baloldalon, mert a kormánnyal szemben eddig létező két ellenzéki alternatíva, az MSZP és az LMP egyike sem volt képes magához vonzani a bizonytalan szavazókat, így „a politikai piacon elkezdődött a kínálatképzés”.

Az MSZP-ből nemrég kivált Demokratikus Koalíció elnöke csütörtökön, a Policity nevű szervezet budapesti fórumán azt mondta: az új tömörülések létrejöttével színesedik a baloldal, ám ha ezek a pártok fragmentáltak maradnak, az „Orbán malmára hajtja a vizet”. Mint mondta, a szervezetek között egy olyan megállapodást tartana célravezetőnek, ha a 2014-es választásokon a Fidesz és a Jobbik jelöltjével szemben a demokratikus baloldalon mindenütt csak egyetlen jelölt állna.

Hangsúlyozta: további baloldali pártok létrejötte is segítség lehet, „ha a résztvevőkben meglesz a bölcsesség arra, hogy egy átfogó megállapodást kössenek arról, hogy hogyan váltják le Orbánt és mit csinálnak utána”.

Saját maga vagy az általa kezdeményezett párt szerepéről szólva azt mondta: „a látszatát is el kell kerülni, hogy a demokratikus ellenzék valamilyen mozgalmának vezetőjeként nekem akár kandidálni is szabadna, nem szabad, nem kívánok.” A szervezetek közötti együttműködés létrejöttéről úgy beszélt, hogy az hosszú menet lesz, sokáig hivatalos tárgyalások nélkül, ám 2013-ban már elkezdődhetnek a tárgyalások, amelyek 2014 elejére megállapodáshoz vezethetnek.

A volt miniszterelnök személyi vagy hatalmi spekulációkba nem bocsátkozott, mert a következő választásokat ehhez távolinak tekintette, fontosabb kérdésnek nevezte, hogy az összefogás mögött lesz-e választói akarat. Ebből a szempontból hasznosnak tartotta a jelenleg zajló gazdasági folyamatokat, amelyben „az ország húsz év után először megérti, hogy nincs ingyen ebéd”, erőfeszítések nélkül pedig nincs polgári Magyarország.

Gyurcsány Ferenc úgy látta: Európában a választók tömegei elégedetlenek a válságkezeléssel, miközben „Magyarország nagyon rossz bőrben van”. Szerinte jövőre olyan reálbércsökkenés lesz, amely könnyen elsodorhatja a kormányt, vagy jelentősen csökkentheti támogatottságát.

Úgy vélte, illúzió volt elhinni, amit Orbán Viktor a választási kampányban mondott, hogy elegendő többség esetén könnyebben kezelni tudja az ország problémáit. Hozzátette: a kormány a legfontosabb ügyekhez nem tud, nem mer hozzányúlni, emiatt Magyarország pozíciója ma rosszabb, mint másfél éve volt.

Az új párt frakcióalakításának kapcsán Pungor András a 168 órában azt írta: „Gyurcsányék – a még csak virtuálisan létező – frakciójukhoz tíz tagot sem tudtak segítség nélkül szerződtetni”. Lapunk ezzel szemben korábban arról írt, hogy Gyurcsány Ferenc eredetileg legalább 15 emberre számíthatott az MSZP-frakcióból, ám figyelnie kellett a parlamenti arányokra. Tíz fő kiválása után ugyanis 48 szocialista maradt a patkóban (jobbikosból pedig 46), ergo a további átcsalogatások eredménye az lett volna, hogy Vona Gábor pártja az Országgyűlés második erejévé válik. Ezt a „szégyent” pedig soha nem tudná lemosni magáról a DK – és az MSZP-vel történő későbbi olajfás barátkozást szintén akadályozná, ha Gyurcsány mélyebb sebeket ütött volna Mesterházyékon.

A Policity rendezvényén Gyurcsány Ferenc kameránknak megerősítette: több mint tízen átültek volna az MSZP-ből a Demokratikus Koalíció frakciójába, de fontosabb volt ennél, hogy a szocialista párt maradjon a második erő a parlamentben. De ez még semmi: riportunkból arra is választ kaphat, van-e ingyenebéd!

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 934 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: