< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: III. Szegedi Képregényfesztivál és Konferencia

| Mobile | RSS

III. Szegedi Képregényfesztivál és Konferencia

2011. november 18. | hozzászólás | Kultúra

Jankovics Marcell: A képes beszéd

A III. Szegedi Képregényfesztivál nyitónapján, november 18-án, pénteken
10-18 óráig konferenciát rendeznek a Somogyi-könyvtárban A vonal üzenete: a képi ábrázolás szerepe az olvasáskultúra fejlesztésében címmel. A plenáris előadások sorát Jankovics Marcell filmrendező, művelődéstörténész, könyvillusztrátor nyitja meg. Előadásának címe:
A képes beszéd.

Ezután Nagy Attila az olvasásfejlesztés stratégiai kérdéseiről, Maksa Gyula a transzkulturalitás és a képregények kapcsolatáról beszél.

Olvasás, manga, képregény

A konferencia külföldi vendége Pierre Sery, a francia Kotoji kiadó vezetője. A fiatalok olvasási kedvének befolyásolása Franciaországban a manga és a képregény segítségével című előadása pénteken 11.30-kor kezdődik a Somogyi-könyvtárban.
A vendéggel a szinkrontolmácsként is közreműködő Bayer Antal készített interjút, amely a kepregeny.blog.hu oldalon olvasható:
http://kepregeny.blog.hu/2011/11/14/pierre_sery_interju


Farkas a tükörben

A konferencia délutáni programja 13.30-kor indul. Bayer Antal A képregény kódolása és dekódolása, Pilcz Roland A képregény létjogosultsága az olvasáskultúrában, Paulovkin Boglárka Farkas a tükörben: Az érzelmek hiteles ábrázolása a kortárs gyerekkönyv-illusztrációkban címmel tart előadást.
A 15 órakor kezdődő szekcióelőadások illusztrációtörténetről, képregény interpretációkról, az oktatás, olvasás, vizualitás témaköréről szólnak.

Részletek:
http://www.sk-szeged.hu/programok/rendezvenyek/1764-a-vonal-uezenete-konferencia.html

Zórád Ernőtől G. I. Joe-ig

A képregényfesztivál november 19-i, szombati programja 10.30-kor kezdődik.
Első főszereplője az X-men szuperhőscsapat „ősgenerációja”, amelynek
mitologikus kapcsolataira is fény derül – előadó: Pusztai Dániel.
Képregényolvasás közben filmet is nézünk, klasszikusokat olvasunk – a titok kulisszái mögé Rozgonyi Zalán révén pillanthatunk.
Hogyan harcoltak az Aranykor hősei a cenzúra ellen az ötvenes évek
képregényellenes hisztériája idején? A küzdelemről Váradi Gábor és Szabó Gergő mesél.
A képregényforgatókönyv-írás rejtelmeibe Bayer Antal avatja be hallgatóit.
A műfaj jövőjéről, átalakulásának lehetséges irányairól Kertész Sándor vázolja elképzeléseit.
„Kalyber színez”, azaz alkotója, Pilcz Roland közreműködésével bemutatja a
fekete-fehér rajzok színessé válását.

A magyar képregény-műfaj klasszikusa, „az utolsó pesti bohém”, Zórád Ernő művészete tárul a nézők elé a fesztivál kamara-kiállításán. Kiss Ferenc és Kertész Sándor a báróból lett vándorfestő fordulatokban gazdag életútját
idézi föl.

Egy igazi amerikai hős, G. I. Joe és csapata legendás története a képregényben született újjá. Hogy miképpen, azt Tóth Lászlótól tudhatják meg a hallgatók.

A képkockákba álmodott irodalom jellegzetességeiről Lakatos István és Oravecz Gergely cserél gondolatokat.
A japán animék és mangák világhódító útjáról Farkas Katalin tart előadást.

Karikatúra, Winnetou – és egy képregénymogul

A képregényfesztivál kiállításain Philippe Delestre francia újságíró és grafikus könyves karikatúráit, Winnetou magyar illusztrátora, Zórád Ernő centenáriumi kamaratárlatát, valamint egy közelmúltban elhunyt olasz képregénymogul, Sergio Bonelli munkásságát bemutató emlékkiállítást láthat a közönség.

Részletes program:
http://www.sk-szeged.hu/programok/rendezvenyek/2153-iii-szegedi-kepregenyfesztival-es-vasar.html

Szuperhősök a Szegedben

A Szeged folyóirat novemberi száma közli a III. Szegedi Képregényfesztivál egyik elődadója, Kertész Sándor írását, amely a képregények szuperhőseinek történetét és magyarországi pályafutásukat mutatja be. A szöveg a szerző Pókember-generáció című, készülő könyvének részlete. A Szuperhősök legendája című fejezetből kiderül, hogyan kapcsolódnak össze a betörőkről,
rablókról, gyilkosokról szóló napi hírek a bűnügyi és képregények hasonló témájú történeteivel, s a gonosztevőkkel szembeszálló klasszikus hősök megjelenésével. Az írás Tarzan, Popeye, Superman, X-men és társaik mellett a képregénykiadók világával is megismerteti az olvasót.
forrás:Somogyi Könyvtár

Leave a Reply 500 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: