< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Népszabadság: Új titkosszolgálat jön létre

| Mobile | RSS

Népszabadság: Új titkosszolgálat jön létre

Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) néven új belső elhárító titkosszolgálat felállítását tervezi a kormány – írja a csütörtöki Népszabadság. A szervezet az országban fellelhető minden adatállományhoz akadálytalanul hozzáférhet majd.

Összevonják a két katonai titkosszolgálatot, és új szervezetként a kormány létrehozza a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központot. A szervezet figyelemmel kíséri Magyarország teljes bűnügyi és biztonsági helyzetét, téjékoztatja a kormányzatot, elemez és értékel – írja csütörtöki számában a Népszabadság.

A központ a szükséges adatokat más szervezetektől közvetlen számítógépes kapcsolat útján szerzi be, és az információk lehívását az érintett meg sem akadályozhatja. A technikai feltételeket az együttműködésre kötelezett szervezeteknek saját forrásokból kell megteremteniük.

A NIBEK információt igényelhet a rendőrségtől, a polgári titkosszolgálatoktól, az adóhatóságtól, az idegenrendészeti és a menekültügyi hatóságtól, a katasztrófavédelemtől, a büntetés-végrehajtástól, a bűnügyi- és szabálysértési, valamint a népességnyilvántartásból, de még a köztelező biztosítások nyilvántartásától is.

A Népszabadságnak nyilatkozó titkosszolgálati források szakmai szempontból fontos döntésnek nevezték a NIBEK felállítását, hiszen a bűnügyi szempontból releváns és az ország biztonságát veszélyeztető jelenségekre utaló információkat célszerű egy kézbe gyűjteni, és a várakozások szerint ezzel kizárhatók az egyes szervek közötti párhuzamosságok.
forrás:origó.hu

Leave a Reply 307 megnézve, 1 alkalommal mai nap |