< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: Sajtóközlemény Miért nem intézhetem meghatalmazás nélkül a családtagjaim adóügyeit?

| Mobile | RSS

Sajtóközlemény Miért nem intézhetem meghatalmazás nélkül a családtagjaim adóügyeit?

2011. november 15. | hozzászólás | Nav

Miért nem intézhetem meghatalmazás nélkül a családtagjaim adóügyeit?

Az állami adóhatóság ügyfélszolgálatain személyesen megjelenő ügyfelek gyakran kifogásolják, hogy miért nem intézhetik közeli hozzátartozóik adóügyeit közvetlenül, meghatalmazás nélkül.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) nyilvántartott adózói adatok szigorú jogszabályi védelemben részesülnek, adótitkot képeznek. Alapvető érdek fűződik ahhoz, hogy az adózói magánszférát érintő adatok ne juthassanak illetéktelen személy tudomására. Magánszemély közeli hozzátartozója (férj, feleség, szülő, nagykorú gyermek stb.) kizárólag szabályszerű meghatalmazással járhat el családtagja ügyében is a NAV-nál. Az adótitok nem sérül, ha eseti meghatalmazással az adózót az eljárásban más nagykorú személy – így például családtag – képviseli.
A NAV a meghatalmazásra formanyomtatványt rendszeresített, amely letölthető internetes honlapjáról (www.nav.gov.hu), vagy az ügyfélszolgálatokon ingyenesen beszerezhető.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága

Leave a Reply 521 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: